Sidebar van een affiliatewebsite inrichten: tips en voorbeelden

Sidebar ontwerpen wat moet er in

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Een sidebar is een belangrijk onderdeel van de website. Al is dit wel steeds minder het geval. Sinds de opkomst van de mobiele telefoon, is het aantal gebruikers dat je website op een mobiele telefoon bekijkt erg toegenomen. Waar een gebruiker op een groot scherm de sidebar wel ziet staan aan de zijkant, ziet de mobiele gebruiker deze pas helemaal onder de main content. Toch loont het zeker nog om de juiste dingen in een sidebar van een website te zetten. Voor een affiliatewebsite raad ik deze zijbalk altijd wel aan. Voor andere websites, zoals een portfoliowebsite of sommige bedrijfswebsites, raad ik het weer af. In dit hoofdstuk leer je alles wat met deze zijbalk te maken heeft.

Wat is een sidebar op een website?

Een sidebar is een verticale kolom die meestal aan de linker- of rechterkant van de hoofdinhoud van een webpagina wordt geplaatst. Het is niet gebruikelijk om deze te weergeven op een homepagina en blogpagina. Op mobiele schermen wordt deze sidebar onder de content weergeven, of soms zelfs helemaal weggelaten. Dit element is verder op een ruime meerderheid van de pagina’s op een website aanwezig. Een belangrijk element dus! In het Nederlands heet dit element een zijbalk.

Twee voorbeelden van sidebars op andere websites

Hieronder zie je hoe dit element wordt gebruikt op twee totaal verschillende websites.

Webwinkel

Grote webwinkels, zoals bol.com en Coolblue, gebruiken deze ruimte om filters neer te zetten. Gebruikers kunnen in de sidebar dan op product eigenschappen filteren. Hieronder zie je een voorbeeld van de webwinkel Coolblue. In de zijbalk kun je een categorie kiezen en filteren tussen de diverse eigenschappen die een MacBook Pro kan bevatten. Coolblue kiest er voor om de sidebar aan de linkerkant te weergeven op grote schermen. Mobiele gebruikers kunnen de sidebar oproepen door op de knop Filters te klikken. De filters verschijnen dan in een pop-up scherm. Nuttig gebruik van de zijbalk dus!

sidebar voorbeeld wat moet er in

Bron: Coolblue.nl

Informatie- & affiliatewebsite

Deze bekende outdoorwebsite heeft een sidebar staan die het meeste lijkt op een variant die ik jou ook zou aanraden voor een website. Deze website biedt informatie over outdoor producten en uitjes. In de zijbalk staat een lijst met favoriete producten van de redactie. Deze lijst bestaat uit links direct naar de webshop toe. Het zijn stuk voor stuk affiliatelinks, waar de redactie commissie over ontvangt na aankoop. Daarnaast staat er een zoekformulier, een lijst met recente berichten en een banner in de stijl van de website naar een webwinkel toe. De sidebar staat bij deze website aan de linkerkant.

sidebar voorbeeld wat moet er in

Bron: Outdoornow.nl

Wat zet ik in een sidebar neer?

Je hebt enorm veel keuze wat je op deze plek neer gaat zetten. Ik raad aan om in ieder geval de volgende elementen op te nemen:

  • Zoekbalk of zoekicoon: De bezoeker kan in dit element een zoekwoord invoeren op de website. Als je hier over hebt geschreven, komt de bezoeker meteen bij het juiste resultaat uit. Heb je hier niet over geschreven? Dan kan je de zoekopdrachten filteren in Google Analytics, die je met Site Kit hebt aangesloten, en kan je er alsnog over schrijven. Vergeet niet een goede pagina te maken waar de bezoeker op komt als er geen zoekresultaten zijn!
  • Recente berichten: Geef minimaal 5 recente berichten in een widget weer in de zijbalk. Bezoekers kunnen dan geprikkeld raken om op deze onderwerpen te klikken (meer kliks op je website = goed voor SEO). Ook Google ziet deze links weer voorbij komen. Een win-win dus!
  • Banner: De zijbalk op een affiliatewebsite is natuurlijk een prachtige plek om banner te weergeven die verwijst naar een webwinkel waar je commissie over krijgt. Je kan deze plek in de toekomst ook verkopen aan een adverteerder.

Wist je dat: Je kan de sidebar direct vanuit de WordPress Customizer aanpassen of via WP dashboard>Weergave>Widgets

Optionele elementen

Je kan in WordPress eenvoudig Gutenberg Blocks en blokken van ondersteunende plugins invoegen. De mogelijkheden zijn dus echt bijna eindeloos. Als jij een Instagram feed wilt weergeven in de sidebar of een mooie galerij met foto’s, dan kan dat prima. Ik zou het voor een affiliatewebsite toch persoonlijk wat simpeler houden. De volgende elementen zou je eventueel toe kunnen voegen aan de zijbalk:

  • Lijst met favoriete producten: Zet hier een lijst neer met producten die je zelf ook echt gebruikt of aanraad. Ik zou hier voor mijn nieuwe GPS tracker website een lijst met 5 enorm goede GPS trackers uit diverse categorieën kunnen weergeven. Deze link in natuurlijk naar webshops waar je deze ook kan kopen. Ik zorg er wel voor dat ik zeker weet dat ik naar goede trackers link. Het liefst test ik deze ook zelf allemaal van tevoren goed uit.
  • Sociale media: Ik zet deze het liefst in de footer neer, maar je zou ook sociale media links of een feed kunnen weergeven in de sidebar.
  • Nieuwsbriefinschrijving: Wil je een mooie mailinglijst opbouwen? Dan kan het zeker geen kwaad om in de zijbalk hier wat extra aandacht aan te besteden!
  • Over ons / over mij: Op veel websites zie ik bovenaan in de sidebar een foto en een kort stukje tekst met daarbij een over ons uitleg. Goed om direct een band op te bouwen met je bezoeker.

Huiswerkopdracht

Richt je sidebar in. Maak in ieder geval een widget met een zoekbalk en een recente berichten (minimaal 5, maximaal 7). Een banner kan nog niet echt op een beginnende website. Bedenk of je een optioneel element wilt gebruiken in de sidebar.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.