Aanmelden bij affiliatenetwerken, wanneer en welke?

Aanmelden bij affiliatenetwerken, wanneer en welke

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Je website begint nu aardig vorm te krijgen. De eerste categorieën zijn gevuld, de landingspagina’s zijn aangemaakt en je hebt al een aantal leuke artikelen geschreven. Je vindt vast dat het nu tijd is om geld te gaan verdienen met je website! Toch is het misschien verstandig om je niet meteen aan te melden voor alle affiliateprogramma’s voordat de website echt wat beter is gevuld. Ik weet uit eigen ervaring precies wanneer een website wordt afgekeurd bij een partnerprogramma. In dit hoofdstuk van de cursus geef ik je een uitleg over de verschillende affiliatenetwerken: bol.com, Coolblue, Amazon, TradeTracker, Daisycon, Awin en Tradedoubler. Daarnaast geef ik je ook het antwoord op de vraag wanneer je je aan moet melden en hoe je dat het beste kan doen.

Wanneer moet je een nieuwe website aanmelden voor een affiliateprogramma?

Ik heb zelf in het verleden regelmatig een website aangemeld bij een partnerprogramma. Deze werd dan snel afgekeurd. Het werkte zelfs een beetje demotiverend. Dit had helemaal niet nodig geweest als ik gewoon even had gewacht met het aanmelden. Ik raad aan om een website aan te melden bij alle partnerprogramma’s die je wil promoten als de website aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Minimaal 10 blogartikelen
  • Minimaal 4 goed gevulde pagina’s
  • Een goed gevulde homepage
  • Contactpagina
  • Privacybeleid
  • Cookiemelding

Zo weet je zeker dat je website niet afgekeurd wordt omdat de website te summier is!

Tip bij aanmelden: Bij veel partnerprogramma’s en affiliatenetwerken kun je per website een korte omschrijving kwijt. Vul deze goed in. Adverteerders en casemanagers van de netwerken zelf zoeken binnen hun systeem naar keywords die aansluiten bij hun merk of klant. Een goede omschrijving draagt bij aan de vindbaarheid binnen het netwerk. Zo krijg je meer voorstellen voor leuke samenwerkingen!

TradeTracker

TradeTracker is een groot affiliate marketing platform dat adverteerders en publishers met elkaar verbindt. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft zijn hoofdkantoor in Almere, Nederland. TradeTracker is actief in meer dan 20 landen en biedt diensten aan adverteerders en uitgevers over de hele wereld. Na het aanmelden van je website, krijg je binnen een paar dagen een goedkeuring van TradeTracker. Daarna kan je jouw website aanmelden bij duizenden adverteerders. Een fantastisch netwerk waar altijd wel een geschikte adverteerder voor jouw website te vinden is. Ik meld hier standaard alle websites aan.

Eén van de grootste affiliate-netwerken van Nederland en België
Affiliate netwerk tool

Tradetracker

Snelle uitbetaling

Ruime keuze aan affiliatepartners om te promoten

Actieve accountmanagers die leuke samenwerkingen regelen tussen publishers en advertisers.

Een groot deel van ons inkomen komt voort uit Tradetracker

Leuk: Je krijgt regelmatig e-mails vanuit TradeTracker voor leuke samenwerkingen. Wees niet bang om hier iets leuks voor terug te eisen, bijvoorbeeld een product om uit te testen en een uitgebreide productreview over te schrijven.

Partnerprogramma van Coolblue

Coolblue is de ideale partner voor websites met producten in de categorie elektronica. Deze webwinkel heeft een groot assortiment met daarin producten zoals consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten, computers en smartphones. Coolblue is erg goed in klantenservice en klantenbinding. Ik vind het zelf altijd een fijne winkel om spullen te kopen. Ik heb hier bijvoorbeeld ook mijn camera gekocht. Coolblue laat het affiliateprogramma delen via Partnerize. Ik vind het fijn dat het netwerk goed werkt met de plugin Affiliate Egg, al is het instellen van deze plugin voor Coolblue wel wat lastig. Voor websites omtrent elektronica is Coolblue echt een onmisbare partner. Ik vind het persoonlijk wel wat jammer dat de vergoeding niet heel erg hoog ligt bij Coolblue.

Partnerprogramma van bol.com

Eén van de belangrijkste partners in Nederland is bol.com. Het partnerprogramma van deze webwinkelgigant werkt erg fijn. Bovendien werkt de API van bol.com ook goed samen met de plugin Content Egg, die ik op al mijn affiliatewebsites gebruik. De commissies (vergoedingen voor jou als affiliatepartner) zijn redelijk, maar helaas ook niet helemaal geweldig. Je kan het actuele commissiemodel hier bekijken. Dit affiliateprogramma kan je ook goed gebruiken als alternatief op Google Adsense advertenties. Een bol.com banner op een website kan veel geld opleveren, ook als er niet echt een product aansluit!

Goed om te weten: Het bol.com affiliate programma hanteert een standaard cookie-tijd van vijf dagen. De bezoeker moet dus binnen vijf dagen iets kopen na een klik op jouw link. Binnen deze vijf dagen moet de bezoeker niet via een andere affiliatelink bij bol.com terecht zijn gekomen, want dan komt jouw vergoeding natuurlijk te vervallen.

Een voorbeeld van Content Egg met bol.com

Na aanmelding en goedkeuring kan jij ook mooie widgets maken, zoals je hieronder ziet:

Amazon.nl partnernet

Het partnerprogramma van Amazon.nl in Nederland is vrij nieuw. Amazon is vooralsnog een kleine speler in Nederland, maar dit gaat zeker weten veranderen. De commissie via Amazon ligt erg hoog. Voor de meeste productgroepen is de commissie 10%. Dit is indrukwekkend hoog. Dit is een reden dat veel van de andere affiliate marketeers die ik spreek hun links langzaamaan steeds meer naar Amazon aan het verwijzen zijn. Betalingen zijn maandelijks en komen met een kwitantie.

Voordeel: Je hoeft je maar één keer aan te melden voor Amazon. Daarna moet je binnen een bepaalde periode een aantal sales genereren. Je account wordt daarna goedgekeurd voor de API. Je kan vervolgens, zonder eerst goedkeuring nodig te hebben, websites toevoegen. Handig als je een nieuwe affiliatewebsite al meteen wilt voorzien van affiliatelinks!

Daisycon

Daisycon is vergelijkbaar met TradeTracker qua platform. Ook zij hebben hun hoofdkantoor in Almere staan. Zij verbinden ook adverteerders met publishers. Een groot pluspunt vind ik de kant-en-klare vergelijkers die zij aanbieden (bekijk hier bij Daisycon). Je kan dan met een paar klikken een vergelijkingswebsite opzetten. Ik heb bijvoorbeeld als test een boekhoudvergelijker gemaakt op een kleine affiliatewebsite. Daisycon heeft iets minder adverteerders dan TradeTracker. Toch zitten er een hoop interessante adverteerders tussen.

Awin

Awin valt ook in dezelfde categorie van Daisycon en TradeTracker. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Berlijn, Duitsland, en is actief in meer dan 180 landen. Awin werkt samen met meer dan 14.600 adverteerders en 205.000 uitgevers (affiliates) om succesvolle marketingcampagnes te creëren en te beheren. Het Awin-platform verbindt uitgevers met adverteerders en stelt hen in staat om campagnes te vinden die passen bij hun platform en doelgroep. Hier zitten enkele leuke Nederlandse aanbieders tussen, zoals de grote outdoorwinkel Bever, kledingwinkel Under Armour en dierenwinkel Zooplus.

Tradedoubler

Dit is een van de oudste affiliatenetwerken dat nog steeds actief is. Het bedrijf is opgericht in 1999. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden, en is actief in meer dan 80 landen. Tradedoubler werkt samen met duizenden adverteerders en uitgevers (affiliates) om effectieve marketingcampagnes te creëren en te beheren. Ik werk met mijn websites nauwelijks samen met dit netwerk, omdat er niet veel adverteerders zijn die goed aansluiten. Toch is het voor jou misschien interessant om dit netwerk ook te overwegen.

Partnerprogramma van Decathlon

Als laatste wil ik het partnerprogramma van Decathlon benoemen. Eerlijk gezegd: ik heb hier echt een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant is het erg fijn dat het retourpercentage laag is en het goedkeuringspercentage van een sale hoog. Aan de andere kant is het wel een programma waar ik veel problemen mee heb gehad. Toch blijf ik lid van dit partnerprogramma, omdat het erg goed converteert. Na wat omzwervingen via Partnerize, Awin en TradeTracker werkt Decathlon tegenwoordig samen met Odyssey Attribution. Een jong bedrijf met mooie ambities.

Huiswerkopdracht

Voldoet jouw website aan de voorwaarden die ik heb gesteld voor het aanmelden? Meld jezelf dan aan bij de bovenstaande programma’s en netwerken. Kijk wel goed of het netwerk wel geschikt is voor jou. Is jouw niche niet in de elektronica? Dan heeft het aanmelden bij Coolblue weinig zin. Valt jouw niche niet onder sport? Dan kan je Decathlon prima overslaan.  Vul bij elk netwerk – waar mogelijk – een goede omschrijving in van je website.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.