Wat is WordPress en waarom gebruiken wij dit?

Wordpress

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

WordPress is een Content Management Systeem, ook wel afgekort als CMS. Dit populaire CMS vormt ook voor jou straks de basis voor de nieuwe affiliate website. Het is een gebruiksvriendelijk systeem en gratis te gebruiken. In dit hoofdstuk lees je wat WordPress is en waarom ik dit gebruik voor álle affiliate websites voor ons bedrijf. Ook neem ik je mee in de geschiedenis van WordPress en leg ik een aantal relevante termen uit over dit onderwerp.

Een stukje geschiedenis

WordPress is een Content Management System (CMS) dat is bedacht en ontwikkeld door Matt Mullenweg en Mike Little. Het werd in 2003 uitgebracht. Het was oorspronkelijk bedoeld als een fork van b2/cafelog, een populair blogging-platform dat in die tijd werd gebruikt door een groot aantal bloggers. WordPress werd ontwikkeld om de tekortkomingen van b2/cafelog op te lossen. Zo bracht het meer functionaliteit en flexibiliteit voor de gebruikers. Sinds de lancering is WordPress elk jaar weer populairder geworden. Het is nu het meest populaire CMS ter wereld. (bron)

Een van de belangrijkste kenmerken van WordPress is dat het een open-sourceplatform is. Dit betekent dat iedereen de code kan bekijken, wijzigen, distribueren en gebruiken. Dit heeft geleid tot een levendige gemeenschap van ontwikkelaars die samenwerken om WordPress te verbeteren en nieuwe functionaliteit toe te voegen.

Meer lezen? Bekijk dan de over ons pagina op WordPress.org

Wat is een fork eigenlijk?

Een “fork” in de wereld van software verwijst naar een situatie waarin een ontwikkelaar een bestaande softwarecode kopieert en deze wijzigt om een ​​nieuw project te maken. In het geval van WordPress, was het oorspronkelijk een fork van een bestaand blogplatform genaamd b2/cafelog. Het team van WordPress heeft de code van b2/cafelog gekopieerd. Hier hebben ze veel aanpassingen en verbeteringen op aangebracht. Op deze manier is de eerste versie van WordPress ontstaan.

Wat kan je met WordPress precies?

Met WordPress kun je allerlei soorten websites maken, van simpele blogs tot grote webshops. Je kunt tekst, afbeeldingen en video’s toevoegen aan pagina’s en berichten, en het uiterlijk van je website veranderen met behulp van thema’s. Je kunt extra functies toevoegen met behulp van plugins, bijvoorbeeld om affiliate links te beheren, SEO optimalisaties te doen, afbeeldingen te optimaliseren of contactformulieren te maken. Met WordPress heb je alle controle over je website, dus het is een goede keuze voor iedereen die een krachtig en flexibel CMS-platform wil gebruiken, ongeacht of je beginner of gevorderd bent.

WordPress blog

Dashboard, thema’s en plugins

Als je nog totaal niet bekend bent met WordPress zal dit hoofdstuk van de cursus affiliate marketing wellicht wat overweldigend zijn. Schrik niet. In de komende lessen ga je WordPress installeren op jouw nieuwe hosting en geregistreerde domeinnaam! Ik neem je dan stap-voor-stap mee. Begrijp je niet helemaal wat WordPress is, dan leer je dit op die manier wel erg goed! Hieronder lees je een beknopte uitleg over 3 termen die je veel tegen gaat komen: Dashboard, thema en plugin.

  • Dashboard: Het dashboard is het controlepaneel van je WordPress-website waar je alle aspecten van je site kunt beheren. Vanuit het dashboard kun je nieuwe pagina’s en berichten maken, thema’s en plugins installeren en beheren, gebruikersaccounts beheren en je website-instellingen wijzigen. Het dashboard is de centrale hub voor het beheren van je WordPress-website.
  • Thema’s: Thema’s zijn de sjablonen of lay-outs die worden gebruikt om het uiterlijk en de vormgeving van je WordPress-website te bepalen. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar die je kunt gebruiken om de stijl van je website aan te passen aan jouw wensen. Sommige thema’s zijn gratis beschikbaar, terwijl andere thema’s tegen betaling kunnen worden aangeschaft. Door het wijzigen van het thema kun je de uitstraling van je website veranderen zonder de inhoud te wijzigen.
  • Plugins: Plugins zijn toevoegingen aan WordPress die extra functionaliteit toevoegen aan je website. Dit kunnen bijvoorbeeld plug-ins zijn voor het toevoegen van contactformulieren, voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines, voor het toevoegen van een e-commerce functionaliteit of voor het beveiligen van je website. Er zijn duizenden plugins beschikbaar voor WordPress, zowel gratis als tegen betaling.

Wist je dat: WordPress is open-source, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken, gebruiken, wijzigen en verspreiden. Het is tevens gratis te downloaden en te gebruiken.

5 voordelen van WordPress voor affiliate websites

Een aantal redenen waarom ik dit CMS gebruik voor affiliate websites:

  • Eenvoudig in gebruik: WordPress is gemakkelijk te gebruiken. Het is dan ook niet gek dat meer dan 40% van alle websites ter wereld gebruik maken van WordPress. Het is een CMS dat ook voor mensen zonder al te veel technische kennis goed te gebruiken is.
  • Grote flexibiliteit: WordPress biedt een grote flexibiliteit, doordat er duizenden thema’s en plug-ins beschikbaar zijn die je kunt gebruiken om je website aan te passen.
  • SEO-vriendelijk: WordPress is van nature SEO-vriendelijk en er zijn veel plug-ins beschikbaar om de SEO-functionaliteit verder te verbeteren. Ik merk dan ook dat websites in WordPress prima gevonden worden in de zoekmachine (met de juiste optimalisaties).
  • Goede community: WordPress heeft een grote community van ontwikkelaars en gebruikers die regelmatig thema’s, plug-ins en updates uitbrengen. Je kan op diverse fora altijd terecht voor vragen. Ook zijn er veel instructievideo’s op o.a. YouTube te vinden. Handig als je ergens niet uit komt. Ook ik maak hier regelmatig dankbaar gebruik van.

Huiswerkopdracht

Je hoeft nog niets te installeren op je hosting. Raak vertrouwd met de begrippen thema, plugin en dashboard. Een rustige les qua huiswerk dus! 😉

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.