Wat is een WordPress thema?  Uitleg + 3 voorbeelden

Thema wordpress kiezen

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

In het vorige hoofdstuk hebben we de algemene instellingen van de website goed gezet. Dit heb ik ook gedaan voor mijn nieuwe affiliate website. Nu is het tijd om een WordPress thema te installeren. Dit is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken voor je nieuwe website.  Een WordPress thema is een belangrijk onderdeel van het ontwerp en de functionaliteit van je website. Het bepaalt de manier waarop de inhoud van je website eruit ziet en hoe deze wordt weergegeven op het scherm van je bezoekers. In dit hoofdstuk geef ik een uitgebreide uitleg over dit begrip en geef ik drie voorbeelden van thema’s die je kan gebruiken.

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is een verzameling bestanden die de stijl en functionaliteit van je website bepalen. Het bepaalt de lay-out, kleuren, lettertypen en stijl van je website. Een goed thema kan nog veel meer. Zo kan het extra functies toevoegen, zoals aangepaste widgets of navigatiemenu’s. Met een WordPress thema kun je een professionele en aantrekkelijke website maken. Hier hoef je – zeker op het begin van je affiliate marketing carrière – geen professioneel ontwerpbureau voor in te huren. Dit kan je prima zelf doen!

Waarom is een WordPress thema belangrijk?

Een WordPress thema is belangrijk omdat het de uitstraling en functionaliteit van je website bepaalt. Het kan de eerste indruk zijn die bezoekers krijgen van je website en kan invloed hebben op hoe lang bezoekers op je website blijven. Dit is voor elk soort website natuurlijk erg belangrijk. Of het nu gaat om een affiliate website, een webshop of een informatieve website. Een goed ontworpen thema kan de gebruikerservaring van je website verbeteren en zorgen dat bezoekers gemakkelijker kunnen navigeren en vinden wat ze zoeken. Een goed thema kan ook invloed hebben op de snelheid en prestaties van je website, wat belangrijk is voor zowel bezoekers als zoekmachines (SEO).

Wordpress thema
Via WordPress.org kan je eenvoudig thema’s downloaden, vergelijken en vinden. Bron afbeelding: https://wordpress.org/themes/

Een geschikt thema vinden

In de komende hoofdstukken en in de volgende alinea’s geef ik je een aantal voorbeelden van thema’s die geschikt zijn voor een affiliate website. Toch is het ook fijn als je zelf even rondkijkt naar de verschillende thema’s die er zijn. Zo krijg je een goed gevoel van wat er allemaal mogelijk is en waar je een WordPress thema kan vinden. Je kan een thema vinden via:

  • WordPress.org: Dit is het officiële thema-directory van WordPress en biedt duizenden gratis thema’s die je kunt downloaden en gebruiken voor je website. Je kunt de thema’s filteren op categorieën, populariteit, en meer. Dit overzicht kan je ook direct vanuit je WordPress dashboard benaderen via weergave>thema’s>nieuwe toevoegen
  • Themawinkels: Er zijn veel websites die premium WordPress thema’s aanbieden, zoals Themeforest, StudioPress en Elegant Themes. Deze thema’s zijn vaak uitgebreider en bieden meer functies en mogelijkheden dan gratis thema’s.
  • Ontwikkelaars: Veel ontwikkelaars bieden hun eigen WordPress thema’s aan op hun website. Dit kunnen zowel gratis als betaalde thema’s zijn.

Goed om te weten: De meeste ontwikkelaar bieden een Lite of gratis versie aan via de directory van WordPress.org of een betaalde versie via een bekende themawinkel.

Waar let ik op bij het kiezen van een thema?

In de afgelopen 10 jaar heb ik diverse thema’s uitgeprobeerd. Sommige thema’s bestaan niet eens meer. Ook heb ik zelf (geprobeerd) een eigen thema te ontwikkelen. Dit lukte aardig, maar het kostte mij teveel moeite om alles 100% naar wens te krijgen. Tegenwoordig hebben wij (bijna) alle websites binnen ons bedrijf omgebouwd naar één thema. Dit werkt voor ons erg fijn. Toch wil ik je aanmoedigen om zelf ook te kijken naar de tienduizenden WordPress thema’s die je kan vinden. Bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vind voor jezelf en de (toekomstige) bezoeker. Ik vind de volgende dingen erg belangrijk als ik een nieuwe thema kies.

Responsiviteit

Het thema moet niet alleen goed werken op desktop, maar ook op alle mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Een responsief thema past zich automatisch aan de schermgrootte aan, waardoor de website op elk apparaat er goed uitziet en gemakkelijk te navigeren is. Een website die niet responsief is (dus niet schaalt op diverse schermgroottes), zal niet meer goed ranken in de zoekmachine. Gelukkig zijn tegenwoordig vrijwel alle WordPress thema’s volledig responsief!

Snelheid

De snelheid van de website vind ik een zeer belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het kiezen van een thema. Hoewel het thema niet de enige factor is wat de snelheid van een website bepaalt, heeft het toch grote invloed. Een snel thema, in combinatie met snelle hosting, is niet alleen goed voor de gebruikerservaring, maar ook voor de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van de website.

Aanpasbaarheid

Het thema moet makkelijk aan te passen zijn. Ik wil geen uren bezig zijn om een element, zoals een knop of gekleurde rand aan te passen. Ik verlang minimaal van een thema dat ik het lettertype, standaard lay-out, header (bovenkant en menu) en footer (onderste gedeelte van de website) aan kan passen zonder hier teveel voor te moeten doen. Het liefst heeft een WordPress thema ook een aantal templates voor pagina’s, zoals een bericht en Woocommerce pagina.

Compatibiliteit

Het is belangrijk dat het thema compatibel is met de nieuwste versie van WordPress en populaire plug-ins en extensies, zodat de website soepel kan draaien zonder problemen. Als je een thema via WordPress.org verkrijgt, kan je zien of het thema compatibel is met de laatste versie van WordPress. Je ziet ook staan wanneer het thema voor het laatst een update heeft gehad van de ontwikkelaar.

Ondersteuning

Bij vrijwel elk thema dat ik heb uitgeprobeerd of heb gebruikt, ben ik altijd wel tegen dingen aangelopen. Het is dan erg fijn dat er ondersteuning beschikbaar is vanuit de ontwikkelaar. Vandaar dat mijn voorkeur vaak uitgaat naar een betaald thema. Je krijgt dan – vaak voor een klein bedrag per jaar – premium ondersteuning. Een thema zonder ondersteuning van de ontwikkelaar heeft absoluut niet mijn voorkeur.

Stijl

De algemene stijl van de website vind ik natuurlijk ook erg belangrijk. Hoewel je vaak veel kan aanpassen, vind ik het belangrijk dat de algemene eerste indruk van het basisthema goed is. Het thema wat ik nu gebruik (zie verderop in de tekst) heeft enorm veel mogelijkheden om de stijl aan te passen.

Thema aanpassen WordPress
In de customizer van een WordPress website pas je dingen aan, zoals lay-out, kleuren, typografie en veel meer.

SEO-vriendelijkheid

Een SEO-vriendelijk thema is geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor het gemakkelijker wordt voor de website om hoger te ranken in zoekresultaten. Op dit punt kom ik in een later hoofdstuk nog verder terug. Het is namelijk als beginner met affiliate marketing nog wat lastig om hier een thema op te beoordelen.

Drie voorbeelden van WordPress thema’s

In het verleden hebben wij voor ons bedrijf meerdere thema’s uitgeprobeerd. Sommige thema’s hebben we vrij lang gebruikt. De laatste jaren zijn we – naar volle tevredenheid – blijven hangen bij GeneratePress. Een van de meest veelzijdige thema’s dat ik ooit heb gebruikt. Daarnaast heb ik ook goede ervaringen met Neve (dit hebben we 5 jaar gebruikt) en Newspaper (Themeforest thema). In alle gevallen heb ik gekozen voor de betaalde variant, omdat je hier veruit het meeste mee kan. Wil je toch een gratis thema? Dan zijn GeneratePress en Neve ook geschikt. Deze bieden beiden gratis versies, maar wel met beperkte functionaliteit. Wel ideaal om het thema alvast uit te proberen!

Het lichtgewicht WordPress-thema dat wij gebruiken 
Generatepress WordPress theme tool

GeneratePress

Snel thema

geschikt voor vrijwel alle projecten

Gratis versie beschikbaar

Wij gebruiken de Premium versie van GeneratePress voor al onze grote websites

MijnOnlineInkomen is ook gebouwd in GeneratePress

Bekijk mijn uitgebreide GeneratePress review

Huiswerkopdracht

Kijk rond op de diverse websites waar WordPress thema’s staan. Kijk naar de diverse functionaliteiten en het uiterlijk. Schrijf 5 dingen op die jij belangrijk vindt van een WordPress thema. Bijvoorbeeld: responsiviteit (moet werken op mobiel en desktop), snelheid, aanpasbaarheid, gratis of betaald etc.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.