Keyword Difficulty: Hoe moeilijk is het om te ranken in Google?

Keyword difficulty Mangools

Wij maken voor ons werk gebruik van de tools van Mangools. Daar hoort de Keyword Checker ook bij. Deze tool geeft naast het zoekvolume van een zoekwoord ook een Keyword Difficulty aan. Dit is een cijfer tussen de 1 en 100. Dit gegeven is door Mangools ontwikkeld. Iets waar we zeer dankbaar gebruik van maken. Helemaal als we willen analyseren of een zoekwoord interessant is als affiliate website, zoals we bijvoorbeeld voor het zoekwoord wandelschoenen hebben gedaan. In dit artikel lees je wat de Keyword Difficulty precies inhoudt en wat je er mee kan.

Onze favoriete SEO-tool
Mangools SEO

Mangools

Zoekwoordenonderzoek

Rank tracking

SERP analyse

Backlink analyse

SEO metrics bekijken

Wat is de Keyword Difficulty van Mangools?

Keyword Difficulty (ook bekend als zoekwoordconcurrentie of SEO-moeilijkheid) is een SEO-statistiek die inschat hoe moeilijk het is om voor een zoekwoord te ranken in de zoekmachine. Dit betekent hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt.

Hoe hoger de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord, des moeilijker het is om te ranken op de eerste pagina in de zoekmachine. Dit is natuurlijk veruit de belangrijkste pagina en de pagina waar je zeker op wilt staan. Er zijn veel factoren (zowel externe als interne) die de Keyword Difficulty van zoekwoorden beïnvloeden, waaronder de kwaliteit van de pagina’s van de concurrenten en de kwaliteit van de website.

Keyword Difficulty
Bron: Mangools.com

Op basis van welke factoren wordt de KD gemaakt?

Mangools combineert meerdere belangrijke SEO metrics met elkaar en maakt hier één cijfer van. Erg handig dus. Hiervoor kijken ze onder andere naar:

  • Domain Authority (DA)
  • Page Authority (PA)
  • Citation Flow (CF)
  • Trust Flow (TF)

Wanneer doe je het wel en wanneer niet?

Niet alle zoekwoorden en onderwerpen zijn geschikt voor een nieuwe affiliate website. Het moet aan een aantal voorwaarden voldoen. In de uitgebreide checklist (zie deze blog over zoekwoordanalyse) heb ik een checklist geplaatst. Hier staat o.a. in dat de Keyword Difficulty 25 of lager moet zijn. Hierboven begin ik er zelf vaak niet aan. Het ranken in de zoekmachine gaat mij dan iets teveel tijd in beslag nemen. Tijd die ik liever aan andere projecten besteed die een lagere KD hebben!

Huiswerkopdracht

Voor mij mag de Keyword Difficulty van een nieuwe niche niet hoger dan 25 zijn. Dat hoeft voor jou niet hetzelfde te zijn. Als je immers veel tijd besteed aan één website over één onderwerp waar je zelf veel kennis over hebt, mag de KD wel wat hoger zijn. Zoek in Mangools Keyword Checker naar 5 uiteenlopende keywords (bijvoorbeeld hypotheek berekenen, zelf bier brouwen, Koningin Maxima, concerttickets en houten bolderkar) en bekijk de Keyword Difficulty. Het doel is om vertrouwd te raken met dit begrip.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.