Domeinnaam vinden en registreren voor mijn nieuwe affiliate website

domeinnaam vinden en registreren

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

In de vorige blog heb ik mijn nieuwe niche gevonden voor de affiliate website: GPS trackers. Deze niche heeft voldoende zoekvolume, een goede zoekintentie en het is niet moeilijk om er op te ranken. De Keyword Difficulty in Mangools is onder de 25. Nu is het tijd om er een leuke domeinnaam bij te zoeken. Hoe ik dit aanpak en waar ik op let, lees je in dit artikel. Er zijn in ieder geval meerdere opties voor het vinden van een goede domeinnaam. Hieronder zie je de verschillende opties. Ook vertel ik meer over de optie waar ik voor de GPS tracker voor heb gekozen én waarom.  

Heb jij het hele stappenplan gevolgd tot en met dit bericht? Laat dan gerust een reactie achter of jij jouw nieuwe domeinnaam ook hebt gevonden!

Waar moet een goede domeinnaam voor mij aan voldoen?

Een goede domeinnaam voor een nieuwe affiliate website voor de Nederlandse markt moet voor mij voldoen aan een aantal dingen:

 • Het moet een .nl domeinnaam zijn
 • Het belangrijkste keyword moet in de domeinnaam zitten. In dit geval GPS tracker.
 • Het liefst zit er nog een zoekintentie in (bijvoorbeeld ‘kopen’, ‘vergelijken’, ‘reviews’ ‘review’ etc.), maar het mag ook een merknaam of een los woord zijn.
 • De domeinnaam moet nog vrij te registreren zijn of <€50 te koop zijn. De voorkeur heeft echter vrij registreren.
 • Geen koppelstreepjes in de domeinnaam (bijvoorbeeld bier-zelf-brouwen.nl)
 • De domeinnaam moet niet te lang worden (tenzij het zoekwoord zelf al lang is, bijvoorbeeld metaaldetectorvergelijken.nl).
 • Tenzij het niet anders kan vermijd ik ook nummers in de domeinnaam.

Goed om te weten: Ik ken een aantal collega’s die het niet met mij eens zullen zijn. Natuurlijk zal een .com, .blog, .info of .net prima kunnen ranken in de zoekmachine. Toch merk ik uit eigen ervaring dat een .nl domeinnaam het altijd beter doet. Misschien dat dit in de toekomst wel minder gaat worden, maar dan denk ik toch nog dat mensen die in het Nederlands zoeken alsnog eerder op een .nl domeinnaam klikken dan een .blog.

Optie 1: Zelf een domeinnaam bedenken

Ik ben eerst zelf gaan brainstormen, maar heb daarna de kracht van AI ingezet. Ik heb ChatGPT de voorwaarden gegeven waar de domeinnaam aan moet voldoen (behalve het laatste punt, want dat kan ChatGPT niet inzien.. nog) en gevraagd naar 10 opties.

Domeinnaam registreren

Dit kwam er uit:

 • GPSTrackerVergelijken.nl
 • GPSTrackerKopen.nl
 • GPSTrackerReview.nl
 • BesteGPSTracker.nl
 • GPSTrackerScore.nl
 • GPSTrackerAdvies.nl
 • GPSTrackerMarkt.nl
 • GPSVolgen.nl
 • TrackerTop10.nl
 • GPSTrackerSpecialist.nl

Hier zitten een aantal leuke opties tussen. Sommigen zijn echter al bezet (vergelijken, kopen). Ik ben zelf wel fan van de “review” versie. Dit geeft mij de optie om nog meerdere trackers te beoordelen. Ook pak ik dan mensen mee met de zoekintentie commercieel, maar ook de mensen die al transactioneel zoeken kan ik verleiden tot aankoop.

Optie 2: Verlopen domeinnamen bekijken

Een andere optie is om een domeinnaam te registeren die al eerder in gebruik was, maar is verlopen. Deze wordt dan eerst een periode in quarantaine geplaatst, maar is daarna weer vrij te registeren. Soms hebben deze domeinnamen al enige SEO-waarde of autoriteit opgebouwd. Meestal registereer ik de namen echter omdat ik de naam gewoon mooi vind. Dit doe ik via ExpiredDomains.net. Dit is een gratis service. Je kan hier ook gratis een account aanmaken. Een aanrader dus.

Bovenin de zoekbalk typ ik GPS tracker .nl. Op deze manier zoek ik naar alles met deze woorden er in. Het kan aan elkaar, los van elkaar of in een andere volgorde zijn (tracker-gps.nl bijvoorbeeld). Ik krijg hier enkele leuke resultaten, maar ik besluit nog verder te filteren. Bij de geavanceerde filters vink ik aan dat ik alleen available (beschikbare) domeinnamen wil zien. Deze zijn namelijk vrij te registeren. Voor mij zit er voor de GPS tracker website nog niet veel bij. Ik bekijk eerst nog optie 4.

Optie 3: Een domeinnaam kopen

Er zijn meerdere plekken waar je een domeinnaam kan kopen. Je zou dit kunnen overwegen als je een domeinnaam hebt gevonden waar je echt fan van bent en de huidige eigenaar hier voor een leuke prijs afstand van wil doen. Dan kun je de persoon zelf een mail sturen. Je hebt verschillende opties om domeinnamen te kopen:

 • Direct via een contactformulier op een website
 • Gegevens opvragen via SIDN (gratis) en de webmaster een mail sturen
 • Via een webmaster forum, zoals sitedeals.nl. Hier worden regelmatig leuke domeinnamen aangeboden. Ik heb er al vaker leuke domeinen weten te registeren voor een leuke prijs
 • Via een Facebookgroep. Ik zit zelf in de Domeinnamen Groep | Domeinnamen kopen en verkopen groep, die je hier kan vinden. Hier zitten goede en vriendelijke handelaren die een leuk assortiment aan domeinnamen hebben.

Conclusie: Ik heb in dit geval gekozen voor een domeinnaam die ik bij optie 1 heb gevonden: GPSTrackerReview.nl. Het belangrijkste woord staat in de url, het is een .nl en ik kon het vrij registeren. Ik hoefde enkel de registratiekosten te betalen.

Onze favoriete domain registrar
Hosting

Cloud86

Betrouwbare partij

.nl vanaf € 10,95 per jaar

.com vanaf €16,95 per jaar

Hier hebben wij de meeste domeinnamen geregistreerd zijn, waaronder mijnonlineinkomen.nl

Al mijn domeinnamen registreer ik voor ons bedrijf bij Cloud86, zoals je op de Tools-pagina kan zien. Zo ook gpstrackerreview.nl. Dit is echter wel een duurdere registrar. Wij vinden het fijn omdat wij hier ook de hosting afnemen (aanrader overigens). Je zou ook Combell kunnen overwegen als je liever goedkoop een .nl registreert. Ook een zeer betrouwbare partij.

Huiswerkopdracht

Als het goed is heb je jouw affiliate niche gevonden. Bedenk er een goede domeinnaam bij. Het liefst heb je natuurlijk het zoekwoord en dan .nl er achter.

Dit is helaas vaak niet mogelijk. Kijk dan naar opties zoals beste[zoekwoord].nl, [zoekwoord]review.nl, [zoekwoord]advies.nl of [zoekwoord]info.nl. Bekijk nu of deze domeinnaam nog vrij is. Dit kan je doen door deze in te toetsen bij Cloud86 via deze link.

Na het intoetsen en bevestigen via de button zie je direct of de domeinnaam nog vrij is om te registeren. Wij doen dit bij Cloud86, maar je kan een domeinnaam overal registeren. Hier heb je nog geen hosting voor nodig. Je kan dus voor deze stap ook een losse domeinnaam aanschaffen bij een andere registrar. Wil je – net zoals ons- bij Cloud86 de domeinnaam registreren én hosting afnemen? Dan kan je dit in één keer afsluiten. Registreer nu je vrije domeinnaam of bekijk het stappenplan domeinnaam registeren in de volgende les

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.