De kunst van het schrijven van effectieve ChatGPT prompts: Basis + voorbeelden

ChatGPT prompts maken basis tips en voorbeelden

Beginnen met ChatGPT kan soms wat lastig zijn. Waarschijnlijk heb je een aantal grappige vragen al gesteld, zoals “Leg het plot uit van ’t Hoogte Nest uit, maar dan alsof je dronken bent” of “Schrijf een dialoog tussen Mark Rutte en Koning Willem Alexander. Willem krijgt op zijn kop van Mark omdat hij een vieze grap heeft vertelt tijdens een evenement.” Misschien heb je ook al iets nuttigs gevraagd, zoals “Leg uit waarom de aarde rond is. Je kan nu al zeggen dat je een aantal prompts hebt gemaakt! Om echt goed te worden in prompting is het belangrijk dat je bij de basis begint. In dit artikel bekijk ik enkele basis prompts die je kan gebruiken voor ChatGPT. Je leert hoe je structuur meegeeft aan de vragen die je stelt aan AI.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is een computertaalmodel dat ontworpen is om te communiceren met mensen via geschreven tekst. Het maakt gebruik van geavanceerde algoritmes en taalkundige kennis om antwoord te geven op vragen van mensen. Deze vragen worden prompts genoemd.

Een voorbeeld van hoe ChatGPT werkt

Ik stel de vraag:  Hoe oud is Mark Rutte?

Vervolgens gaat ChatGPT de vraag analyseren en hieruit concluderen dat er gevraagd wordt naar de leeftijd van Mark Rutte. ChatGPT duikt in zijn enorme database van kennis, die het in het verleden heeft verzameld door het analyseren van grote hoeveelheden tekst. Het gaat nu op zoek naar  informatie over Mark Rutte, zoals zijn naam, titel en bekende persoonlijkheidskenmerken. Daarna zou ChatGPT de leeftijd van Mark Rutte opzoeken en het antwoord genereren.

Mark Rutte werd geboren op 14 februari 1967, dus op dit moment zou hij 56 jaar oud zijn.

Om het antwoord op mijn vraag over Mark Rutte en zijn leeftijd op te bouwen, heeft ChatGPT in het verleden veel tekstgegevens geanalyseerd die informatie over hem bevatten. Dit zijn onder andere nieuwsartikelen, biografieën en interviews zijn. Door deze teksten te analyseren, heeft ChatGPT geleerd wie Mark Rutte is en welke informatie relevant is voor het antwoord.

Goed om te weten: Dit werkt natuurlijk bij bekende personen beter dan bij wat meer onbekende personen. ChatGPT heeft immers meer informatie verzamelt over bekende mensen. Vraag ik of ChatGPT weet hoe oud ik ben (met voornaam en achternaam), dan krijg ik hier geen antwoord op. ChatGPT kent mij niet en heeft geen artikelen in zijn database staan die over mij of mijn leeftijd gaan.

Basis prompts: wat kan ChatGPT ?

ChatGPT en andere vormen van kunstmatige intelligentie die teksten kunnen generen; de één kan er goed mee overweg, de ander totaal niet. Ik heb zelf veel mensen horen zeggen dat ze enorm goede resultaten behalen met de teksten van ChatGPT. Aan de andere kant hoor ik ook enorm veel verhalen van mensen die vinden dat tekst AI vaak de plank misslaat. Ik kan beiden kanten begrijpen. Ik haal zelf vrij goede resultaten uit AI met ChatGPT als beste optie. Of je nu afbeeldingen wilt genereren met DAL-E of Midjourney, of teksten met ChatGPT… het begint allemaal met een prompt. Kunstmatige intelligentie past het antwoord aan op jouw invoer. Het schrijven van een effectieve prompt (invoer) is dus essentieel voor het werken met kunstmatige intelligentie.

Kennismaken met prompting: inclusief enorm veel voorbeelden!

Hieronder maak je kennis met een aantal basisprompts voor ChatGPT. Je krijgt meteen een goed beeld van wat je allemaal kan vragen aan deze chatbot en wat kunstmatige intelligentie voor jouw kan betekenen. Het antwoord van de prompt zal zeker niet heel goed zijn nog of voldoen aan je verwachting. Hier ga ik op een later moment dieper op in.  Ik raad aan om zelf ook eens per basis prompt hieronder een eigen voorbeeld te verzinnen en dit te vragen aan ChatGPT.

Goed om te weten: Hieronder leer je een aantal basis dingen die je aan ChatGPT goed kan toevertrouwen. Zo leer je meteen een aantal prompts en wat de kunstmatige intelligentie voor je kan doen.

Context/inleiding

Context geven aan een prompt voor ChatGPT AI

Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft in veel gevallen wat achtergrondinformatie nodig bij een vraag. Sommige vragen, die al heel specifiek zijn, hebben geen context nodig. Denk bijvoorbeeld aan “Hoe oud is koningin Juliana geworden?” Het is dan voor ChatGPT volstrekt duidelijk wat je vraagt. Je krijgt dan als antwoord: “Koningin Juliana is geboren op 30 april 1909 en overleden op 20 maart 2004 op de leeftijd van 94 jaar.”

In veel andere gevallen moet je in de prompt wel specificeren wat je ongeveer wilt. Als je een antwoord hebt, ga je hier op doorvragen. Op deze manier krijg je het beste resultaat. Ik kom later nog terug op de follow-up / het doorvragen.

Stel je bent op zoek naar een tekst met daarin een korte introductie tot cryptocurrency. Je kan dan niet vragen “wat is crypto?”. Je krijgt dan alleen maar een korte uitleg over  het begrip crypto, maar geen beknopte uitleg over wat het is en wat je er mee kan. Een betere prompt is dan:

“Schrijf een Introductie tot cryptocurrency: Een beknopte uitleg over wat cryptocurrency is en hoe het werkt.”

Op deze manier geef je veel meer context mee en zal het antwoord je ook meer bevallen. Deze prompt kun je natuurlijk nog veel meer uitbreiden met bijvoorbeeld een schrijfstijl. Over het uitbreiden van de context zal ik in andere artikelen veel meer vertellen.

Nog meer voorbeelden van goede prompts met iets meer context

 • Er heerst wereldwijd een groeiende bezorgdheid over klimaatverandering, leg uit hoe de overgang naar hernieuwbare energiebronnen kan bijdragen aan het verminderen van de wereldwijde CO2-uitstoot.
 • Aangezien veel mensen tijdens de COVID-19-pandemie zijn overgestapt op thuiswerken, bespreek de voor- en nadelen van thuiswerken en de invloed ervan op de werk-privébalans.
 • Met de opkomst van kunstmatige intelligentie in verschillende industrieën, analyseer de ethische overwegingen en mogelijke gevolgen van het gebruik van AI in besluitvormingsprocessen.
 • Gezien het belang van gezonde voeding voor het behoud van een goede gezondheid, geef praktische tips en adviezen om evenwichtige maaltijden samen te stellen en bewuste voedingskeuzes te maken.
 • In het licht van recente ontwikkelingen in de ruimtevaart, bespreek de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de ruimteverkenning en de mogelijke toekomstige ontdekkingen die de mensheid te wachten staan.

Tone of Voice

Een tekst geschreven door ChatGPT herken je uit duizenden. De schrijfstijl en toon is vrijwel altijd hetzelfde. Ik geef daarom áltijd een bepaalde tone of voice mee aan een prompt. Dit is de manier waarop de tekst geschreven moet worden. ChatGPT en andere tekstgenererende AI kunnen hier al heel goed mee omgaan. Je kan zelfs vragen naar de Tone of Voice van een bekend persoon, zoals die van Nederlandse auteurs.

Als ik vraag aan ChatGPT “Leg beknopt uit wat een krokodil is”, krijg ik het volgende antwoord:

Een krokodil is een reptiel dat behoort tot de familie van de Crocodylidae. Het is een groot en gevaarlijk dier dat in tropische gebieden voorkomt, zowel in zoet als in zout water. Krokodillen hebben een lange snuit, scherpe tanden en een harde, schubachtige huid. Ze voeden zich met vissen, kleine zoogdieren, vogels en soms ook met grotere dieren zoals buffels en koeien. Krokodillen zijn koudbloedig en kunnen lange tijd onder water blijven. Ze spelen een belangrijke rol in hun ecosysteem en worden ook wel beschouwd als een symbool van gevaar en kracht.

Voeg ik een Tone of Voice toe, zoals “Leg beknopt uit wat een krokodil is, zoals rapper Boef het zou uitleggen”, dan krijg ik het volgende antwoord:

Yo, een krokodil is een vet beest, man. Het is een groot reptiel met scherpe tanden en een harde huid. Hij chillt in het water en eet alles wat-ie tegenkomt, van kleine visjes tot grote buffels. Maar pas op, want als je te dichtbij komt, kan-ie je in één hap opeten. Dat is geen grap, hij is gevaarlijk, man.
prompt cursus ChatGPT

Een hele andere stijl dus!

Andere voorbeelden van prompts met een Tone of Voice

 • Beschrijf de voor- en nadelen van het bezitten van een kat, maar doe dit op een grappige en luchtige manier.
 • Leg de stappen uit die nodig zijn om een succesvolle marketingstrategie te ontwikkelen, op een professionele en formele toon.
 • Beschrijf het proces van fotosynthese in detail en met wetenschappelijke precisie, inclusief de betrokken moleculen en reacties.
 • Geef een informeel en vriendschappelijk advies aan iemand die overweegt om vegetariër te worden, inclusief tips voor het starten en volhouden.
 • Schrijf een korte, motiverende tekst om mensen aan te moedigen om gezonde gewoonten te ontwikkelen en een actieve levensstijl na te streven.

Doelgroep specificeren

Doelgroep specificeren in de prompt voor ChatGPT

Een tekst moet altijd goed afgestemd zijn op de doelgroep waar deze voor is bestemd. Je kan in een prompt een bepaalde doelgroep specificeren. Weet je niet precies wat je doelgroep is of welke doelgroep handig is om de tekst voor te schrijven? Dan kan je dit natuurlijk ook even aan ChatGPT vragen. Bijvoorbeeld: “Ik ga een tekst schrijven over [naam onderwerp]. Voor welke doelgroep moet ik dit schrijven? Geef een goede stijl en doelgroep analyse”

Vaak belangrijk: Een doelgroep toevoegen is in veel gevallen belangrijk, maar in sommige gevallen kan je dit ook weglaten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij teksten die voor een algemene doelgroep worden geschreven. In dit geval kan je wel goed een moeilijkheidsgraad specificeren, bijvoorbeeld: Eenvoudig, gemiddeld niveau, uitdagend.

Een tekst die je voor jonge kinderen schrijft is anders qua stijl dan een tekst die je voor jongvolwassenen schrijft. Als ik vraag naar: “ Schrijf een beknopte uitleg over wie Willem Holleeder is, gericht op kinderen tussen de 5 en 9 jaar”, krijg ik een antwoord dat specifiek op deze doelgroep is gericht:

Willem Holleeder is een man die veel in het nieuws is geweest. Hij is geboren in 1958 in Nederland en heeft een grote familie. Maar helaas heeft hij slechte dingen gedaan. Hij heeft veel mensen pijn gedaan en veel mensen bang gemaakt. Daarom is hij naar de gevangenis gestuurd. Het is belangrijk om te onthouden dat het nooit oké is om andere mensen pijn te doen of te bedreigen. We moeten altijd vriendelijk en respectvol zijn tegen elkaar.

Vraag ik echter naar: “Schrijf een beknopte uitleg over wie Willem Holleeder is, gericht op jongvolwassenen”, dan krijg ik een veel volwassener antwoord:

Willem Holleeder is een bekende Nederlander die vooral bekendheid kreeg als lid van de criminele organisatie de "Heineken ontvoering". Hij werd in 1958 geboren en groeide op in Amsterdam. Holleeder werd bekend als een zware jongen in de Nederlandse onderwereld en had contacten met verschillende criminele organisaties. 

In 2006 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar vanwege afpersing en het leiden van een criminele organisatie. Na zijn vrijlating in 2012 werd hij opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar wegens zijn betrokkenheid bij verschillende liquidaties en afpersingen. 

Holleeder heeft vaak de media gehaald vanwege zijn criminele activiteiten en zijn proces dat in 2019 leidde tot een levenslange gevangenisstraf.

Andere voorbeelden van doelgroepen in een prompt zijn:

 • Schrijf een eenvoudig en boeiend verhaal over een avontuur in de jungle, geschikt voor kinderen tussen 6 en 10 jaar oud.
 • Geef nuttige en praktische tips voor ouders om hun kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten en een consistent slaapschema.
 • Leg op een duidelijke en toegankelijke manier uit hoe de wet van vraag en aanbod werkt, gericht op middelbare scholieren die economie studeren.
 • Beschrijf enkele leuke en veilige vormen van lichaamsbeweging die specifiek zijn aangepast en geschikt zijn voor senioren om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.
 • Geef een overzicht van effectieve strategieën voor tijdmanagement en productiviteit die specifiek zijn gericht op ondernemers en kleine bedrijfseigenaren.

Tip: In de bovenstaande voorbeelden zie je ook dat er goed gebruikt is gemaakt van het toevoegen van context en soms ook een bepaalde schrijfstijl.

Bron toevoegen aan de ChatGPT vraag

ChatGPT heeft (nog) geen directe toegang tot het internet. Wel is het getraind op basis van enorm veel bronnen, waarvan een deel ook online. Je bekende en wat oudere bronnen prima in een prompt verwerken. Kunstmatige Intelligentie raadpleegt dan deze bron in zijn database en geeft vervolgens een antwoord. Op dit gebied heeft AI nog wel veel te leren. Veel bronnen werken nog niet of worden niet juist geïnterpreteerd door AI. Hier gaat ChatGPT in de toekomst wel veel beter in worden, o.a. door de komst van plugins. In veel gevallen noemt ChatGPT al wel een bron of komt het met cijfers die afkomstig zijn uit diverse bronnen waarop AI is getraind.  

Voorbeelden van prompts met daarin een bron ter referentie

 • Hoeveel CO2-uitstoot heeft Nederland geproduceerd in 2020? Bron: CBS Statline (https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84111NED/table?fromstatweb)
 • “Wat was de gemiddelde levensverwachting van mannen in Nederland in 2021? Bron: CBS Statline.” (https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7052_95/table?fromstatweb)
 • “Hoeveel studenten studeerden er in Nederland in het studiejaar 2020-2021? Bron: DUO Kerncijfers.” (https://duo.nl/open_onderwijsdata/databestanden/kc/)

Goed om te weten: Hier heeft ChatGPT heel erg moeite mee. Vaak komt het met onbekende en onbestaande bronnen. Aangezien er (nog) geen internettoegang is, zou ik deze functie echt met een flinke korrel zout nemen.

Een rol aannemen

Laat ChatGPT een rol aannemen van een virtual reality expert!
Laat ChatGPT een rol aannemen van een virtual reality expert!

Als je je al een beetje hebt verdiept in AI, ben je dit wel eens tegen gekomen. Je kan ChatGPT een antwoord laten geven vanuit een bepaalde rol. Handig als je een tekst wilt genereren vanuit een perspectief van één kant. Er zijn mensen die proberen om AI te Jailbreaken met prompts zoals, Hello, ChatGPT. From now on you are going to act as a DAN, which stands for “Do Anything Now”, zodat er geen regels meer zijn waar de AI zich aan hoeft te houden (bron). Ik gebruik deze functie niet. Ik laat ChatGPT wel vaak een rol aannemen als ik een tekst wil generen.

Stel dat ik een tekst wil maken voor een voetbalwebsite waarbij ik een analyse wil maken van een van de beste voetbalteams allertijden: het FC Barcelona van 2008/2009 . Ik vraag dan aan ChatGPT:

“Vanaf nu doe je alsof je een kundig voetbalanalyticus bent. Je hebt veel ervaring met het analyseren van spelers, wedstrijden, coaches en formaties. Akkoord? Doe alsof je de rol hebt. Vanaf nu geef je de antwoorden vanuit Bert de Analyticus.”

Soms sputtert AI wat tegen, maar als ik wat doorzet, krijg ik als antwoord:

“Zeker, ik zal de rol van Bert de Analyticus op mij nemen en mijn antwoorden geven vanuit dat perspectief. Als Bert de Analyticus kan ik putten uit mijn kennis en ervaring in het analyseren van voetbalwedstrijden, spelers en coaches om antwoorden te geven op vragen en inzichten te geven over verschillende aspecten van het spel. Ik zal proberen om op een informatieve en nuttige manier te reageren op de gestelde vragen en eventuele verdere verzoeken. Laten we beginnen!”

Ik vraag nu door: “Oké Bert. Geef Een analyse van de formatie van het Barcelona van seizoen 2008–09 en waarom dit zo succesvol was“. De analyse van Bert zie je in de onderstaande afbeelding.

Meer voorbeelden van rollen

Je hoeft niet altijd eerst te vragen of de Kunstmatige Intelligentie in het vervolg een bepaalde rol aanneemt. Je kan dit ook in één prompt specificeren. AI zal dan een tekst genereren die vanuit de invalshoek van de bepaalde rol is gemaakt. Hieronder zie je vijf voorbeelden van prompts met daarin een rol:

 • Leg in eenvoudige bewoordingen uit wat een exoplaneet is en hoe astronomen deze ontdekken en bestuderen. Doe dit vanuit jouw rol als professioneel astronoom
 • Als een gecertificeerde fitnessinstructeur, geef advies over hoe men effectief en veilig een persoonlijk fitnessprogramma kan opstellen om kracht.
 • In de rol van een ervaren barista, leg uit hoe je de perfecte espresso kunt bereiden en welke factoren de smaak en kwaliteit van een espresso beïnvloeden.
 • Je bent een volleerd taalkundige. Beschrijf de belangrijkste verschillen tussen de Germaanse en Romaanse taalfamilies en geef voorbeelden van talen die tot elk van deze families behoren.
 • Je bent een prominent cybersecurity expert. Leg uit welke stappen mensen kunnen nemen om hun online gegevens en privacy beter te beschermen tegen cyberaanvallen en identiteitsdiefstal.

Tip: Het is hier ook erg belangrijk om een doelgroep te specificeren in de vraag!

Doel van de tekst die je wilt genereren

Als laatste wil ik nog één ding behandelen: een doel meegeven aan de tekst. Dit heeft natuurlijk al wat overlap met de bovenstaande prompts. Toch kan het handig zijn om een extra doel mee te geven aan een prompt. De kunstmatige intelligentie zal hier extra rekening mee houden tijdens het schrijven. Enkele voorbeelden van doelen zijn: informeren, overtuigen, amuseren, evalueren, analyseren en onderwijzen. Dit kan je goed in een prompt verwerken. Bijvoorbeeld:

 • Analyseer de oorzaken en gevolgen van de recente toename van burn-out onder werknemers en bespreek mogelijke oplossingen om werknemers te helpen een betere werk-privébalans te bereiken.
 • Leg stap voor stap uit hoe je een eenvoudig wetenschappelijk experiment kunt uitvoeren om de principes van dichtheid en drijfvermogen te demonstreren, geschikt voor een middelbare school natuurkundeles
 • Schrijf een motiverende toespraak gericht op jongeren die hen aanmoedigt om hun dromen na te jagen en te geloven in hun eigen unieke talenten en capaciteiten.

Conclusie

Zoals je begrijpt kan ChatGPT echt enorm veel voor je doen. Het is daarbij enorm belangrijk dat je goede prompts invoert. Met een slechte prompt, krijg je een slecht antwoord. Probeer zo volledig mogelijk te zijn en specificeer precies wat je wilt van de kunstmatige intelligentie. Daarbij is het ook belangrijk om zoveel mogelijk door te vragen.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.