Hoewel de footer helemaal onderaan je website staat, is het toch een erg belangrijk element. Een element waar ik zelf ook nog meer aandacht aan moet besteden op mijn eigen websites. Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn toch veel bezoekers die de onderkant van je website bekijken. In dit hoofdstuk leg ik uit wat er in een footer van een website moet staan en geef ik enkele voorbeelden. Ook geef ik enkele do’s en don’ts met dingen die je juist wel of juist niet moet neerzetten in de footer.
Wat is de footer van een website?
De footer van een website wordt heel soms in het Nederlands een voettekst genoemd. Echter lijkt de Engelse benaming redelijk ingeburgerd te zijn. De footer is het gedeelte onderaan elke webpagina op een website. Dit gedeelte herken je vaak omdat het een andere achtergrondkleur heeft en informatielinks over de website bevat. Hierbij kun je denken aan contact, adres, sociale media links en juridische informatie.
Elementen die je in de footer kan plaatsen
Een footer is een plek waar je de volgende elementen in plaatst:
- Navigatielinks: In een footer plaats je niet hetzelfde menu als in het primaire menu. Je plaatst hier links naar andere belangrijke pagina’s, zoals Over ons, Diensten, Producten of Contact. Je maakt hier het beste een speciaal footermenu voor aan.
- Contactinformatie: Mensen die contact met je willen opnemen, zoeken meestal in de footer naar de manier waarop dat kan. Geef deze informatie in de footer of in een link naar een contactpagina.
- Sociale media links: De footer is dé ideale plek om links naar al je sociale media te plaatsen. Denk aan links naar Facebook, Instagram en Twitter. Bij een persoonlijke website, zoals een portfolio, kan dit ook naar LinkedIn zijn.
- Copyright en juridische informatie: Ik plaats zelf altijd links naar de volgende pagina’s onder aan de website: privacybeleid, disclaimer en advertentiebeleid. Een copyrightmelding mag hier ook zeker niet ontbreken. Bijvoorbeeld: © MIJNONLINEINKOMEN.NL 2021 – 2023
- Nieuwsbrief inschrijving: Wil je mensen verleiden om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief, dan kan je dit goed in de footer kwijt. Natuurlijk moet je dit formulier – naast in de footer – op veel meer plekken op je website zetten.
- Adresgegevens: Heb je een fysieke locatie waar mensen je kunnen bereiken of bezoeken? Dan zet je deze gegevens in de footer óf op je contactpagina waar je naar toe verwijst in de voettekst.
Twee voorbeelden van diverse footers
Twee voorbeelden van een footer.
Voorbeeld 1
Hier zie je een kort stukje over het bedrijf, de diverse contactopties, een gallerij en sociale media links. Een rustige footer met alles er in wat nodig is in een footer.
Voorbeeld 2
Je kan ook een lijst met recente berichten in de footer weergeven. Een prima element dat ook wat toevoegt voor zowel de zoekmachine als de bezoeker
Contact
Zet hier een contactformulier neer
Giethoorn
+31612345678
info@voorbeeld.nl
© 2023 BEDRIJFSNAAM• Copyright
Waarom dit element zo belangrijk is
Je denkt misschien dat een footer niet zo belangrijk is, omdat deze helemaal onderaan je website staat. Toch is het een erg belangrijk element. Ik kan twee belangrijke redenen bedenken:
- De footer wordt op élke pagina op je website weergeven. Alleen de header en sidebar delen deze eigenschap verder op je website.
- De bezoeker weet de footer te vinden als ze op zoek zijn naar handige informatie en links over je website
Wat moet je absoluut niet doen in een footer
Ik spreek regelmatig mensen die zich SEO-experts noemen. Zij zijn het zeker niet eens met de onderstaande beweringen. Uit eigen ervaring kan ik je echt zeggen dat je op moet passen met het volgende:
- Te veel links plaatsen in de footer die niet relevant zijn
- Uitzondering: Op sommige websites waar je productreviews maakt, kan het lonen om wel een lijst met top 5 reviews te plaatsen in de footer.
- Over-optimaliseren voor SEO: Denk vooral aan de bezoeker als je de footer ontwerpt. Welke informatie denken zij te vinden in de voettekst? Biedt jij deze aan?
- Tekstgrootte te klein maken: Ik zie regelmatig dat websitebeheerders in de footer de tekstgrootte kleiner maken. Waarom weet ik niet, maar ik weet wel dat je dit gewoon niet moet doen. Ruimte besparen in de footer is niet nodig.
Leuk om te weten: Toen ik ooit begon met het ontwerpen van websites, was Google nog niet zo slim als tegenwoordig. Je kon in een footer enorm veel links en keywords plaatsen. Deze gaf je dan dezelfde kleur als de achtergrond van de footer. De bezoeker zag deze links en keywords niet, maar Google wel. Je rankte dan eenvoudig op deze keywords in de zoekmachine. Tegenwoordig is het een absolute no-go om dit te doen!
Een footer ontwerpen met GeneratePress: in 10 stappen klaar!
Voor deze gratis cursus affiliate website maken geef ik alle voorbeelden vanuit het thema GeneratePress. De footer ontwerpen is enorm eenvoudig.
GeneratePress
Snel thema
geschikt voor vrijwel alle projecten
Gratis versie beschikbaar
Wij gebruiken de Premium versie van GeneratePress voor al onze grote websites
MijnOnlineInkomen is ook gebouwd in GeneratePress
Bekijk mijn uitgebreide GeneratePress review
- Zorg dat je het thema GeneratePress en de plugin GenerateBlocks hebt geïnstalleerd op je website
- Ga naar je WordPress Dashboard> Weergave > Elementen
- Maak een nieuw Blok element aan en noem deze Footer of een andere naam die je eenvoudig kan herkennen, zoals Site Footer of Voettekst.
- Ga naar de Site Library van GeneratePress (hier te vinden) en filter rechts op Free (tenzij je pro afneemt) en dan Footer
- Kies de footer uit die je mooi vind en druk op de Copy button
- Plak vervolgens dit blok uit de Site Library in het element dat je hebt aangemaakt
- Pas de links, kleur en informatie aan naar wens
- Stel aan de rechterkant het Element type in op Site Footer
- Locatie: Hele Site
- Druk op publiceren
Huiswerkopdracht
Ontwerp de footer voor je website. Doe je dit via GeneratePress met GP Premium? Dan kan je via de Site Library eenvoudig met een paar klikken inladen. Anders kan je via de WordPress customizer de footer opmaken. Bedenk goed welke pagina’s en links je in de footer kwijt wilt. Vergeet geen copyrightmelding in de footer te zetten!