Een affiliate niche vinden voor een nieuwe affiliate website

Affiliate niche vinden

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

De eerste stap richting een eigen affiliate website is het vinden van een onderwerp. Dit is meteen een van de belangrijkste stappen. Je gaat op zoek naar een onderwerp waar je een hele website over op kan richten. We gaan in het volgende artikel bekijken of het onderwerp wel geschikt is om er een affiliate website over op te richten. In dit artikel lees je een stappenplan over het vinden van een niche. Daarnaast geef ik ook tips hoe wij voor ons bedrijf een nieuw onderwerp vinden voor een website. Ik start met een korte uitleg over het begrip niche zelf.

Wat is een niche?

Binnen affiliate marketing wordt er vaak gesproken over een niche. Ook ik heb dat gedaan in de titel van dit bericht. Een niche in affiliate marketing is gewoon een onderwerp waar je je op richt. Dit kan bijvoorbeeld zijn een bepaalde productgroep, zoals sportartikelen, of een bepaalde doelgroep, zoals jonge ouders. Het idee is om je te richten op één specifiek ding, zodat je je aandacht kunt richten op het verkopen van producten en diensten die daar bij passen.

Stappenplan niche vinden voor een affiliate website

Blijf dicht bij jezelf: hobby’s en passies

Als je een hele website wilt maken over één onderwerp, is het fijn als het onderwerp vertrouwd is. Maak een lijst met 5 onderwerpen. Dit zijn bijvoorbeeld hobby’s, zoals fotografie, programmeren, lezen, wandelen en naar de sportschool gaan. Het kunnen ook passies zijn, zoals mensen informeren over duurzaam leven of politiek. Een passie hoeft niet per se een hobby te zijn, maar het mag wel. Als voorbeeld heb ik een lijst gemaakt met mijn eigen hobby’s/passies. Bij mij ziet de lijst er zo uit.

Niche vinden: passies en hobby's

Problemen

Naast hobby’s en passies is het ook goed om een lijst te maken met (alledaagse) problemen waar je tegenaan loopt. Dit kan van alles zijn. Het mooie hiervan is: als er een probleem is, is er vaak ook een oplossing. Soms kan de oplossing een bepaalde dienst of product zijn die je als affiliate kan promoten. Het is dan fijn als dit een oplossing is voor een probleem waar je zelf ook tegenaan loopt. Misschien heb je zelf al de oplossing gevonden. Je kan dan als ervaringsdeskundige optreden en er vanuit eigen ervaring over schrijven. Schrijf nu voor jezelf 5 problemen op. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de problemen waar ik zelf tegenaan loop of ben gelopen in het verleden.

Niche vinden: problemen

Zoals je ziet kunnen het zowel kleine problemen als grote problemen zijn. Sommige dingen (bijvoorbeeld nummer 2) is nou niet echt een groot probleem, maar zou toch interessant kunnen zijn voor een affiliate website.

Producten of diensten

Je hebt nu 10 onderwerpen gemaakt die je potentieel zou kunnen gebruiken voor een affiliate website. We gaan nu kijken of er bij deze onderwerpen ook bepaalde producten kunnen aansluiten. Met andere woorden: kan je geld gaan verdienen met de niche binnen affiliate marketing? Pak nu de lijst met hobby’s en passies er bij en zet achter het onderwerp een product of dienst wat er bij zou kunnen passen. Hieronder zie je mijn voorbeeld:

Niche vinden: passies en hobby's producten

Doe nu precies hetzelfde voor de lijst met de problemen. Probeer er goede producten en/of diensten bij te bedenken. Het zou ook kunnen dat er bij een problemen niet echt een product of dienst past. Sla deze dan over. Je weet dan meteen dat dit onderwerp niet geschikt is als nieuwe affiliate niche!

Niche vinden: problemen producten

Tip: Ik zeg altijd tegen mensen die een nieuwe affiliate website willen oprichten: vind een onderwerp waar je zonder moeite 100 blogartikelen over zou kunnen schrijven.

De volgende stap

Nu we een aantal onderwerpen hebben, is het tijd voor de volgende stap. We gaan nu kijken of een van deze onderwerpen geschikt is als affiliate niche. Dit doen we in het volgende artikel in deze reeks. We gaan hier ook gebruik maken van meerdere van mijn favoriete affiliate tools. Is dat niet het geval? Dan beginnen we weer bij de eerste stap. Uit mijn ervaring blijkt echter dat er altijd wel een geschikt onderwerp uit de passies/hobby’s en problemen lijsten komt rollen. Soms moet je echter wat creatief zijn met het matchen van het juiste product.

Huiswerkopdracht

Maak voor jezelf een lijst met 5 passies/hobby’s en 5 problemen. Probeer bij deze onderwerpen geschikte producten of diensten te verzinnen.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.