5 dingen die je niet moet doen met ChatGPT

ChatGPT wat niet doen

AI kan veel, maar heeft ook veel beperkingen. Er zijn honderden miljoenen mensen bezig geweest met het maken van prompts voor ChatGPT. Dit zal in de toekomst nog veel meer worden. Ik zie wel veel mensen steeds dezelfde fouten maken. In dit artikel bekijk ik een aantal dingen die je niet moet doen als je met ChatGPT en andere AI chatbots aan de slag gaat.

Op de eerste prompt vertrouwen

Het antwoord op je eerste prompt is zelden goed. Een follow-up prompt is vrijwel altijd nodig om een goede output te krijgen. Vaak moet je daarna ook nog zelf even kort over de tekst heen om deze te controleren op fouten. Ik zie tegenwoordig websites als paddenstoelen uit de lucht schieten die vol staan met AI content. Ik zie dan direct dat de teksten geplaatst zijn op basis één prompt. Dit is uiteindelijk echt niet nuttig voor de bezoeker, en dus ook niet voor de zoekmachine.

Tip: De eerste prompt wordt ook wel de priming prompt genoemd. Deze prompt bepaald de stijl voor het hele gesprek. Bevalt het antwoord je niet? Dan kun je het beste een nieuwe conversatie openen. Wil je dat niet? Dan kan je het aan ChatGPT vragen of hij de stijl wil negeren van de vorige prompt

De prompt over optimaliseren

Je geeft AI dan te weinig ruimte om met creatieve oplossingen te komen. In sommige gevallen is het wel handig, als je echt een specifieke tekst wilt hebben met specifieke woorden. Eigenlijk kan je het dan misschien beter gewoon zelf schrijven. Geef kunstmatige intelligentie in de vorm van de AI chatbot wat ruimte in de prompt voor eigen invulling.

Te algemeen zijn

Het is niet goed om de prompt te over optimaliseren, maar het is ook niet goed om te algemeen te zijn. Je wil de chatbot wel een klein beetje de juiste kan op sturen. Geef in ieder geval context en een stijl mee aan de prompt. Bijvoorbeeld:

“Ik wil dat je een beknopte inhoudsopgave schrijft over een boek waar ik het hondenras Galgo Español bespreek. Korte zinnen, gericht op mensen die het hondenras niet kennen.”

Zo geef je voldoende context mee waar de chatbot mee kan werken en een bepaalde stijl + doelgroep. Na deze prompt zul je zeker nog wat follow-up prompts moeten maken om echt het gewenste resultaat te bereiken.

Het eerste antwoord is al een stap de goede richting op. Ik mis bijvoorbeeld nog wel hoofdstukken over hoe het ras wordt mishandelt in Spanje als jachthond en racehond. Dit kan ik dan weer vragen als follow-up.

Titel: De Galgo Español: Een Introductie tot dit Elegante Hondenras

Inhoudsopgave:

Inleiding: Ontdek de Galgo Español
Geschiedenis: De oorsprong van het ras
Uiterlijk: Kenmerken en kleuren
Karakter: Het temperament van de Galgo Español
Verzorging: Tips voor een gelukkige en gezonde hond
Training: Gehoorzaamheid en socialisatie
Gezondheid: Veelvoorkomende gezondheidsproblemen
Voeding: Aanbevolen voeding en dieet
Activiteiten: Geschikte sporten en beweging
Adoptie: Galgo Españols in nood
Samenvatting: Is de Galgo Español geschikt voor jou?

Geen gebruik maken van de juiste format

Wil je een tekst laten samenvatten? Dan geef je deze tekst op in de prompt. Dit doe je niet door de tekst zomaar te kopiëren. Je gebruikt hier een speciaal format voor, zodat ChatGPT en andere AI chatbots weten wat de tekst is die samengevat moet worden en wat jouw vraag is. Dit doe je bijvoorbeeld zo:

"Vat de volgende tekst samen in een lijst: ### De tekst die samengevat moet worden ###."

Of

Vat de volgende tekst samen in een lijst: “””De tekst die samengevat moet worden “””

Op deze manier kan Ai goed het verschil maken tussen de prompt en de tekst die samengevat moet worden.

Het antwoord altijd voor waarheid aannemen

ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie chatbots kunnen veel. Ze hebben echter zeker niet altijd gelijk. Kijk het antwoord altijd na en check op fouten. Soms zijn er hele simpele dingen fout, zoals een uitkomst van een rekensom of een locatie van een bepaalde attractie. Zet niet klakkeloos alles in een word document om in te sturen naar school of om online te zetten. Je wil de bezoeker van je website bijvoorbeeld geen valse informatie voorschotelen.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.