Domain Authority (DA): wat is het? Uitleg + voorbeeld

Domain Authority is een SEO-begrip wat je vaak tegenkomt. Het is een belangrijk getal als je hoog wilt ranken in de zoekmachine. Ook zijn adverteerders vaak op zoek naar websites met een bepaalde DA. In dit artikel leg ik kort uit wat DA is en hoe je dit voor jouw website kan nakijken.

Wat is Domain Authority (DA)?

Domain Authority (DA) is een cijfer die de mogelijke ranking van een website bij zoekmachines bepaalt. Het is door het bedrijf Moz ontwikkeld. Je kan het zien als een een schatting van de kans dat een website hoger in de zoekresultaten komt op basis van specifieke zoekwoorden. Het is een getal tussen de 1 en 100, waarbij 1 slecht is en 100 onmogelijk goed.

Hoe wordt Domain Authority berekend?

De berekening van Domain Authority is gebaseerd op enorm veel verschillende factoren, waaronder de kwaliteit en hoeveelheid inkomende links naar een website, de leeftijd van een domein, de kwaliteit van de inhoud en het zoekwoord- en linkprofiel van een website.

Goed om te weten: Er zijn veel bedrijven die een cijfer hangen aan een website, maar niemand weet precies waar Google allemaal naar kijkt. Het blijft dus altijd een schatting.

Hoe kan je de DA checken? Een voorbeeld

Vaste lezers van deze website weten dat wij graag de tools van Mangools gebruiken. Zij hebben een goede Site Profiler tool. Hier kan je van een domein of losse url de metrics zien. Hier valt ook de DA onder.

Onze favoriete SEO-tool
Mangools SEO

Mangools

Zoekwoordenonderzoek

Rank tracking

SERP analyse

Backlink analyse

SEO metrics bekijken

Daarnaast heeft Mangools ook een Chrome extensie gemaakt. Je hoeft dan alleen maar naar een website te gaan en op de extensie te klikken. Je krijgt dan alle SEO metrics te zien, zoals je op de onderstaande afbeelding goed kan zien.

Domain authority (DA) checken voorbeeld

Tip: Je kan ook gratis de DA checken op deze website. Loopt soms iets achter, maar geeft wel een goede inschatting. Het is wel een website met veel reclames en soms ook popups.

Hoe gebruik je Domain Authority?

De score van Domain Authority is een cijfer tussen 1 en 100, waarbij 100 de hoogst mogelijke score is. Hoe hoger de score, hoe groter de kans dat een website hoger in de zoekresultaten komt. Dit betekent niet noodzakelijk dat een website met een hoge DA-score op nummer 1 komt, maar wel dat de website een sterker online aanwezigheid heeft en waarschijnlijk makkelijker te vinden is voor zoekopdrachten.

Domain Authority kan ook worden gebruikt om de prestaties van verschillende websites te vergelijken en te bepalen welke websites waarschijnlijk het beste presteert bij zoekmachines. Dit is nuttig voor website-eigenaren die willen weten hoe ze hun website kunnen verbeteren en waar ze zich moeten concentreren om hoger in de zoekresultaten te komen.

Nauwkeurigheid van Domain Authority

De nauwkeurigheid van Domain Authority is ongeveer 70%. Dit komt omdat het een schatting is en niet de feitelijke ranking van een website bij zoekmachines. Het is echter wel een nuttige tool om de prestaties van een website in vergelijking met andere websites te bepalen en om te zien hoe een website zich ontwikkelt.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.