Algemene instellingen van WordPress aanpassen

Dashboard Wordpress algemene instellingen aanpassen

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

In de vorige stap heb je de installatie van WordPress gedaan op de website. Dit heb ik ook gedaan voor mijn nieuwe affiliatewebsite. Als eerste is het nu handig om te kijken naar de algemene instellingen van WordPress en een aantal andere kleine punten op de website. Ik stel dit het liefste altijd als eerste in, voordat ik ga beginnen met een thema, plugins en het plaatsen van content. Deze stap is namelijk erg belangrijk. Ik stel hier onder andere de permalinkstructuur in (enorm belangrijk), de manier van het weergeven van data en de standaardcategorie van berichten. Daarnaast haal ik de plugins die geïnstalleerd staan meteen weg.

Waarom de WordPress instellingen aanpassen?

Na het installeren van WordPress is het aan te raden om de instellingen aan te passen. WordPress heeft standaard een aantal gekke dingen aan staan. Ook worden er meerdere nutteloze thema’s en plugins geïnstalleerd, die je niet gaat gebruiken. Om zo goed mogelijk van start te gaan met de website is het handig om de instellingen vanaf het begin af aan goed te zetten. Ik doe dit voor elke website die ik opzet meteen.

Het is belangrijk om de standaard instellingen van WordPress aan te passen na installatie omdat deze instellingen niet optimaal zijn voor de meeste websites. De standaard instellingen zijn ontworpen om de installatie van WordPress eenvoudiger te maken, maar ze zijn niet geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van een nieuwe affiliatewebsite.

Stap voor stap de instellingen aanpassen

Hieronder beschrijf ik stap-voor-stap wat ik allemaal doe op de nieuwe website na installatie. Ik raad persoonlijk aan deze instellingen te volgen voor jouw nieuwe website. Voor bestaande website met bezoekers en content moet je wat voorzichtiger zijn. Met name bij het veranderen van permalinks! Ik ga er voor dit stappenplan echter vanuit dat je de gratis cursus affiliate marketing volgt en een nieuwe website maakt.

Dashboard WordPress

Goed om te weten: Ik benader alle instellingen uit het stappenplan vanuit het dashboard van WordPress. Je weet zeker dat je in het Dashboard zit als de url bovenin jouwdomeinnaam.nl/wp-admin is en je aan de linkerkant het menu ziet, met daarin o.a. Home, Berichten, Media, Pagina’s, Reacties, Weergave, Plugins, Gebruikers, Gereedschap en Instellingen (bij installatie in het Nederlands).

 1. Berichten> Verwijder het standaardbericht dat bij installatie van WordPress is geplaatst. Gooi dit bericht ook meteen weg vanuit de prullenbak
 2. Berichten> Categorieën> Voeg een nieuwe categorie toe. Dit wordt de standaardcategorie als je een bericht plaatst en je vergeet een categorie in te vullen. Voor gpstrackerreview.nl maak ik de categorie Algemeen aan.
 3. Pagina’s>: Verwijder alle pagina’s die zijn aangemaakt. Deze gaan we later zelf toevoegen, maar dan met andere namen (zoals het privacybeleid).
 4. Pagina’s> Nieuwe pagina> Maak een nieuwe pagina aan genaamd Home en druk op publiceren.
 5. Pagina’s> Nieuwe pagina> Maak een nieuwe pagina aan genaamd Blog en druk op publiceren
 6. Instellingen> Algemeen>Ze de datumnotatie op j F Y (bovenste optie). Zo wordt de datum op de website weergeven als dag maand jaar. Bijvoorbeeld: 18 februari 2023.
 7. Instellingen> Algemeen> Zet de tijdnotatie op H:i. Deze instelling staat tegenwoordig al goed, maar bij oude installaties vaak niet. De tijd is dan bijvoorbeeld 14:56.
 8. Instellingen> Schrijven> Zet de standaard berichtcategorie op de categorie die je bij stap 2 hebt aangemaakt. In mijn geval dus Algemeen.
 9. Instellingen> Lezen> Vink bij Je homepage toont het vakje Een statische pagina aan. Kies voor homepage voor de pagina Home en bij Berichtenpagina voor Blog. Deze heb je bij stap 4 en 5 aangemaakt.
 10. Instellingen> Permalinks> Zet de Permalink structuur op Berichtnaam. Bij deze website is dat dus  https://mijnonlineinkomen.nl/voorbeeld-bericht/. Bij mijn nieuwe affiliate website is dat https://gpstrackerreview.nl/voorbeeld-bericht/. Dit is veruit de beste permalinkstructuur voor de website!
 11. Instellingen> Permalinks> Zet Categoriebasis op categorie en Tagbasis op tag.

Vergeet niet als je een instelling hebt aangepast op Wijzigingen opslaan te klikken!

Huiswerkopdracht

Zet voor jouw nieuwe website de algemene instellingen goed zoals in het stappenplan.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.