Breadcrumbs gebruiken op je website: SEO-voordelen en stappenplan

Breadcrumb toevoegen aan website

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Op een goede website staan altijd breadcrumbs. Dit element is ook voor een nieuwe affiliate website van groot belang. Met name de zoekmachine vindt dit erg fijn, maar ook voor de bezoeker is het erg handig. In dit hoofdstuk leg ik uit wat dit precies zijn en hoe je deze zelf ook op je website kan implementeren. Natuurlijk maken we daarvoor o.a. gebruik van de plugin Rank Math SEO.  

Wat zijn breadcrumbs op een website?

Breadcrumbs worden in het Nederlands ook wel kruimelpaden of boordkruimels genoemd. Dit zijn een belangrijk onderdeel van de navigatiestructuur van een website. Bezoekers kunnen dankzij deze navigatie eenvoudig terugkeren naar een eerder bezochte pagina. Daarnaast is het ook erg gunstig voor de SEO van een website. De zoekmachine kan zo de structuur van een website beter begrijpen. In de meeste zoekmachines wordt de breadcrumb, of een deel daarvan, ook opgenomen in het zoekresultaat.

Hoe ziet dit er uit?

Ze bestaan uit een horizontale reeks links die de opeenvolgende stappen weergeven van de homepage tot de huidige pagina. Broodkruimels worden vaak bovenaan de pagina geplaatst, onder de menubalk, vaak aan de linkerkant uitgelijnd.

Een goed voorbeeld zie je bovenaan deze pagina. Een ander voorbeeld zie je hieronder

Home > Blog > Berichttitel

Leuk om te weten: Je kan de tekens tussen de links vaak zelf aanpassen!

Weergave in de zoekmachine

In de onderstaande afbeelding zie je goed hoe een breadcrumb in de zoekmachine opgenomen kan worden. Het gaat hier om een voorbeeld in Google.

 Stap-voor stap Breadcrumbs toevoegen aan je website

Voor dit stappenplan heb ik een website met het GeneratePress thema gebruikt. De breadcrumbs voeg ik door middel van de plugin Rank Math SEO in.

Het lichtgewicht WordPress-thema dat wij gebruiken 
Generatepress WordPress theme tool

GeneratePress

Snel thema

geschikt voor vrijwel alle projecten

Gratis versie beschikbaar

Wij gebruiken de Premium versie van GeneratePress voor al onze grote websites

MijnOnlineInkomen is ook gebouwd in GeneratePress

Bekijk mijn uitgebreide GeneratePress review

Vooraf: Het is belangrijk dat je bij de installatie kiest voor de optie Advanced. Doe je dit niet? Dan verschijnt de optie Kruimelpad / Breadcrumbs niet bij de instellingen van de plugin!

Stap 1: Installeer en activeer Rank Math SEO

Mocht je het nog niet gedaan hebben: Installeer de Rank Math SEO plugin en activeer deze.  Vul de informatie in die gevraagd wordt. Weet je niet precies wat je in moet vullen? Volg dan dit uitgebreide  stappenplan dat ik eerder heb geschreven.

Stap 2: Algemene instellingen

Navigeer in je dashboard naar Rank Math SEO > Algemene instellingen. In het menu zie je dan de optie Kruimelpad staan. Zet het schuifje bij Kruimelpad functies inschakelen in, zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien. Scroll iets naar beneden en zet het schuifje bij Toon categorie(ën) ook aan. De rest mag je laten staan zoals het is. Druk onderin op wijzigingen opslaan.

Kruimelpad breadcrumb

Stap 3: Hook maken in een element

In het WordPress thema GeneratePress maak je gebruik van elementen. Om de breadcrumb op je website te plaatsen, moet je gebruik maken van een element. Zo heb je maximale controle over de breadcrumb én hoef je niet in de code van je website te rommelen. Om de broodkruimels in een -element te zetten doe je het volgende:  

  • Ga naar weergave>Elementen
  • Klik op Nieuw element toevoegen
  • Maak een Blok aan
  • Voer als titel iets van “broodkruimels” of “Breadcrumbs” in. Deze titel maak je voor jezelf aan, dus kies iets waardoor je precies weet welk element het is als je deze nog aan wilt passen later.
  • Kies aan de rechterkant voor Hook en daaronder voor generate_before_main_content
  • Als locatie stel je Hele site in.
  • In het tekstvlak zelf maak je een nieuw blok aan en kies je voor Shortcode daar plak je de onderstaande shortcode in.
[rank_math_breadcrumb]

Hieronder zie je hoe ik het heb ingesteld.

Hook maken breadcrumb Generatepress

Alle informatie in een video bekijken

Bij Rank Math SEO hebben ze ook een uitleg in een video gegeven. Hier wordt ook stap-voor-stap uitgelegd hoe je broodkruimels van Rank Math SEO kan gaan gebruiken. Handig als je een ander thema gebruikt en het via de header.php wilt invoegen.

Huiswerkopdracht

Stel voor jouw website ook breadcrumbs in! Dit kan via de bovenstaande methode of op een andere manier. Er zijn zelfs speciale plugins die hier voor ontworpen zijn. Aangezien ik graag Rank Math SEO gebruik vind ik het wel fijn dat ik geen extra plugin hoef te gebruiken hiervoor.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.