WordPress installeren: Een stappenplan

Wordpress installeren stappenplan

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Nu je weet wat WordPress is en wat je er mee kan, is het eindelijk tijd om het te gaan installeren. Ik doe dit stap-voor-stap mee voor mijn nieuwe affiliate website gpstrackerreview.nl. De huiswerkopdracht van deze les kan je wellicht al raden: installeer WordPress op jouw nieuwe domein voor de affiliate niche die je hebt gevonden. In dit hoofdstuk geef ik een uitgebreid stappenplan van het installeren van het CMS. Ik doe dit bij Cloud86 (bekijk mijn Cloud86 review), de host waar ik 90% van de website van ons bedrijf onder heb gebracht. Installeer je het bij een andere host? Dan kan het stappenplan afwijken.

Onze favoriete hosting
Hosting

Cloud86

Hier hosten wij vrijwel al onze websites

Geweldige klantenservice

Uitstekende snelheid

Goede prijs/kwaliteit

Lees mijn Cloud86 review

Cloud86 WordPress installeren

De host Cloud86 werkt met Plesk om in te loggen en de WordPress Toolkit om alles aan de achterkant te beheren. Wij nemen dit hostingpakket af, maar in principe werkt zowel Webhosting, Managed WordPress en Managed VPS met deze toolkit.

Goedkoopste

Webhosting
Vanaf €2,95 per maand

Geschikt voor affiliate marketing

50 GB SSD opslag

Onbeperkt data

10 websites

50 e-mailadressen

15 MySQL databases

Favoriet

Managed WordPress
Vanaf €15,95 per maand

Geschikt voor affiliate marketing

Managed hosting (!!)

QUIC.Cloud CDN

50 GB SSD opslag

Onbeperkt mail

15 MySQL databases

Beste

Managed VPS
Vanaf €144,95 per maand

Geschikt voor affiliate marketing

Managed Hosting

4 vCPU cores

6 GB RAM

Onbeperkt websites

Onbeperkt mail

Stappenplan WordPress installeren bij Cloud86

Ik heb voor mijn nieuwe affiliatewebsite gpstrackerreview.nl uitgebreid zoekwoordenonderzoek gedaan, een financiële analyse gemaakt van de zoekwoorden, de domeinnaam geregistreerd en de hosting gevonden. Nu ga ik WordPress installeren. Hieronder neem ik je stap-voor-stap mee in dit proces.

Tip: Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de handleiding bij Cloud86 of vraag het aan de support. Ze helpen je graag!

Stap 1: Inloggen op Plesk

Je hebt bij aanmelden een code en adres gehad waar je kan inloggen op Plesk. Deze kan je ook nog terugvinden als inlogt bij Cloud86.nl (Dashboard>Mijn Diensten>Bekijk Details bij het pakket waar je in wilt loggen>Websites&Domeinen. Het is handig om dit webadres uiteindelijk op te slaan, zodat je niet telkens hoeft in te loggen op Cloud86.nl. Ben je de inlognaam kwijt? Klik dan op Wachtwoord vergeten om het wachtwoord te herstellen.

Stap 2: WordPress Toolkit

Zoek in Plesk het gedeelte abonnementen of navigeer direct via het Plesk dashboard naar de domeinnaam waar je WordPress op wilt installeren. Bovenaan zoek je bij het domein naar WordPress. Klik hier op om de Toolkit te openen, zoals je op de onderstaande afbeelding ziet.

Wordpress installeren stappenplan

Stap 3: Het installeren

In de Toolkit klik je op de button met daarop Installeren. Je vult hier nu de gevraagde gegevens in. De meeste stappen zijn vrij logisch. Je kan de afbeelding hieronder raadplegen om te zien hoe ik het heb ingevuld voor mijn website. Daarna geef ik nog enkele punten waar je rekening mee moet houden:

WP installeren Cloud86
De versie kan afwijken van jouw versie. Kies altijd voor de meest recente versie!

Hier let je extra op

  • Zoekpad: Kies altijd voor https (dus niet http)
  • Zoekpad: Vul achter de / niets in. Je wilt de installatie op het hoofddomein zetten. In mijn geval dus op https://gpstrackerreview.nl/
  • Titel: Hier zit je niet aan vast. Dit kan je later eenvoudig nog aanpassen. Ik vul hier meestal wel iets relevants in. In mijn geval GPS Tracker.
  • Plugins: Installeer geen plugins of thema’s mee. Dit doen we in een latere stap liever zelf.
  • Versie: Kies hier voor de meest recente versie
  • Database: Hier hoef je niets in te vullen. Je kan de standaardinstellingen gewoon laten staan
  • Instellingen automatische updates: Ook dit staat standaard goed.

Waarom HTTPS? Cloud86 werkt – net zoals veel hosts – met het gratis SSL certificaat van Let’s Encrypt. Dit is een gratis en openbaar certificeringsinstantie die SSL (Secure Sockets Layer) certificaten verstrekt voor het beveiligen van websites. Een SSL-certificaat is een bestand dat de beveiligingsgegevens van een website bevat en ervoor zorgt dat de informatie tussen de website en de gebruiker versleuteld en beveiligd is. Dit is tegenwoordig zelfs een rankingfactor van o.a. Google. Zonder SSL zal je slechter ranken. Een SSL-certificaat is dus zowel voor je toekomstige bezoekers als voor jouw vindbaarheid van groot belang. Daarom dus HTTPS!

Stap 5: Installatie voltooien

Heb je al je gegevens ingevuld? Dan druk je op de knop installeren. Je ziet de voortgang van de installatie. Deze is meestal wel binnen een paar minuten afgerond. Je kan – als alles goed is gegaan – de website nu benaderen via /wp-admin. Dus www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Je logt in met de gegevens die je bij de stap WordPress beheerder hebt ingevuld. Heel soms is de website nog onveilig, omdat het SSL-certificaat nog niet is aangevraagd. Als je dat bij jou zo is, volg je dit stappenplan. Lukt het niet? Vraag dan de support om hulp. Dit heb ik ook de eerste keer gedaan.

Huiswerkopdracht

Installeer WordPress op jouw gekozen domeinnaam. Na installatie moet je in kunnen loggen op het /wp-admin en in het dashboard van WordPress terecht komen.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.