Relatie tussen PA en DA

Page Authority (PA) en Domain Authority (DA) zijn beide uitgevonden door Moz en zijn twee verschillende, maar gerelateerde, metrics voor het meten van de kwaliteit en de waarschijnlijkheid van een website om hoog te ranken in zoekmachineresultaten. Terwijl PA specifiek is voor een individuele webpagina, is DA gericht op het domein als geheel. In feite is DA een schatting van de algehele autoriteit van een website, terwijl PA de autoriteit van een specifieke pagina meet.

De verhouding tussen deze twee begrippen

Een hoge DA geeft aan dat een website in zijn geheel waarschijnlijk een hogere ranking zal hebben in zoekmachineresultaten, terwijl een hoge PA aangeeft dat een specifieke webpagina waarschijnlijk hoger zal ranken in zoekresultaten. Het is belangrijk om te begrijpen dat een hoge PA niet noodzakelijkerwijs betekent dat een webpagina altijd hoger zal ranken dan een webpagina met een lagere PA, aangezien andere factoren ook invloed hebben op zoekmachineresultaten.

Het is niet altijd hetzelfde getal

Het is ook belangrijk om te realiseren dat PA en DA afzonderlijk van elkaar kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van veranderingen in de zoekmachine-algoritmen en de veranderingen die plaatsvinden op een website of op specifieke webpagina’s. Website-eigenaren moeten daarom regelmatig hun PA en DA controleren en inspanningen blijven leveren om de autoriteit van hun website en specifieke webpagina’s te verbeteren.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.