Zelf een mooi logo maken voor je website: 3 opties

Logo ontwerpen Canva AI

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Er zijn verschillende manieren om zelf een logo te maken. Dit kan meestal gewoon gratis, maar in sommige gevallen tegen een kleine betaling. In het vorige hoofdstuk heb je al gelezen over de verschillende soorten logo’s. Je hebt daar ook al gekozen voor een soort logo. Voor mijn nieuwe affiliateproject omtrent GPS trackers heb ik gekozen voor een combinatiemerk-logo. In dit hoofdstuk van de cursus leer je op drie manieren een logo maken voor je website. Per optie geef ik een stappenplan voor het maken van je eerste logo. De eerste optie raad ik voor beginners aan.

Waar moet een logo aan voldoen?

Een aantal dingen waar je op moet letten. Het logo moet:

  • herkenbaar zijn
  • goed te lezen zijn op mobiele schermen en op desktop
  • passen bij je huisstijl
  • uniek zijn
  • niet te hoog zijn
  • het liefst een element bevatten dat je ook kan gebruiken als favicon

Wat is een favicon?

Een favicon is een klein icoontje dat je vaak ziet naast de naam van een website in de adresbalk van je browser of in je bladwijzers. Het is meestal een miniatuurversie van het logo van de website. Favicons zijn handig omdat ze je website herkenbaarder maken en je bezoekers helpen om snel jouw site te vinden tussen hun openstaande tabbladen of bladwijzers. Kortom, een favicon is een klein maar belangrijk onderdeel voor je website!

Logo maken In Canva

Canva is een online tool waarmee je mooie ontwerpen kunt maken. Het is eenvoudig in gebruik, zelfs als je niet veel verstand hebt van ontwerpen. Je kunt er van alles mee maken, zoals logo’s voor websites, posters en nog veel meer.

Om een logo te maken, kies je gewoon een sjabloon dat je leuk vindt. Er zijn er heel veel om uit te kiezen! Daarna pas je de kleuren, lettertypes en vormen aan. Je kunt ook je eigen afbeeldingen uploaden. Als je klaar bent, sla je je logo op en kun je het op je website gebruiken.

Stappenplan logo maken in Canva

Een logo maken in Canva is misschien wel de beste optie als je snel en gratis een logo wilt ontwerpen voor je website. Hieronder zie je hoe ik stap-voor-stap een logo heb gemaakt via deze optie.

Goed om te weten: Wij gebruiken al jarenlang Canva Pro voor ons bedrijf. Je kan in de gratis versie ook veel, maar voor dit voorbeeld ga ik er vanuit dat je Canva Pro gebruikt óf de gratis proefperiode gebruikt om je eerste logo te maken.

Gratis registreren

Je kan je via deze link gratis aanmelden bij Canva. Je kan in een gratis account ook prima een logo maken, al ben je dan wel wat beperkt qua mooie elementen die je kan gebruiken. Een abonnement kost je €11.99 en je kan ook gebruikmaken van de gratis proefperiode. Ideaal om je logo te maken voor je eerste website!

Canva uitproberen logo maken gratis

Logo sjabloon gebruiken

Na aanmelden kom je in het hoofdscherm van Canva. Je typt in de zoekbalk (zie afbeelding hierboven) het woord logo. Daarna druk je op alles bekijken. Je krijgt nu een aantal standaard sjablonen te zien die je kan gebruiken. Kies een sjabloon uit dat een beetje lijkt op het soort logo dat je wil gaan maken voor je website. Ik kies voor Modern Telecommunicatie Logo en druk vervolgens op Pas deze sjabloon aan.

Logo maken canva gratis pro

Het logo aanpassen naar wens

Het eerste wat ik doe is het formaat wijzigen. Niemand gebruikt 500×500 in de logowereld. Ik pas het formaat daarom aan naar 641 x 152. Een formaat dat goed bij het logo past bij het thema van GeneratePress. Aan de linkerkant zoek ik naar een element dat goed past bij mijn website. In dit geval zoek ik naar GPS. Ik kom een mooie wereldbol tegen met een herkenbaar GPS element. Na even wat slepen en kleur veranderen in mijn huisstijl, ben ik al redelijk tevreden. De wereldbol is een mooi herkenbaar element dat ik ook kan gebruiken als favicon.

logo GPStrackerreview
Het eindresultaat

Opslaan in het juiste formaat

Sla nu het logo op in het juiste formaat. Dit doe je door op de button Delen te klikken. Daarna druk je op Downloaden. Kies het bestandstype PNG en vink Transparante achtergrond aan. Vergeet niet om een naam in te vullen voor het bestand.

Logo website opslaan bestandsformaat Canva

Goed om te weten: Gebruik je een standaard layout of logo van Canva? Dan bezit je nooit 100% de rechten van dit logo. Als je ooit flink groeit met je website, dan zul je waarschijnlijk een ander logo willen. Deze laat je dan waarschijnlijk ontwerpen.

Logo door Kunstmatige Intelligentie laten genereren

We kunnen natuurlijk niet om kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) heen. Ik maak graag afbeeldingen voor websites, zoals uitgelichte afbeeldingen bij artikelen (zoals hier en hier) met kunstmatige intelligentie. Hiervoor gebruik ik Chat-GPT Plus en MIdjourney AI Standard Plan. Je kan beiden ook in een gratis vorm gebruiken. Bij Midjourney kun je de eerste 25 afbeeldingen gratis genereren. Dit moet voor je eerste project wel voldoende zijn.

  • ChatGPT: Een prototype chatbot gemaakt door OpenAI op basis van kunstmatige intelligentie. Aanmelden en gebruik is gratis mogelijk. Aanmelden kan hier.
  • Midjourney AI: Midjourney genereert afbeeldingen op basis van beschrijvingen. Je geeft de opdracht aan Midjourney via Discord. Je maakt een Discord account aan en meld jevervolgens hier aan.

Vooraf: ik zal in dit hoofdstuk niet uitgebreid ingaan op AI en de mogelijkheden. Dit doe ik in een aparte module. Hieronder volgt dus een beknopt stappenplan van een logo genereren met AI.

Prompt vinden

Midjourney AI werkt met prompts dit zijn tekstcommando’s die je in kan geven. Natuurlijk kan je dit volledig zelf verzinnen en ingeven, maar ik doe dit het liefst met behulp van AI. Omdat ik een logo wil maken voor een GPS tracker website met een element + tekst, vraag ik aan ChatGPT het volgende:

Ik wil een logo ontwerpen voor een website over GPS trackers. Ik wil een logo met de tekst "GPS Tracker review" en een element. De tekst maak ik zelf. Het element wil ik laten genereren door Midjourney AI. Geef 8 prompts die ik kan gebruiken voor dit element. Wees origineel en creatief. Specifieer voor elke prompt een andere stijl. Geef de prompt in het Engels. Sluit elke prompt af met --v 5

In de onderstaande afbeelding zie je met welke prompts ChatGPT komt. Ik maak hier overigens gebruik van ChatGPT-4. De prompt sluit ik af met –v 5, omdat dit de meest recente versie is van Midjourney, waar ik goede resultaten mee behaal. Het kan natuurlijk dat tegen de tijd dat je dit leest ChatGPT-130 uit is en Midjourney bij –v 34 is. Pas de prompt daar op aan.

ChatGPT logo ontwerpen prompt

Afbeeldingen genereren

Ik vind de prompts voor nu goed, dus ik vraag ChatGPT niet om nog meer prompts te generen of om andere stijlen. Ik vind prompt 1, 4, 7 en 8 wel interessant om uit te proberen. Ik open Discord en vraag aan de MIdjourney bot:

/imagine Design an abstract, geometric representation of a GPS tracker using simple shapes and lines to convey the idea of connectivity and location tracking. Make sure it has a modern and minimalist style. --v 5
Prompt Midjourney bot

Daarna doe ik hetzelfde voor prompt 4, 7 en 8.

Een goede afbeelding genereren en kiezen

Je krijgt nu een grid van vier opties per prompt. Hieronder zie je de uitkomst van alle vier de prompts.

Een keuze maken

Ik vind persoonlijk de eerste prompt wel heel stoer. Deze past het beste bij mijn huisstijl. Met name de laatste afbeelding van deze grid. Ik druk in Midjourney AI op V4 en U4.

  • V4: Ik vraag aan Midjourney Ai of er 4 nieuwe logo’s gemaakt kunnen worden, gebaseerd op deze afbeelding. Je vraagt dus om vier nieuwe Versies.
  • U4: Ik vind dit logo ook al erg mooi. Dus ik druk ook op U4. Ik vraag hiermee aan AI of hij dit logo in betere kwaliteit wilt weergeven, los van de grid. De U staat in dit geval voor Upscale.
Logo maken website

Uiteindelijk ga ik toch voor het eerste logo.

Logo bewerken in Canva of andere tool. Ik gebruik het liefst hiervoor Canva, omdat ik niet zo bedreven ben met bijvoorbeeld Adobe Illustator (iets wat ik nog wel héél graag wil leren). Ik maak nu een bestand met hetzelfde formaat als ik eerder heb gebruik in de stap Logo maken In Canva. Ik upload de afbeelding en kies daarna voor Foto bewerken>achtergrond verwijderen. Vervolgens voeg ik de tekst van mijn website weer toe. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat.

Goed om te weten: Een afbeelding gegenereerd met Midjourney AI kun je gebruiken voor commerciële projecten als je een betaalde gebruiker bent (vanaf 10 dollar per maand). Het logo is dan ook echt van jou. Heel erg fijn. Lees er hier meer over.

Logo maken via een gratis logomaker website

Er zijn diverse websites waar je snel een logo kan maken. Soms zijn dit betaalde diensten, soms zijn deze gratis. Vaak moet je er een account aanmaken en betalen als je het logo in goede kwaliteit wilt krijgen. Ik raad daarom deze optie niet aan. Wil je dat wel? Dan kun je dit makkelijk via Google vinden. Ik heb hier een snel voorbeeld gemaakt op de website FreeLogoDesign (hier te vinden). Je vult hier een Bedrijfsnaam in en je krijgt al diverse voorbeelden te zien.

Voorbeeld logo maken gratis

Favicon maken

Van het herkenbare element in mijn logo wil ik ook een favicon maken. Dit doe ik door een 200×200 formaat te openen in Canva en hier het herkenbare element in te plakken. Deze sla ik op als PNG bestand met transparante achtergrond.

De favicon van de nieuwe website

Huiswerkopdracht

Maak een logo voor je website in de huisstijl die je eerder al hebt uitgewerkt. Maak ook meteen een favicon van het herkenbare element in je logo. Ga vervolgens naar de customizer> site instellingen en upload je logo en de favicon.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.