Standaardpagina’s aanmaken voor een nieuwe website in WordPress

Pagina's publiceren WordPress

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

In het vorige hoofdstuk heb je een child theme aangemaakt voor jouw website. Dit heb ik ook gedaan voor mijn nieuwe website. Voordat we de website gaan voorzien van diverse plugins en content, is het belangrijk om de standaardpagina’s aan te maken en in orde te hebben. Dit geeft later een hoop rust als je dingen in gaat stellen op je website. Ook maak je een aantal verplichte pagina’s aan, die zowel voor je bezoeker als voor de wet erg fijn zijn voor op je website. In dit hoofdstuk van de gratis affiliate marketing cursus leg ik uit welke pagina’s ik aanmaak op een nieuwe website en hoe je dit zelf kan doen. Dit laatste leg ik uit in een kort stappenplan. Hiervoor maakt het niet uit dat je niet voor GeneratePress als WordPress thema hebt gekozen.

Hoe maak je deze pagina’s aan?

Weet je al hoe je een nieuwe pagina aan kan maken in WordPress? Dan mag je deze stap over slaan. Je gaat nu voor het eerst nieuwe pagina’s toevoegen aan je WordPress website. De oude pagina’s hebben we in een vorige stap al weggehaald. Als het goed is heb je nu geen pagina’s staan op je nieuwe website. Een nieuwe pagina maak je als volgt aan:

 1. Log in op je website via /wp-admin
 2. Ga naar pagina’s (in de zijbalk van je WordPress dashboard)
 3. Selecteer nieuwe pagina. Dit kan zowel via de knop bovenaan of via de zijbalk
 4. (optioneel maar aan te raden)Automatisch staat afleidingsvrije modus / volledig scherm modus bij een nieuwe WordPress installatie. Zet deze uit.  Dit doe je door op de drie puntjes rechtsboven te klikken en de modus uit te zetten (zie afbeelding onder dit stappenplan)
 5. Vul de gewenste titel in van de pagina bij Titel toevoegen.
 6. Druk rechtsboven op de blauwe knop met daarin Publiceren

Je hebt nu een lege pagina toegevoegd!

Afleidingsvrije modus
Volledig scherm modus (voorheen afleidingsvrije modus) vind ik persoonlijk érg irritant werken. Ik zet dit altijd uit, zoals je op de afbeelding kan zien.

Welke pagina’s moet je sowieso op een nieuwe affiliate website hebben?

De basis van alle websites is bij mij hetzelfde. Of het nu gaat om een affiliate website of een informatieve website. Deze hebben allemaal dezelfde basis qua pagina’s. Je kan natuurlijk al raden dat het gaat om een homepagina. Je maakt de volgende pagina’s aan:

Home

Dit is de homepagina van je website. Hoewel je straks misschien met een demowebsite allemaal nieuwe pagina’s in gaat laden, vind ik het toch handig om zelf een pagina aan te maken. Ik noem deze vaak gewoon Home, maar ik zie ook steeds vaker Homepagina voorbij komen. De pagina verder mag je helemaal leeg laten.

Goed om te weten: Deze pagina gaan we uiteindelijk instellen als de homepagina van de website. De url wordt dan niet www.[jouwwebsitenaam].nl/home of www.[jouwwebsitenaam].nl/homepagina, maar automatisch gewoon www.[jouwwebsitenaam].nl/.

Blog

Ik geloof er heilig in dat een website (maak niet of het een affiliate website, webshop, bedrijfswebsite, informatiewebsite of een ander soort online iets is, dat je er altijd frisse content op moet plaatsen. Ik behaal zelf goede resultaten door dit te doen op een blogpagina. Je maakt dan berichten aan die automatisch op deze pagina verschijnen. Ook voor mijn nieuwe website maak ik de pagina genaamd Blog aan. Je kan dit ook Nieuws of Laatste berichten noemen.

Contact

Je wilt natuurlijk vanaf het eerste moment dat mensen je website bezoeken, dat zij contact met je kunnen opnemen. Dit kunnen bezoekers zijn, maar ook adverteerders of mensen die op een andere manier met je willen samenwerken.  Je maakt dus vanaf het eerste moment een contactpagina aan met daarop een mailadres waar mensen je kunnen bereiken. Heb je bij Cloud86 hosting afgenomen, dan kun je eenvoudig een mailadres aanmaken met jouw domeinnaam, bijvoorbeeld contact@[jouwdomeinnaam].nl. Als (prima) alternatief kan je ook een @gmail.com adres gebruiken.

Privacybeleid

Een goede website heeft vanaf het begin een privacybeleid. Hierop meldt je wat je met de gegevens van de bezoekers doet, wat je verzamelt en hoe je er mee omgaat. Je kan online veel voorbeelden vinden van een privacybeleid. Soms ook voorbeelden die je gewoon gratis mag gebruiken. Je kan ook gratis een goede verklaring genereren via meerdere websites. Je kan zelf op zoek gaan, maar dit hoeft niet. In het volgende hoofdstuk van de cursus geef ik een voorbeeld hoe je gratis zelf een privacyverklaring kan maken.

Optioneel: Ik maak voor de websites altijd een Disclaimer en Advertentiebeleid aan, maar dit is voor jou nog niet per se nodig.

Nog een belangrijke instelling veranderen

Nu de eerste pagina’s zijn gepubliceerd (ook al zijn deze nog veelal leeg) kun je meteen een belangrijke instelling aanpassen. We willen namelijk dat de homepage ook echt de homepage is en dat op de blogpagina de laatste berichten worden weergeven. Dit doe je als volgt.

 1. Ga naar jouw WordPress dashboard door in te loggen via /wp-admin
 2. Ga naar instellingen (in de zijbalk)
 3. Klik op Lezen
 4. Klik op het lege bolletje voor Een statische pagina (hieronder kiezen)
 5. Kies bij Homepagina voor de pagina Home
 6. En kies achter Berichtenpagina voor de pagina Blog (of hoe je deze ook hebt genoemd)
Pagina instellen WordPress
De instellingen zien er daarna zo uit

Huiswerkopdracht

Maak voor jouw website op z’n minst de pagina’s Home, Blog, Contact en Privacybeleid aan. Zet daarna de instelling goed, zodat de homepage de voorpagina is en de berichten op de blogpagina verschijnen. Alle pagina’s mag je nog leeg laten. In de volgende stap gaan we eerst samen een privacyverklaring genereren (gratis!).

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.