Hoe maak je een productreview? Informatie en uitgebreide checklist

Productreview schrijven

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Ik zie reviews als de basis voor een goede affiliatewebsite. In reviews kan jij als schrijver / beheerder van een affiliate website jouw bezoeker tonen dat je echt verstand hebt van het onderwerp. Een goede productreview is dan ook het laatste punt op je website, waarna de bezoeker vertrekt naar een webwinkel. In de review heb jij dan genoeg informatie gegeven om de bezoeker te overtuigen of het product geschikt is. Heb je dat niet of is het product niet heel goed? Dan heb je voldoende alternatieven gegeven waar je ook over hebt geschreven. De bezoeker klikt vanuit de review naar een goed alternatief op jouw website. Daarna gaat de bezoeker naar de webwinkel toe om dat product te kopen. In dit hoofdstuk van de affiliate website cursus beschrijf ik uitgebreid hoe ik een goede productreview maak en geef ik een uitgebreide checklist waar de review aan moet voldoen.

Onderzoek doen voordat je de productreview gaat schrijven

Je hebt je niche al eerder uitgekozen. Als je slim bent geweest heb je een niche gekozen waar een groot aantal producten of diensten bij passen. Je kan dan producten gaan beoordelen, en misschien zelfs gratis krijgen. Deze beoordelingen doen het erg goed in de zoekmachine, mits deze goed zijn opgezet. Een goede productreview begint met gedegen onderzoek. Mijn onderzoek voor een review start met de volgende vier stappen:

 1. Lees de officiële productinformatie, zoals de handleiding en specificaties.
 2. Bekijk bestaande reviews en recensies van gebruikers.
 3. Test het product indien mogelijk zelf uit, zodat je een eerlijke en persoonlijke ervaring kunt delen.
 4. Neem contact op met de fabrikant of verkoper voor aanvullende informatie of vragen die je hebt.

Zelf testen of product beschrijven: Voor een nieuwe website of niche test ik altijd de eerste producten zelf uit. Ik schaf de producten dan zelf aan. Ik zie dit als een soort opstartinvestering voor de website. Als ik voldoende kennis heb over de niche, beoordeel ik soms ook producten die ik niet uitgebreid heb getest. Dankzij de kennis die ik heb over het onderwerp en door gedegen onderzoek te doen, kan ik de bezoeker toch erg goed informeren over het product. Het is aan jouw of je dit eerlijk vermeldt bij de review.

Zoekwoordenonderzoek

Daarna doe ik een kort zoekwoordenonderzoek. Ik wil mijn productreview zo schrijven dat deze goed wordt gevonden in de zoekmachine en interessant is voor de bezoeker. Dit kan ik niet doen door eerst naar de zoekwoorden te kijken waar ik over moet schrijven. Dit bepaalt onder andere hoe ik de tussenkopjes indeel voor de review. Het doel is dan ook om SEO-vriendelijke content te schrijven. De zoekwoordanalyse doe ik al jaren via Mangools (probeer zelf 10 dagen gratis). In het artikel over zoekwoordanalyse neem ik je stap-voor-stap mee hoe ik dit aanpak.

Onze favoriete SEO-tool
Mangools SEO

Mangools

Zoekwoordenonderzoek

Rank tracking

SERP analyse

Backlink analyse

SEO metrics bekijken

Ik heb er ook een geheel hoofdstuk binnen de cursus over geschreven, met daarin de volgende onderwerpen:

Checklist voor een productreview

Enige tijd geleden kwam Google met een core update, waarin o.a. productreviews werden aangepakt. Aan de hand van deze update heb ik voor ons bedrijf een uitgebreide checklist gemaakt waar een goede productreview aan moet voldoen. Naast de noodzakelijke punten heb ik er ook een aantal punten ingezet die ik belangrijk vind voor SEO. Heb je een review geschreven? Pak dan de volgende checklist er bij en kijk of jouw review voldoet aan de punten van de checklist.

Deze review:

 • geeft een deskundige uitleg over het product.
 • bevat meer dan 500 woorden
 • laat zien hoe het product er uit ziet in meerdere foto’s.
 • laat zien hoe het product gebruikt wordt
 • staat unieke inhoud. Niet alleen maar zaken die al door de fabrikant zijn bekendgemaakt (specificaties e.d.)
 • geeft een eerlijke mening over de verschillende onderdelen van het product
 • legt uit wat het verschil is tussen dit product en de soortgelijke producten van de concurrent
 • geeft alternatieven en legt uit welke alternatieven in bepaalde situaties of omstandigheden beter of slechter zijn
 • bekijkt de voorganger van het product of een soortgelijk product (van dezelfde fabrikant of concurrent) om te vergelijken
 • bevat een lijst met voordelen en nadelen
 • bespreekt de belangrijkste beslissingsfactoren en hoe het product presteert
  • bijvoorbeeld bij een weerstandsband is de dikte en stevigheid van de band een belangrijke beslissingsfactor.
  • bijvoorbeeld bij een yogamat zijn de dikte, comfort en grip met blote voete
  • bijvoorbeeld bij een roeitrainer zijn comfort, gebruiksgemak, connectiviteit (bluetooth, ant+), stevigheid, soort weerstand e.d. belangrijke factoren.
 • beschrijf de belangrijkste keuzes in de manier waarop een product is ontworpen en wat hun effect op de gebruikers is buiten wat de fabrikant zegt?
 • heeft één of meerdere informatieblokken met handige tips of wist-je-datjes
 • sluit af met een duidelijke conclusie met daarin een duidelijke mening, met daarin woorden/zinnen zoals:
  • ik vind
  • naar mijn mening
  • wij vinden
  • ik raad dit aan voor

Een voorbeeld van een goede productreview

Ik heb een tijdje geleden een uitgebreide review geschreven over mijn DJI Mini 2 Fly More drone. Dit is een goed voorbeeld van hoe een review er uit moet zien. Ik merk ook dat dit artikel het erg goed doet in de zoekmachine. Als je op de belangrijkste zoekterm zoekt, staat deze review op nummer 4 in de mobiele versie van Google, onder Tweakers, Coolblue en Techradar. Hier heb ik vooralsnog erg tevreden mee. Ook zie ik in Google Analytics dat deze review het goed doet bij de bezoeker. De bezoeker blijft hier 53% langer op hangen dan op andere pagina’s van de website gemiddeld.

Huiswerkopdracht

Schrijf zelf je eerste uitgebreide productreview. Zorg dat deze voldoet aan alle punten op de checklist. Doe voor het schrijven ook goed zoekwoordenonderzoek naar je onderwerp via Mangools (probeer zelf 10 dagen gratis).

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.