Hosting: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Hosting wat is het uitleg soorten hosting

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Als je een website wilt maken, kun je er niet om heen: Je hebt hosting nodig. Hosting is een dienst waarbij een bedrijf of een individu jouw website op een server plaatst en deze 24 uur per dag, 7 dagen per week online beschikbaar maakt. Hierdoor is jouw website altijd bereikbaar voor bezoekers, ongeacht waar ze zijn en wanneer ze willen bezoeken. In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende soorten hosting en zie je waar wij onze hosting afnemen. Ook lees je over de voordelen en nadelen van de verschillende vormen van hosting. In een volgend hoofdstuk van de gratis affiliate marketing cursus ga je bepalen welke hosting voor jouw nieuwe affiliatewebsite geschikt is.

Waarom heb je hosting nodig?

Om een website te publiceren en online te houden, heb je hosting nodig. Als je geen hosting hebt, zal je website niet zichtbaar zijn op het internet en kun je geen bezoekers ontvangen. Zelf een eigen server hosten is ook mogelijk, maar dit is voor de meeste mensen te lastig. Ook voor ons bedrijf hebben wij niet voor deze optie gekozen. Hosting afnemen bij een hostingbedrijf biedt een gemakkelijke oplossing hiervoor. Zij regelen de server en kunnen eventueel nog meer dingen uit handen nemen, zodat je meer tijd vrij hebt voor de website zelf.

De verschillende soorten hosting op een rij

Je hebt de keuze uit verschillende soorten hosting; van goedkoop tot duur. Een aantal opties op een rij:

Webhosting

Dit is de meest basale vorm van hosting en is geschikt voor kleinere websites en blogs. Je deelt de server met andere websites en krijgt beperkte controle over de serverinstellingen. Dit wordt ook wel shared hosting genoemd.

Managed WordPress Hosting

Dit is specifiek ontworpen voor websites op het WordPress-platform. De hostingprovider beheert en onderhoudt de server voor je, waardoor je je kunt concentreren op het creëren en beheren van de inhoud van je website.

Managed VPS (onze favoriet)

Virtuele Privé Server-hosting biedt meer controle en flexibiliteit dan Shared Hosting, maar is duurder. Bij Managed VPS wordt de server voor je beheerd door de hostingprovider, waardoor je meer tijd hebt om te werken aan de inhoud en ontwerp van je website. Dit is overigens wel de vorm hosting die wij voor ons bedrijf afnemen. Het is fijn dat wij niet bij hoeven te blijven met kennis over de server, maar dat wij de vragen direct naar onze host kunnen sturen. Zij regelen alles. Hebben we te weinig resources op de server? Dan sturen ze een mail om dit aan te geven en de opties te overleggen.  

De hosting die wij afnemen
Hosting

Cloud86

Hier hosten wij vrijwel al onze websites

Geweldige klantenservice

Uitstekende snelheid

Goede prijs/kwaliteit

Virtual Private Cloud (VPC)

Dit is een virtuele privécloud-omgeving die specifiek is ontworpen voor grote ondernemingen en veeleisende toepassingen. Je krijgt volledige controle over de virtuele omgeving en kunt deze volledig aanpassen aan je wensen.

Virtual Private Server (VPS)

Dit is een virtuele server die specifiek is ontworpen voor individuele gebruikers en kleine bedrijven. Je krijgt dezelfde controle en flexibiliteit als bij Dedicated Hosting, maar op een virtuele omgeving en tegen een lagere kosten.

Voordelen van Managed Hosting voor een Affiliate Website:

  • Gemak: Managed hosting maakt het beheren en onderhouden van je website gemakkelijker en efficiënter. Je kunt je concentreren op het creëren van waardevolle inhoud en het uitvoeren van marketingstrategieën, terwijl de hostingprovider zorgt voor de technische aspecten.
  • Betere prestaties: Deze vorm van hosting biedt betere prestaties en snellere laadtijden dan Shared Hosting, omdat je de hosting niet hoeft te delen met andere gebruikers.
  • Veiligheid: Het  biedt uitgebreide beveiligingsfuncties en back-ups, waardoor je gerust bent dat je website veilig is en altijd beschikbaar is.
  • Deskundigheid: Managed hostingproviders beschikken over de nodige deskundigheid en ervaring om technische problemen op te lossen en zorgen te dragen voor de gezondheid en prestaties van je website.
  • Kosteneffectiviteit: Hoewel managed hosting duurder is dan Shared Hosting, kun je op lange termijn veel geld besparen door efficiënter te werken en technische problemen snel op te lossen. Bovendien krijg je meestal 24/7 klantenservice en technische ondersteuning, wat je een gerust gevoel geeft en je de tijd geeft om je te concentreren op belangrijkere zaken.

Het voordeel en de nadelen van shared hosting

Ik ben ooit ook begonnen met een hele goedkope gedeelde hosting. Na een tijdje merkte ik dat dit onvoldoende was voor mijn websites. Het is echt niet erg om te starten met deze hosting en dit later om te zetten. Toch wil ik je wel wijzen op de nadelen van de shared hosting. Shared Hosting is wellicht de meest betaalbare optie voor hosting, maar er zijn ook enkele nadelen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende nadelen van shared hosting:

  • Beperkte hulpbronnen: Omdat je dezelfde server deelt met vele andere websites, kun je de beschikbare hulpbronnen niet volledig gebruiken. Dit kan leiden tot vertragingen of zelfs downtime als een website veel verkeer of verwerking vergt.
  • Beperkte flexibiliteit: Met shared hosting kun je niet altijd software installeren of wijzigingen aanbrengen die nodig zijn voor je website. Hierdoor kun je beperkt zijn in de manieren waarop je je website kunt aanpassen en uitbreiden.
  • Beperkte prestaties: Omdat je de server deelt met vele andere websites, kunnen de prestaties beperkt zijn en kun je last hebben van vertragingen of downtime als veel websites tegelijkertijd veel verkeer hebben.
  • Snelheid: De snelheid van je website is een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines. Als je website traag is vanwege overbelaste servers op shared hosting, kan dit leiden tot een slechtere gebruikerservaring en een lagere ranking in zoekmachines.

Huiswerkopdracht

Zoek op internet naar verschillende hostingbedrijven en bekijk de soorten hosting die aangeboden wordt. Bekijk ook Cloud86 eens. Raak vertrouwd met de soorten hosting en wat je voor je geld krijgt per host. Je hoeft nog niets af te sluiten voor jouw website, dit doen we later.

Veelgestelde vragen over hosting

Wat is het verschil tussen cloud hosting en VPS-hosting?

Cloud hosting is een soort hosting waarbij de resources van meerdere servers samen worden gebruikt om een ​​virtuele omgeving te creëren. Dit betekent dat je toegang hebt tot een groot aantal resources, zoals opslag, geheugen en verwerkingskracht, waardoor je website soepeler kan werken. VPS-hosting daarentegen staat voor Virtual Private Server en biedt de gebruiker een virtuele server waarop ze volledige controle hebben en de resources van deze server niet met andere gebruikers worden gedeeld.

Wat is de beste hostingoptie voor een beginnende affiliate marketer?

Voor een beginnende affiliate marketer is shared hosting vaak de beste optie omdat het goedkoop is en gemakkelijk te gebruiken is. Daarnaast biedt het alle basisfunctionaliteiten die een affiliate marketer nodig heeft, zoals een beheerpaneel, e-mailfunctionaliteiten en een basisbeveiliging. Wanneer de website groter wordt en meer verkeer genereert, is het echter verstandig om over te stappen naar een VPS- of managed hostingoplossing. Wil je het direct goed aanpakken? Dan is een Managed VPS hosting wat mij betreft de beste keuze. Wij nemen zelf voor onze websites deze hosting af.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.