Wat kan ChatGPT? 10 leuke voorbeelden + prompts

ChatGPT voorbeelden

De mogelijkheden met ChatGPT zijn echt eindeloos. Als in de toekomst de tekstgenererende kunstmatige intelligentie ook toegang krijgt tot het internet, zullen er helemaal veel deuren openen. De huidige versie van ChatGPT, GPT-4, is al echt enorm krachtig. Voordat je zelf echt aan de slag gaat met kunstmatige intelligentie, is het goed om eerst een aantal basis-prompts te bekijken. In dit artikel beschrijf ik 10 dingen die je kan doen met ChatGPT. Ik geef een uitleg en een voorbeeld in de vorm van een effectieve prompt.

Samenvatten

Deze functie gebruik ik zelf erg veel. ChatGPT is erg goed in het onderscheiden van hoofdzaak en bijzaak in een tekst. Je kan de AI dan ook prima vragen of het iets kan samenvatten voor je. Ik kom dit steeds vaker tegen, bijvoorbeeld bij de wedstrijdsamenvattingen op vi.nl (bij de uitslagen). Dit kan op twee manieren:

Een bestaande tekst samenvatten

Ik vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT om dit nieuwsartikel heel beknopt samen te vatten. Dit doe ik door het nieuwsartikel in het chatvenster te plakken, met daarbij de vraag:

“Vat de onderstaande tekst samen, beknopt”.

Antwoord: Manchester City heeft de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Bayern München gewonnen met 3-0 in het eigen Etihad Stadium. Rodri, Bernardo Silva en Erling Haaland scoorden voor de Engelse ploeg. Nathan Aké speelde de volledige negentig minuten mee voor City, terwijl Matthijs de Ligt een basisplaats had bij Bayern. De return in München is op woensdag 19 april. De winnaar van dit tweeluik neemt het bij de laatste vier op tegen Chelsea of Real Madrid.

Tip: Je kan dit ook goed gebruiken om teksten die je moet leren voor school of studie samen te vatten!

Samenvatten-ChatGPT-prompts
Nooit meer met de hand samenvatten!

Een bekend iets samenvatten

Je hoeft niet altijd een hele tekst in te voegen om er een automatisch gegenereerde samenvatting van te maken. GPT is getraind op enorm veel bronnen en datasets. Veel bekende dingen staan dus gewoon in het database van de kunstmatige intelligentie. Denk bijvoorbeeld aan historische gebeurtenissen, boeken en films. Ik vraag als voorbeeld:

“Vat het boek Het Gouden Ei van auteur Tim Krabbé samen, gericht op kinderen tussen de 4 en 7 jaar. Beknopt. Geef daaronder een karakterbeschrijving van de hoofdpersoon. De tekst is bedoeld voor een kinderjuf die het boek uitlegt aan een klas.”

Antwoord: Het boek Het Gouden Ei gaat over een man genaamd Rex die op zoek gaat naar zijn vriendin Saskia die op vakantie spoorloos is verdwenen bij een benzinestation. Het is een spannend boek waarin Rex heel moedig en vastberaden is om Saskia terug te vinden. Rex is heel moedig en geeft nooit op. Hij blijft zoeken totdat hij Saskia heeft gevonden.

Wist je dat: Er is in deze prompt goed gebruik gemaakt van het specificeren van de doelgroep.

Biografie schrijven

Dit is eigenlijk een beetje een herhaling van samenvatten. Je kan ChatGPT een beknopte biografie laten schrijven van een persoon. Handig als je bijvoorbeeld snel meer informatie wilt hebben van iemand of als je een artikel aan het schrijven bent over een bepaald persoon. Als voorbeeld vraag ik:

Geef een beknopte biografie, in bulletpointvorm, over Achmed Akkabi. Gebruik https://nl.wikipedia.org/wiki/Achmed_Akkabi als bron.

Antwoord: Achmed Akkabi is geboren op 3 april 1983
Hij begon zijn acteercarrière in de televisieserie Het Huis Anubis
Daarna speelde hij onder andere in de films Alibi, Rabat en Soof 2
Ook was hij te zien in televisieseries als Moordvrouw en Mocro Maffia.
Naast acteren houdt hij zich bezig met het schrijven en regisseren van series en films
Hij ziet Nasrdin Dchar als grote voorbeeld en leermeester

Wist je dat: Er is in dit voorbeeld goed gebruikgemaakt van een bron toevoegen aan de prompt.  Ik heb de tekst wel moeten controleren, want er stonden toch een aantal fouten in. Helaas is ChatGPT (nog) niet goed in het bezoeken van bronnen.

Dingen uitleggen in eenvoudige termen

Simpel uitleggen ChatGPT

ChatGPT kan moeilijke termen eenvoudig uitleggen. Ik gebruik dit wel eens als ik research aan het doen ben voor een artikel en ik een moeilijke term tegenkom. Een term die ik niet per se goed hoef te kennen om een tekst te begrijpen, maar wel ik wel graag wat meer van af wil weten. Ik typ dan in het chatvenster bijvoorbeeld:

Leg het begrip scherptediepte uit in eenvoudige taal. Geef er ook een voorbeeld bij.

Antwoord: Scherptediepte is een term die gebruikt wordt in de fotografie en verwijst naar de afstand tussen het dichtstbijzijnde en het verste punt waarop iets scherp wordt weergegeven op een foto. Een eenvoudig voorbeeld is als je een foto maakt van een bloem met een onscherpe achtergrond. De bloem staat dicht bij de camera en wordt scherp weergegeven, terwijl de achtergrond, die verder weg is, onscherp is. Dit wordt bereikt door het diafragma van de camera aan te passen en het aantal f-stops te veranderen. Een lage f-stop (zoals f/2.8) geeft een korte scherptediepte en een onscherpe achtergrond, terwijl een hoge f-stop (zoals f/16) een grotere scherptediepte geeft en meer van de foto scherp maakt.

ChatGPT als reisgids

AI chatgpt als reisgids voorbeelden en prompt

Laat kunstmatige intelligentie en lijst opstellen van dingen die je moet doen als je in een stad of land bent. Hier komen regelmatig hele originele uitjes uit. Soms komen er ook uitjes uit die helemaal niet in het land te vinden zijn.. controleer het dus goed! Een voorbeeld:

Geef een lijst van 3 dingen die je moet doen als je in Alphen aan den Rijn bent

Antwoord 1) Bezoek Avifauna: Avifauna is een vogelpark met meer dan 180 verschillende vogelsoorten. Je kunt er exotische vogels bekijken, zoals flamingo's, papegaaien en pelikanen. Er zijn ook shows en demonstraties met vogels.

2) Maak een wandeling langs de Oude Rijn: De Oude Rijn is een prachtige rivier die door Alphen aan den Rijn stroomt. Je kunt een wandeling maken langs de rivier en genieten van het uitzicht op het water en de omgeving. Er zijn ook verschillende restaurants en cafés langs de rivier waar je iets kunt eten of drinken.

3) Bezoek Archeon: Archeon is een themapark waar je kunt ervaren hoe het leven in Nederland er vroeger uitzag. Er zijn gereconstrueerde gebouwen uit verschillende perioden, zoals de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Je kunt er verschillende ambachten bekijken en zelf ook activiteiten doen, zoals brood bakken of boogschieten.

Recensie geven

AI kan ook erg goed een mening geven over dingen. Soms zal de chat wat tegensputteren, als in: Ik ben ai en ik kan geen mening geven. Dit kan het echter wel prima. Ik laat ChatGPT altijd een bepaalde rol aannemen. In dit geval vraag ik:

Neem nu de fictieve rol aan als Hannie, de recensent. Je hebt al jarenlang ervaring met het beoordelen van boeken.

Antwoord Goedemiddag, ik ben Hannie en ik heb al jarenlang ervaring met het beoordelen van boeken. Ik vind het geweldig om te lezen en om mijn mening te delen met anderen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe boeken om te lezen en te beoordelen, en ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn leeservaring te verbeteren. Ik ben benieuwd welk boek ik nu mag recenseren.

Ik vraag nu aan Hannie:  Hoi Hannie. Geef een hele beknopte recensie van het boek “Silmarillion” van J.R.R. Tolkien

Antwoord: Silmarillion van J.R.R. Tolkien is een meesterwerk vol mythologie en epische verhalen. Tolkien's rijke verbeeldingskracht en creatieve vertelstijl zorgen voor een meeslepende leeservaring die de fantasie prikkelt. Het boek is echter niet voor iedereen geschikt vanwege de complexiteit van de verhalen en personages. Lezers die op zoek zijn naar een uitdagende en epische reis door een uitgebreide fantasiewereld zullen zeker genieten van Silmarillion.

Code schrijven

Veel ontwikkelaars maken al gebruik van kunstmatige intelligentie om code te schrijven. Er zijn zelfs mensen die hiermee hele websites laten ontwikkelen. Ik gebruik ChatGPT vooral voor het schrijven van CSS opmaak, zodat ik dit zelf niet hoef te schrijven. De opmaak van alle antwoord-blokken heb ik laten maken door ChatGPT. Ik vroeg:

Ik wil het standaard “wp-block-preformatted” van WordPress gutenberg aanpassen in css. Ik wil het lettergroote 17px, regelhoogte 1.5, lettertype Rubik, achtergrond #f7fbfa en een een 1px border maken met #49A392 . Geef css code

Antwoord pre.wp-block-preformatted {
  background-color: #f7fbfa;
  font-family: 'Rubik', sans-serif;
  font-size: 17px;
  line-height: 1.5;
  border: 1px solid #49A392;
}

Ideeën en tips geven

Ben je op zoek naar ideeën? Ga dan brainstormen met behulp van AI. Je kan zelf een uitgebreide mindmap maken of vragen naar meerdere ideeën. Ik ben regelmatig op zoek naar leuke ideeën voor op mijn websites. Ik probeer mijn vraag dan zo specifiek mogelijk te stellen. Als ik dan vraag naar geef ideeën voor op mijn website MijnOnlineInkomen.nl, dan krijg ik een te algemene lijst. Ik vraag liever iets van:

“Ik ga een artikel schrijven over leuke voorbeelden die je met ChatGPT kan doen. Geef 5 ideeën, beknopt.

Antwoord: Leuk idee! Hier zijn vijf ideeën voor wat je met ChatGPT kunt doen:

1) Een grappig gesprek voeren
2) Een korte samenvatting van een boek of film vragen
3) Hulp vragen bij het oplossen van problemen
4) Inspiratie opdoen
5) Een gesprek voeren over een onderwerp waar je meer over wilt weten

Tip: Probeer je prompt zo specifiek en duidelijk mogelijk te maken

Tabellen maken

Ik schrijf nog steeds al mijn artikelen gewoon zelf. Ik gebruik AI wel ter ondersteuning. De informatie die ik opschrijf komt wel van mezelf. Soms maak ik wel gebruik van ChatGPT en andere AI voor het genereren van tabellen. Erg handig voor de bezoeker, maar ook goed voor SEO. Bijvoorbeeld:

Maak een tabel met de verschillende soorten stofzuigers, met daarbij 5 belangrijke kenmerken. Geef met vinkjes aan of de soort stofzuiger dit kenmerk heeft.

Antwoord:

Soort stofzuigerGewichtStofzakloosZuigkrachtGeluidsniveauHoge wendbaarheid
Steelstofzuiger
Robotstofzuiger
Handstofzuiger
Cylinderstofzuiger

Tip: Plak de tabel vanuit ChatGPT eerst in Excel en kopieer dit dan naar Word of direct naar je WordPress dashboard!

Muziek schrijven

Muziek

Liedjes, verhalen, raps… er is maar weinig wat ChatGPT niet kan! Vaak is het wel handig om zo specifiek mogelijk te vragen waar je naar op zoek bent. Je kan ook een bepaalde stijl na proberen te bootsen. Ik ga in het onderstaande voorbeeld een liedje schrijven in de stijl van de band Goldband. Ik ga daarvoor eerst ChatGPT goed kennis laten maken met deze populaire Nederlandse band. Dit doe ik door eerst wat lyrics te kopiëren en plakken in het chatvenster.

Ik vraag als eerst:

Ik wil dat je een liedje gaat schrijven. Dit moet een lied zijn met 3 coupletten en een terugkerend refrein. Het moet in de stijl van de band Goldband geschreven zijn. Alsof dit het nieuwste nummer is van de band. Om je een idee te geven van de stijl, ga ik je nu eerst twee songteksten geven die de band al eerder heeft geschreven. Goed?

Antwoord: Ja hoor, ik ben er klaar voor!

Vervolgens plak ik eerst de lyrics van het nummer Tweede Kamer in het gesprek. Daarna de songtekst van het nummer Noodgeval. Ik vraag daarna of de AI het nummer kan schrijven voor me.

Antwoord: Dan zal ik een nieuwe songtekst schrijven in de stijl van Goldband. Hier is mijn poging:

Titel: Betonnen Jungle

Couplet 1:

In de stad van beton en staal
Voel ik me soms een beetje kaal
De straten koud en onbekend
Maar jij bent daar, mijn lichtpunt, mijn vent

Couplet 2:

We dansen op het ritme van de nacht
Onze liefde schijnt, het heeft kracht
Samen maken we de wereld klein
In deze betonnen jungle, waar we samen zijn

Refrein:

Betonnen jungle, hier zijn we thuis
Betonnen jungle, samen voor altijd
Betonnen jungle, het is waar ik jou vind
Betonnen jungle, het is hier waar het begint

Couplet 3:

De zon komt op, de nacht verdwijnt
Jij en ik, we zijn verenigd
Hand in hand, we staan sterk
In deze betonnen jungle, onze eigen kerk

Refrein:

Betonnen jungle, hier zijn we thuis
Betonnen jungle, samen voor altijd
Betonnen jungle, het is waar ik jou vind
Betonnen jungle, het is hier waar het begint

Bridge:

Laat de wereld maar draaien, de tijd verstrijken
In deze betonnen jungle zullen we nooit wijken
De liefde zal zegevieren, de muren afbreken
In deze betonnen jungle, dat is wat we bereiken

Refrein:

Betonnen jungle, hier zijn we thuis
Betonnen jungle, samen voor altijd
Betonnen jungle, het is waar ik jou vind
Betonnen jungle, het is hier waar het begint

Outro:

In de betonnen jungle blijven we staan
Samen voor altijd, in liefde voortaan
Hand in hand, we zijn vrij
In deze betonnen jungle, jij en ik, zij aan zij

Tekst vertalen

Als laatste wil ik de vertaaloptie van ChatGPT even vermelden. Je kan een tekst in een willekeurige taal invoeren en vragen of ChatGPT deze wil vertalen. Je kan zelfs meteen vragen of dit in eigen woorden gezet kan woorden in een samenvatting of dat er een analyse gemaakt van kan worden Bijvoorbeeld:

Vertaal de volgende tekst in het Nederlands en maak er een beknopte analyse van in begrijpelijke taal: Все счастливые семьи похожи друг на друга, каждая несчастливая семья несчастлива по-своему

Antwoord: De vertaalde tekst in het Nederlands is: "Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is op zijn eigen manier ongelukkig."
Beknopte analyse:

Deze zin is afkomstig uit de opening van Leo Tolstoj's roman "Anna Karenina" en wordt vaak geciteerd als een universele waarheid over gezinnen en relaties. De betekenis van deze uitspraak is dat gelukkige gezinnen bepaalde gemeenschappelijke kenmerken hebben die bijdragen aan hun geluk, zoals liefde, ondersteuning en harmonie. Ongelukkige gezinnen daarentegen hebben unieke problemen en omstandigheden die hen ongelukkig maken.

In begrijpelijke taal betekent dit dat er een soort 'recept' zou kunnen zijn voor geluk in gezinnen, waarbij bepaalde ingrediënten bijdragen aan hun welzijn. Tegelijkertijd suggereert de uitspraak dat ongelukkige gezinnen elk hun eigen unieke uitdagingen en problemen hebben die hun ongeluk veroorzaken, wat betekent dat er geen standaardoplossing is voor het oplossen van hun problemen.

Plaats een reactie

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.