Themabestanden

Een WordPress thema bestaat uit verschillende bestanden die samen bepalen hoe de website eruitziet en functioneert. Een overzicht van diverse bestanden die je in een thema terugvindt.

Belangrijkste bestanden op een rij

Hieronder staan de belangrijkste bestanden van een WordPress thema:

  1. style.css: Dit is het stylesheet-bestand van het thema. Het bevat de basisstijlen van de website, zoals kleuren, lettertypen, en lay-out.
  2. index.php: Dit bestand bevat de basisstructuur van de website, zoals de header, content, en footer. Dit is het belangrijkste bestand van een thema en bepaalt hoe de website wordt weergegeven.
  3. functions.php: Dit bestand bevat aangepaste functies en code die specifiek zijn voor het thema. Hiermee kun je extra functionaliteit toevoegen aan de website.
  4. template-bestanden: Dit zijn specifieke bestanden voor verschillende pagina’s en functionaliteiten van de website. Zo is er bijvoorbeeld een page.php-bestand voor pagina’s en een single.php-bestand voor individuele berichten.
  5. screenshot.png: Dit is een afbeelding die wordt weergegeven in de WordPress thema-directory en geeft een voorbeeld van hoe het thema eruitziet.
  6. JS- en CSS-bestanden: Dit zijn aanvullende bestanden voor het thema. Hiermee kun je extra stijlen en functies aan de website toevoegen.
  7. Andere afbeeldingen en media: Een thema kan ook andere afbeeldingen en media bevatten die specifiek zijn voor het thema, zoals logo’s, achtergrondafbeeldingen, enzovoorts.

Is het de moeite waard om dit zelf te maken?

Het maken van een thema voor WordPress vereist kennis van HTML, CSS, PHP en JavaScript. Als je deze vaardigheden hebt en een aangepast thema nodig hebt voor jouw website, dan kan het zeker de moeite waard zijn om zelf een thema te maken. Voor beginners is het verstandiger om gewoon een kant-en-klaar thema te pakken en deze aan te passen naar wens. Deze website draait op GeneratePress (bekijk review).

Het lichtgewicht WordPress-thema dat wij gebruiken 
Generatepress WordPress theme tool

GeneratePress

Snel thema

geschikt voor vrijwel alle projecten

Gratis versie beschikbaar

Wij gebruiken de Premium versie van GeneratePress voor al onze grote websites

MijnOnlineInkomen is ook gebouwd in GeneratePress

Bekijk mijn uitgebreide GeneratePress review


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.