Een verlopen domeinnaam registreren: tips en voorbeeld

Verlopen domeinnnaam

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Meestal koop ik een nieuwe domeinnaam, maar een enkele keer ga ik op zoek naar een verlopen domeinnaam. Dit is een domeinnaam die in het verleden actief was; door iemand geregistreerd en misschien in gebruik was. Daarna is deze domeinnaam verlopen, in quarantaine gekomen (de originele eigenaar kan de domeinnaam dan nog uit quarantaine halen) en weer beschikbaar voor iedereen. Soms hebben deze domeinnamen al wat SEO-waarde met goede backlinks. Dit kan helpen om je nieuwe (affiliate) website een duwtje in de goede richting te geven. In dit artikel laat ik zien hoe je een verlopen domeinnaam kan registeren en waar je op moet letten.

Wat is een verlopen domeinnaam?

Een verlopen domeinnaam is een domeinnaam waarvoor de registratie is verlopen en die niet meer actief is. Dit gebeurt wanneer de eigenaar van het domein de verplichtingen rondom het registreren en verlengen van de domeinnaam niet nakomt. Hierdoor wordt het domein beschikbaar gesteld voor het publiek om opnieuw te registreren.

Zelf een verlopen domeinnaam registeren

Er zijn verschillende manieren om een domeinnaam te registreren die al een geschiedenis hebben. De eerste heb ik al genoemd: via een domeinveiling met quarantaine domeinnamen (zoals bij domainorder.nl). De andere optie is mijn favoriet: een verlopen domeinnaam registreren voor de normale .nl registratievergoeding. Hieronder zie je een voorbeeld:

Stap 1: Gratis account aanmaken bij Expireddomains.net

Ga naar https://www.expireddomains.net/ en maak een gratis account aan. Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen en kan daarna gratis alles bekijken. Deze tool is volledig gratis en je zit nergens aan vast.

Stap 2: Zoeken

Je kan nu op de website navigeren naar alle .nl domeinnamen of – zoals ik dat vaak doe – bovenin de zoekbalk .nl typen. Je krijgt dan een lijst te zien met alle .nl domeinnamen die vrij zijn gekomen, te koop zijn van een verkoper of vrij te registreren zijn.

Quarantaine domeinnaam zoeken

Stap 3: Filteren

In dit overzicht staan veel domeinnamen die voor te hoge prijzen te koop zijn. Ik heb echt alleen interesse in een verlopen domeinnaam die ik tegen registratiekosten kan registreren. Net boven het overzicht met domeinnamen staat “Show Filter”. Klik dit aan. Vink “only available Domains” aan. En klik op “Apply Filter”.

Stap 4: Geavanceerd filteren

Je kan nu in de lijst zelf ook filteren. Zo kun je o.a. filteren op het aantal backlinks dat het domein al heeft (DP), het jaartal van de eerste registratie (ABY) en hoe vaak de oude website ooit in het internetarchief is opgenomen. Bekijk voor jezelf wat je interessant vind.

Stap 5: Direct zoeken

Heb je al een idee wat je wilt hebben qua domeinnaam? Dan kun je er ook gerichter op zoeken. Ik kan dus bijvoorbeeld zoeken op gps .nl of gps tracker.nl in de zoekbalk. Zo krijg ik allerlei relevante domeinnamen te zien.

Verlopen domeinnaam registreren
Handig om te weten: Als je op gps tracker .nl zoekt, krijg je ook resultaten in een andere volgorde, bijvoorbeeld tracker-gps.nl.

Let op: Soms is het niet verstandig om een domeinnaam te registeren die al een geschiedenis heeft. Misschien heeft hier wel een website op gestaan met volwassen inhoud of met schokkende inhoud. Ook kan het domein honderden spamlinks in het backlinkprofiel hebben verzameld. Iets waar je dus wel goed op moet letten! Kijk dus altijd de metrics goed na! Hier vertel ik in het volgende hoofdstuk meer over.

Stap 6: registreren

Wij registeren vrijwel al onze domeinnamen (.nl) bij Cloud86. Vul nu de domeinnaam in die je hebt gevonden in de tool van Cloud86 om deze te registeren.

Onze favoriete domain registrar
Hosting

Cloud86

Betrouwbare partij

.nl vanaf € 10,95 per jaar

.com vanaf €16,95 per jaar

Hier hebben wij de meeste domeinnamen geregistreerd zijn, waaronder mijnonlineinkomen.nl

Huiswerkopdracht

Maak een gratis account aan bij Expireddomains.net en zoek naar de verlopen .nl domeinnamen. Raak vertrouwd met de website. Probeer te filteren op “only available domains” en daarna de lijst te sorteren op ABY (registratiejaartal) en op aantal unieke backlinks (DP). (optioneel) zoek naar een domeinnaam die bij jouw gekozen niche past. Je hoeft nog niets te registreren.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.