Om er zeker van te zijn dat er geen wijzingen aan je website verloren gaan, moet je een child theme installeren. Je kan dit zien als een subthema van het hoofdthema wat je hebt geïnstalleerd. In het Nederlands wordt er ook wel eens gesproken van een kindthema. Al is de term child theme wel het meest normaal. Ook op jouw nieuwe affiliate website raad ik aan om een child theme te gebruiken. In dit artikel lees je alles over dit begrip en geef ik je stap-voor-stap instructies. Ik begin met een korte uitleg omtrent dit begrip.
Goed om te weten: Ik pas nooit iets aan op mijn websites zonder dat ik een Child theme heb geïnstalleerd! Ik adviseer dit jou ook niet te doen.
Wat is een child theme?
Een child theme in WordPress is een thema dat is gebaseerd op een bestaand thema, ook wel bekend als het ouderthema (parent theme). Het kindthema erft alle functionaliteiten van het ouderthema, maar maakt het mogelijk om aanpassingen te maken zonder de code van het ouderthema te wijzigen. Het gebruik van een child theme is belangrijk, omdat het voorkomt dat aanpassingen verloren gaan bij toekomstige updates van het ouderthema.
Een voorbeeld van waarom je dit moet gebruiken
Je vind het standaardlettertype van jouw thema niet heel erg mooi. Je besluit dit te veranderen in een ander lettertype, bijvoorbeeld het Google Font genaamd Poppins. Je hebt geen child theme geïnstalleerd. Er komt een update van het hoofdthema, waar ook het lettertype een update krijgt. Je installeert deze nieuwe update, want je wil natuurlijk wel alles up-to-date en zo veilig mogelijk houden. De aanpassing van het lettertype gaan nu verloren en je gebruikt helaas gewoon weer het standaardlettertype wat je zo lelijk vindt. Door een child theme te gebruiken voorkom je dit. De aanpassing van het lettertype staat dan netjes in een child theme verwerkt. Dit wordt ook na de update gewoon op de website weergeven.
Wat is een parent theme?
Een parent theme in WordPress is het oorspronkelijke thema dat wordt geïnstalleerd op een website. Je komt dit ook vaak tegen onder de term Hoofdthema. Dit thema bepaalt de functionaliteit en het uiterlijk van de website. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar voor WordPress, variërend van gratis tot betaalde thema’s met verschillende functionaliteiten en stijlen. Het kiezen van het juiste parent theme is belangrijk omdat het de basis vormt voor de website en de functionaliteiten bepaalt die beschikbaar zijn. Een voorbeeld voor deze cursus is het hoofdthema GeneratePress.
Waar bestaat een child theme uit?
Een child theme in WordPress bestaat uit een aantal bestanden die zijn georganiseerd volgens de WordPress-hiërarchie van thema’s. Hieronder volgt een overzicht van de bestanden die in een child theme aanwezig kunnen zijn:
- style.css: Het CSS-bestand van een child theme bevat de stijlinstructies die de aanpassingen aan het ouderthema definiëren. Het is belangrijk dat dit bestand aanwezig is, omdat het de opmaak van de website bepaalt.
- functions.php: Dit bestand bevat de functies en aangepaste code die specifiek zijn voor het child theme. Hiermee kun je bijvoorbeeld specifieke functionaliteiten aanpassen of nieuwe functies toevoegen.
- screenshot.png: Dit is een afbeelding die wordt gebruikt als weergave van het child theme in het WordPress-thema-menu. Het is geen vereist bestand, maar het kan handig zijn om te hebben.
- Aangepaste sjablonen: Naast de bovengenoemde bestanden kan een child theme ook aangepaste sjablonen bevatten, zoals aangepaste pagina-templates, header-, footer- en sidebar-sjablonen. Hiermee kun je de opmaak van de website op specifieke pagina’s wijzigen of elementen toevoegen of verwijderen.
- Overige bestanden: Naast de hierboven genoemde bestanden kan een child theme ook andere bestanden bevatten, zoals afbeeldingen, scripts of andere aangepaste bestanden die nodig zijn voor de functionaliteit van het child theme.
Tip: Het is belangrijk om te weten dat een child theme alleen werkt in combinatie met een ouderthema. Alle functionaliteit en opmaak van het ouderthema worden overgenomen door het child theme, waarbij de wijzigingen en aanpassingen worden gedaan in de bestanden van het child theme. Het is daarom ook belangrijk dat het child theme correct wordt gedefinieerd en geïmplementeerd om te voorkomen dat de website niet meer werkt zoals bedoeld.
Een child theme installeren: stap voor stap
Ik ga er vanuit dat je ook hebt gekozen voor het hoofdthema GeneratePress.
GeneratePress
Snel thema
geschikt voor vrijwel alle projecten
Gratis versie beschikbaar
Wij gebruiken de Premium versie van GeneratePress voor al onze grote websites
MijnOnlineInkomen is ook gebouwd in GeneratePress
Bekijk mijn uitgebreide GeneratePress review
Dat heb je middels dit stappenplan geïnstalleerd op je website. Voordat we aanpassingen gaan maken, gaan we eerst een child theme installeren. We willen natuurlijk dat de aanpassingen die we doen voor altijd blijven staan en niet na elke update weer verdwijnen. Dit doe je als volgt:
- Ga naar de officiële documentatie van Generatepress over child themes (hier te vinden)
- Zoek naar de regel If you’d like to download a completely blank starter child theme, click here. Klik op de link in here
- Er wordt nu een bestand gedownload
- Ga in het WordPress dashboard naar Weergave>Thema’s>nieuwe toevoegen
- Druk bovenin op Thema uploaden en klik op bestand kiezen
- Zoek naar het bestand op je computer en druk op Nu installeren
- Druk op activeren
Je hebt nu een child theme geïnstalleerd!
Huiswerkopdracht
Installeer een child theme voor jouw hoofdthema en activeer deze. Begrijp ook de noodzaak hiervan en pas niets op de website aan zonder dit eerst gedaan te hebben. Heb je een ander thema gebruikt? Dan kun je vaak een goed child theme vinden door te zoeken in de zoekmachine op [themanaam] child theme. Je kan het eventueel ook de ontwikkelaar van het thema vragen.