Metrics van een domein bekijken: 2 opties + voorbeeld

Domain metrics checken

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Stel je hebt een domeinnaam op het oog die al langer bestaat. Het kan een domeinnaam zijn die op het moment door iemand anders wordt gebruikt, maar die er afstand van wilt doen. Het kan ook gaan om een verlopen domeinnaam in quarantaine of net uit quarantaine. Het is altijd handig om de metrics van het domein te analyseren. Dit kan op meerdere manieren. In dit onderdeel van de gratis affiliate marketing cursus bekijk ik verschillende opties voor het bekijken van de metrics van de domeinnaam.

Hoe bekijk je deze?

Er zijn meerdere manieren waarop je de metrics van een domeinnaam kan bekijken. Hieronder volgen twee opties.

Voorbeeld 1: Via een SEO tool

Als je de hele cursus vanaf het eerste hoofdstuk hebt gevolgd, heb je al een gratis account aangemaakt bij Mangools (10 dagen gratis testen). Wij werken met alle tools van dit bedrijf, ook voor het checken van domeinwaardes.

Onze favoriete SEO-tool
Mangools SEO

Mangools

Zoekwoordenonderzoek

Rank tracking

SERP analyse

Backlink analyse

SEO metrics bekijken

  • Stap 1: Ga naar Mangools.com en meld je aan
  • Stap 2: Ga naar de SiteProfiler (hier te vinden)
  • Stap 3: Vul de domeinnaam in die je na wilt kijken. Bijvoorbeeld: google.nl
  • Stap 4: druk op het zoek-icoontje
  • Stap 5: Je ziet nu de DA, PA, CF, TF en een aantal andere waarden staan van deze domeinnaam

(optioneel) via de browser extensie

Binnen een abonnement van Mangools valt ook de browser-extensie in Google Chrome. Je kan dan – als je op een website bent waar je de metrics van wilt bekijken – met één klik op het Mangools logo een overzicht krijgen van de belangrijkste waardes. De extensie kan je hier downloaden voor Chrome. Ik gebruik deze dagelijks.

Voorbeeld 2: Gratis via websites

Is je trial abonnement ten einde en wil je nog geen vast abonnement afsluiten? Dan kun je de metrics van een website ook gratis checken. Hier zijn meerdere opties voor:

  • Seoreviewtools.com: biedt meerdere checkers voor DA, backlinks en keywords. Gratis te gebruiken, wel met veel reclame.
  • Moz explorer: In Moz kan je als gratis gebruiker tot 3 checks per dag doen van DA en PA.
  • Ahrefs: Dit bedrijf heeft een eigen metric ontwikkelt (Domain Rating / DR) . Deze kan je inzien op de website voor elke url die je ingeeft. Gratis te gebruiken. Je krijgt de backlinks te zien met daarbij de DR.

Huiswerkopdracht

Je hoeft nog steeds niet definitief je domeinnaam te registeren. Dit doen we in een van de volgende stappen. Bekijk nu wel van 3 domeinnamen de SEO waardes via een van de bovenstaande opties. Schrijf per domeinnaam de waardes DA, PA, CF en TF op. Check daarna de DR via Ahrefs van deze domeinnamen.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.