Rank Math SEO: essentieel voor je website – review en informatie

Rank Math SEO review

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Er is veel discussie over SEO plugins onder mensen die actief bezig zijn met SEO. De ene zweert bijvoorbeeld bij de Yoast SEO plugin, waar de ander 100% gaat voor Rank Math. Daarnaast zijn er nog tientallen andere plugins die soms nagenoeg hetzelfde doen als de twee grootste SEO-plugins voor WordPress websites. Ik ben zelf fan van Rank Math SEO. Met name omdat de premium versie erg goedkoop is als je meerdere websites beheert én dat alle functies in de plugin zitten die je nodig hebt voor een goede affiliate website. De gratis versie volstaat ook als je net begint. In dit artikel bespreek ik uitgebreid de plugin Rank Math SEO, wat je er mee kan, hoe je het installeert en bekijk ik alternatieven voor Rank Math SEO. Daarnaast zal ik in dit hoofdstuk ook veel uitleg geven over diverse SEO-zaken die je met deze plugin kan installeren.

Wat is SEO?

SEO is een afkorting voor ‘Search Engine Optimization’, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Als ik dit in simpele woorden zou moeten samenvatten betekent het: Je website en de inhoud ervan zo inrichten om beter gevonden en hoger gerangschikt te worden in zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om meer bezoekers naar je website te trekken door te zorgen dat je website bovenaan de zoekresultaten verschijnt als mensen zoeken naar informatie of producten die jij aanbiedt.

Een voorbeeld van SEO

Stel dat je een website hebt over het bakken van taarten (overigens niet een idee dat door mijn financiële analyse zou komen qua zoekwoorden). Om gevonden te worden door mensen die op zoek zijn naar informatie over taartrecepten, wil je dat je website bovenaan staat wanneer iemand bijvoorbeeld ‘chocoladetaart recept’ intypt in Google. Om dit te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je website en de inhoud ervan zijn geoptimaliseerd met de juiste trefwoorden (zoals ‘chocoladetaart’ en ‘recept’), een duidelijke structuur heeft, en snel laadt. SEO helpt je om deze aanpassingen te maken, zodat je website beter vindbaar is voor je doelgroep.

SEO voorbeeld uitleg

Hoe bereik je dit? Door je website SEO-technisch gezien goed op orde te hebben. Dat kan je doen door gebruik te maken van een SEO plugin zoals Rank Math SEO!

Rank Math SEO

Rank Math SEO is een krachtige en gebruiksvriendelijke SEO-plugin voor WordPress. De plugin helpt je bij het optimaliseren van jouw website. Dit is echt nodig, zodat deze beter vindbaar wordt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Rank Math SEO helpt je bij het instellen van de belangrijkste SEO-elementen, zoals titels, meta-beschrijvingen en URL’s. Dit zijn allemaal dingen die je niet zomaar even zonder een SEO-plugin kan instellen.

Belangrijkste functies van de plugin

Rank Math SEO zit vol met functies die je kan gebruiken. Je kan de basisfuncties gewoon gebruiken zonder te betalen voor de plugin. Hieronder zie je een overzicht met enkele functies die ik erg kan waarderen van Rank Math SEO.

Vooraf: In de onderstaande tekst staan vast en zeker termen die je misschien nog niet helemaal begrijpt. Dit is niet erg. Hier komen we later in deze affiliate marketing cursus nog op terug, onder andere in de module SEO.

 • SEO-analyse: Rank Math SEO analyseert je content en geeft je een score op basis van verschillende SEO-factoren. Je ontvangt aanbevelingen om je score te verbeteren.
 • Titels en meta-beschrijvingen: Pas eenvoudig de titels en meta-beschrijvingen van je pagina’s en berichten aan, zodat ze beter aansluiten bij de zoekintentie van je doelgroep.
 • Sitemap: Rank Math SEO genereert automatisch een XML-sitemap, die helpt bij het indexeren van je website door zoekmachines.
 • 404-monitor: Deze functie houdt 404-fouten bij die bezoekers op je website tegenkomen en stelt je in staat om snel redirects in te stellen, zodat gebruikers naar de juiste pagina’s worden geleid.
 • Focus trefwoord: Kies een focus trefwoord voor je content en ontvang aanbevelingen om dit trefwoord beter te verwerken in je tekst, titels en meta-beschrijvingen.
 • Interne en externe link-suggesties: Rank Math SEO helpt je bij het identificeren van kansen om interne en externe links toe te voegen, wat de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid van je website verbetert.

Installeren van de plugin

Het installeren en instellen van Rank Math SEO is eenvoudig:

 1. Ga naar je WordPress-dashboard en klik op ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’.
 2. Zoek naar ‘Rank Math SEO’ en klik op ‘Nu installeren’. In de onderstaande afbeelding zie je de juiste plugin
 3. Activeer de plugin na de installatie.

Rank Math SEO voor de eerste keer instellen

Nadat je op activeren hebt gedrukt wordt je automatisch geleid naar een scherm waar je Rank Math SEO voor het eerst kan instellen. Ik neem je stap-voor-stap mee met de beste basis-instellingen voor deze SEO-plugin. Deze instellingen gebruik ik ook voor alle affiliate-websites. Ik heb de onderstaande setup-wizard gevolgd en uitgewerkt voor de gratis versie van RankMath, want ik ga er vanuit dat de meeste mensen met een nieuwe (affiliate website) voor deze optie gaan.

Gratis account aanmaken

Ik raad zelf aan om een gratis account aan te maken. Dit heeft diverse voordelen. Je kan dan klikken op de grote button Connect Your Account. Je kan onbeperkt websites toevoegen aan één Rank Math SEO account. Ik voeg de GPStracker website, die ik bedacht heb dankzij een uitgebreide analyse toe aan mijn huidige account. Heb je nog geen account, maak dan gratis een nieuw account aan.

Gratis account Rank Math SEO

Getting Started

In dit tabblad kies je voor de Advanced installatie. Je wilt namelijk zoveel mogelijk zelf kunnen instellen. De Easy setup klinkt misschien aantrekkelijk, maar je mist dan belangrijke functies zoals broodkruimels (hier kom ik later nog op terug). Druk nu op Start Wizard.

Advanced instellingen voor RankMath SEO

Your Site

Je vult hier enkele gegevens in. Voor een startende affilaitewebsite kun je gewoon kiezen voor Personal Blog. Vul op z’n minst de titel in van de website. De rest kan je voor nu achterwege laten, tenzij je een leuke afkorting voor je website hebt. Deze kan je dan bij Website Alternate Name invullen. De logo’s gaan we op een later moment aanmaken. Deze geven we op een later moment door aan de plugin. Druk nu op Save and Continue.

GPS tracker review Your Site instellingen RankMath SEO

Analytics

Waarschijnlijk heb je nog geen Analytics account of een Google account voor je website. Deze stap mag je dan – voor nu – overslaan. Dit gaan we op een later moment alsnog doen in een andere plugin. Heb je al wel een Analytics / Google account? Dan mag je deze connecten met Rank Math SEO. Dit heeft veel voordelen.

Analytics Rank Math SEO

Sitemap

Dit is een van de belangrijkere functies van een SEO plugin. Het maakt een sitemap aan. Dit is een uitgebreid overzicht van alles op je website, in taal die de zoekmachine begrijpt. De default settings van Rank Math zijn prima voor de eerste installatie. Stel deze stap zo in als op de onderstaande afbeelding. Druk daarna op

Sitemap website maken met Rank Math SEO

Definitie: Een sitemap is een bestand dat de structuur van je website weergeeft en alle pagina’s en hun onderlinge relaties bevat. Het helpt zoekmachines, zoals Google, om de inhoud van je website beter te begrijpen en te indexeren. Je kunt het zien als een plattegrond die zoekmachines gebruiken om efficiënt door je website te navigeren en alle relevante informatie te vinden

Een voorbeeld en vergelijking van het begrip sitemap

Stel je voor dat je een bezoeker bent die voor het eerst een groot pretpark bezoekt. Het is dan vrij lastig om  alle attracties, eetgelegenheden en faciliteiten te vinden zonder dat je een plattegrond hebt. Hoewel de paar informatieborden wel wat houvast bieden, is dit nog niet voldoende om alles te vinden. Een plattegrond van het pretpark helpt je om snel en gemakkelijk te navigeren, zodat je precies weet waar je naartoe moet om je favoriete attracties te vinden en optimaal van je dag te genieten.

Sitemap voorbeeld vergelijking

Op dezelfde manier helpt een sitemap zoekmachines om efficiënt door je website te navigeren en alle belangrijke pagina’s te vinden en te indexeren. Zonder een sitemap kan het voor zoekmachines moeilijker zijn om alle inhoud van je website te ontdekken, vooral als je een grote website hebt met veel pagina’s en complexe structuur. Dit is essentieel voor SEO. Rank Math biedt deze functie – net als alle SEO-plugins – aan.

Optimization

In dit tabblad veranderen we niets aan de instellingen. Sommige mensen vinden het fijn dat uitgaande links automatisch no-follow meekrijgen. Ik niet. Dit doe ik liever handmatig aangeven als ik het wil gebruiken. Je wil bijvoorbeeld voor adverteerders op je website juist wel do-follow links aanmaken. Als je per ongeluk vergeet de automatische no-follow uit te zetten, krijg je hier vast en zeker negatief commentaar op! Druk weer op Save and continue

Klaar!

Althans, dat denk je. De basis is wellicht ingesteld, maar we willen natuurlijk ook wat controle hebben over de geavanceerde instellingen. Druk op de knop voor geavanceerde instellingen. Je krijgt weer meerdere tabbladen te zien met instellingen. Deze neem ik snel met je door:

 • Role Manager: Dit is niet nodig.
 • 404 Redirection: Zet zowel 404 monitor als Redirections aan
 • Schema markup: Vink (als deze nog niet aan staat) Schema Type aan en stel in zoals in de onderstaande afbeelding.
Rankmath schema

Je bent nu écht klaar met instellen van Rank Math SEO!

Extra leermoment: Titels & Meta

Ik begrijp dat dit al een vrij lang hoofdstuk is van de cursus. Toch wil ik je nog wat extra meegeven met betrekking tot titels en meta. Dit is een van de belangrijkste functies van een SEO-plugin en van SEO in het algemeen. Hieronder leer je er meer over en geef ik een duidelijk voorbeeld.

Titel

De titel is de kop van je webpagina of blogbericht die in de zoekresultaten wordt weergegeven. Een goede titel zorgt ervoor dat mensen die zoeken in de zoekmachine op jouw link klikken in plaats van die van de concurrentie. Zoekmachines hechten veel waarde aan titels bij het bepalen van de rangschikking van websites.

Meta-beschrijving

De meta-beschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van je webpagina die onder de titel wordt weergegeven in de zoekresultaten. Het doel van de meta-beschrijving is om bezoekers een snelle indruk te geven van waar je pagina over gaat, zodat ze kunnen beslissen of ze erop willen klikken. Deze beschrijving kan je niet standaard invullen in WordPress, hier heb je een plugin zoals Rank Math SEO voor nodig.

Luchtzuiverende planten SERP voorbeeld Rank Math SEO review

Een voorbeeld

Stel dat je een leuke uitgebreide blog hebt geschreven met als onderwerp luchtzuiverende planten. Een effectieve titel en meta-beschrijving voor deze pagina kunnen zijn:

 • Titel: “Beste luchtzuiverende planten voor een gezonder thuis: een top 5!”
 • Meta-beschrijving: “Vind de perfecte luchtzuiverende planten voor jouw huis en creëer een frisse, gezonde leefomgeving. Laat je inspireren door onze gids!”

Hieronder zie je hoe dit eruit zou zien in de zoekmachine.

snippet-preview

Deze preview heb ik gemaakt met de SERP simulator van Mangools (probeer 10 dagen helemaal gratis!)

Onze favoriete SEO-tool
Mangools SEO

Mangools

Zoekwoordenonderzoek

Rank tracking

SERP analyse

Backlink analyse

SEO metrics bekijken

Alternatieven voor Rank Math SEO

Er zijn veel soort SEO plugins die je kan installeren op een WordPress website. Ik heb een aantal van deze alternatieven in het verleden gebruikt. Sinds enkele jaren gebruik ik Rank Math SEO. Dit is wat mij betreft toch wel de koning van de SEO plugins. Vroeger was dit voor mij Yoast SEO, maar deze loopt qua snelheid toch wel achter op Rank Math. Wil je toch een alternatief proberen? Dan raad ik je aan om de volgende plugins te bekijken:

 • Yoast SEO: Dit is een plugin gemaakt door de Nederlander Joost de Valk. Een uitstekend alternatief voor mensen die liever Rank Math SEO niet willen gebruiken. Het kan vrijwel alles wat Rank Math ook kan. Het helpt je met instellen van titels en meta-beschrijvingen, genereren van XLM-sitemaps en tegenwoordig ook content analyses. Je kan hier ook een betaald of gratis account nemen. De premium versie heeft natuurlijk veel meer functies, maar je kan uitstekend starten met een gratis account.  
 • All in One SEO Pack: All in One SEO Pack is een populaire SEO-plugin voor WordPress websites. Je kan er veel handige dingen mee instellen, zoals  SEO-titels en -beschrijvingen, het sitemaps en schema markup. De gratis versie is voldoende voor een startende website, maar wil je meer uit je website halen, dan kies je eerder voor de betaalde versie van All-in One SEO Pack.
 • SEOPress: Deze plugin stijgt snel qua downloads in WordPress. Je kan in de gratis versie eigenlijk alles wat je in de gratis versie van de meeste SEO plugins kan. De betaalde versie is erg uitgebreid. Ik moet toegeven dat ik deze plugin met een schuin ook in de gaten hou, want ik ben wel erg van fan van de interface en gebruiksgemak van deze plugin.
 • The SEO Framework: Ook een plugin die snel stijgt. Het is een lichtgewicht SEO plugin die zich echt richt op de basis van wat je nodig hebt. Fijn als je geen zin hebt in ingewikkelde instellingen en (stomme) advertenties die je in andere SEO-plugins wel veel tegenkomt.

Goed om te weten: De meeste SEO plugins bieden een migratie-tool aan. Je kan daarmee eenvoudig overstappen van bijvoorbeeld Yoast SEO naar Rank Math SEO of van SEOPress naar Yoast SEO, zonder dat je belangrijke data verliest.

Mijn mening over Rank Math SEO

Ik ben heel erg fan van Rank Math SEO. Het biedt alles wat je in de basis nodig hebt voor SEO in een gratis account. De betaalde versie is erg betaalbaar en kan je op meerdere websites gebruiken. De plugin is snel en werkt goed voor vrijwel alle type websites. Een absolute aanrader en wat mij betreft de koning onder de SEO-plugins. Ik ben echter niet zo fel tegen andere plugins als veel mensen die ik spreek. Je zou ook prima als basis voor je nieuwe affiliatewebsite Yoast SEO kunnen gebruiken. Ik heb echter gekozen voor Rank Math SEO wegens de snelheid en betaalbaarheid bij gebruik op meerdere websites.

Huiswerkopdracht

Installeer een SEO-plugin. Ik raad van harte zowel de gratis als betaalde versie van Rank Math aan. Zorg dat je op z’n minst controle hebt over de titels en meta en een sitemap kan maken. Na de installatie en het instellen zul je vast nog wat vragen hebben. De plugin en het hele begrip SEO is enorm uitgebreid. Hier komen we later nog op terug als we bijvoorbeeld de content gaan maken voor je website.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.