Search Console inrichten: Tips, tricks en een voorbeeld

Google Search Console aanmelden en sitemap

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Google is nog steeds de marktleider in de wereld van zoekmachines. Hoewel ik verwacht dat Bing nog een flinke inhaalslag kan gaan maken, focussen we ons voor nu zeker nog eerst op Google. Als beheerder van websites kun je je aanmelden bij Google Search Console, voorheen Google Webmaster Tools, hier kun je allerlei dingen inzien en doorgeven. Je ziet bijvoorbeeld een prestatierapport met daarin hoe je website presteert op het gebied van klikken, vertoningen, positie en ctr. Daarnaast kun je ook een sitemap doorgeven, zodat Google jouw website nog beter kan begrijpen. In dit artikel geef ik uitleg en een stappenplan van het optimaal doorgeven van jouw nieuwe website aan Google.

Wat is Google Search Console?

Google Search console is een gratis online tool van Google. Hiermee kunnen website-eigenaren en SEO-professionals hun websites monitoren, onderhouden en optimaliseren. Als je het kort zou moeten samenvatten, zou je kunnen stellen dat Search Console een handige tool is om je website beter te laten presteren in de zoekresultaten van Google. Het zit boordevol met handige functies, zoals:

  • Indexdekking: Een overzicht van welke pagina’s wel of niet zijn geïndexeerd in de zoekmachine van Google. Je ziet meteen als een pagina een fout bevat, zodat je deze kan aanpassen. Een tool die ik veel gebruik.
  • Prestatierapport: Hoe presteert jouw website in de zoekmachine? Enorm veel waardevolle informatie over het aantal vertoningen, ctr en klikken.
  • URL-inspectie: Je kan een URL ingeven van je website om te checken hoe Google deze heeft geïndexeerd en wat de eventuele verbeterpunten zijn.
  • Sitemap doorgeven: Je kan een sitemap doorgeven. Als je iets verandert op je website, wordt dit ook automatisch aan Google doorgegeven. Enorm belangrijk om te doen dus!

Dit moet je absoluut even doen in Search Console

Search Console is een krachtige tool. Voor een nieuwe website hoef je hier echter nog niet heel veel mee te doen. De echte analyses van je website maak je pas als de website bezoekers en ranking heeft opgebouwd. Deze analyses zal ik niet in de basiscursus affiliatewebsite maken behandelen. Toch zijn er een aantal dingen die je écht moet doen voordat je verder gaat met je website. Vergeet je dit? Dan kan het maar zo zijn dat je meteen achter ligt op schema en je website vertraging heeft met het behalen van mooie posities in de zoekmachine.

Een stappenplan Google Search Console inrichten

Tijdens het aanmelden van je website bij Google Site Kit heb je al de URL doorgegeven aan Google. Heb je dit nog niet gedaan? Volg dan eerst het stappenplan Site Kit instellen. Wil je deze plugin niet gebruiken of heb je geen WordPress website? Dan kun je jouw website eerst los aanmelden, zodat de belangrijkste url er alvast in staat.

  1. Ga naar de website van Search Console  (hier te vinden)
  2. Log in met het mailadres waar je de website al eerder hebt toegevoegd
  3. Druk linksboven op Property doorzoeken en klik op + Property toevoegen
  4. Voer bij het scherm met URL-voorvoegsel de volgende URLS in (sla de URL over die je al hebt aangemeld, je voert er dus 3 van de 4 in)
    • https://www.voorbeeld.nl
    • https://voorbeeld.nl
    • http://www.voorbeeld.nl
    • http://voorbeeld.nl
Search Console aanmelden

Nu ben je klaar met deze stap. Je hebt aan Google doorgegeven dat alle versies van de URL bij jou horen. Top!

Sitemap doorgeven

Nu is het enorm belangrijk dat je de sitemap, die je tijdens het stappenplan Rank Math SEO hebt gemaakt, doorgeeft aan Google.

Tip: Dit doe je alleen bij de hoofd URL van je website. Dit kan je checken door naar de homepage van je website te gaan en de URL in de balk te kopiëren en te plakken. Je ziet dan de URL waarop je in Search Console de sitemap moet doorgeven.

  1. Ga naar de website van Search Console  (hier te vinden)
  2. Log in met het mailadres waar je de website al eerder hebt toegevoegd
  3. Ga naar de hoofd url van je website
  4. Druk in de zijbalk op Sitemaps
  5. Zet bij Een nieuwe sitemap toevoegen de locatie van de sitemap. In het geval van Rank Math SEO is dit altijd sitemap_index.xml
  6. Druk op verzenden
  7. Er moet nu Succesvol staan (ververs de pagina indien nodig). De sitemap is doorgegeven!
Sitemap toevoegen Search Console

Huiswerkopdracht

Voeg alle varianten van je website toe (https://www. – https:// – http://www.  en http://). Geef bij je hoofd-url de sitemap door.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.