Sitemap doorgeven van je website: zo doe je dat het beste!

Sitemap toevoegen aan website

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Een zoekmachine crawlt een website regelmatig. Dit doen zij met een bot. Deze bot ziet jouw website niet zoals jij dat zelf ziet. Om deze bot een handje op weg te helpen, is het van groot belang dat je een sitemap doorgeeft. Deze sitemap kun je eenvoudig maken met een plugin zoals Rank Math SEO, Yoast SEO of een plugin zoals XML Sitemaps. Nadat je deze hebt gegenereerd kun je deze doorgeven aan de zoekmachines. Ik geef het zelf altijd door aan Google en Bing. Hoewel Google de marktleider is (ruim!), verwacht ik van Bing in de toekomst veel. Dit heeft o.a. te maken met de voorsprong die Bing heeft met AI (kunstmatige intelligentie). In dit hoofdstuk van de cursus lees je alles over de sitemap.

Wat is een sitemap?

Een sitemap kan je zien als een inhoudsopgave van een website. Sitemaps kunnen zowel visueel als in tekstvorm worden weergegeven. De tekstversie is de meest gebruikelijke vorm. Er zijn twee soorten sitemaps: HTML-sitemaps en XML-sitemaps.

HTML-sitemaps

Deze zijn bedoeld voor echte bezoekers. Dit is een overzicht van alle pagina’s op je website, inclusief berichten, categorieën e.d.  Hieronder zie je een HTML-sitemap van deze website. Deze heb ik geplaatst als Paginalijst blok van de Gutenberg Editor van WordPress zelf.

XML-sitemaps

We gaan het in dit hoofdstuk voornamelijk hebben over deze vorm van sitemaps. Deze worden aangemaakt voor zoekmachines. Denk hierbij aan Google en Bing. XML-sitemaps maken het voor zoekmachines eenvoudiger om een website te begrijpen. Uit eigen ervaring blijkt dat dit zeker leidt tot betere posities in de zoekmachine.

Tip: Wil je een XML sitemap in actie zien? Dan kun je hier de sitemap van MijnOnlineInkomen bekijken! Klik er gerust wat rond. Zo zie je echt dat het een soort inhoudsopgave is voor de zoekmachine.

Als je veel berichten hebt geplaatst, is een post-sitemap heel erg uitgebreid. Dit zie je in de onderstaande afbeelding goed.

XLM sitemap voorbeeld

Het maken van de sitemap: 2 opties

Ik gebruik zelf voor al mijn websites de eerste optie; Rank Math SEO. In het verleden heb ik de plugin van Yoast SEO hiervoor gebruikt. Als alternatief kan je ook een losse plugin gebruiken om een sitemap te genereren voor de zoekmachine. Hieronder bespreek ik de twee opties.

Sitemap maken met Rank Math SEO

Als je het onderstaande stappenplan volgt, kun je binnen een paar tellen een stappenplan aanmaken. Ik ga er dan wel vanuit dat je Rank Math SEO al hebt ingesteld op je website. Heb je dat nog niet? Volg dan dit stappenplan.

 1. Ga naar je WordPress Dashboard
 2. Klik op Rank Math SEO om in het dashboard van deze plugin terecht te komen
 3. Scrol naar beneden totdat je de optie Sitemap tegenkomt. Zet het schuifje aan (opzij)
 4. Druk op instellingen of navigeer via de zijbalk naar Rank Math SEO>Sitemap instellingen
 5. Stel de volgende instellingen in:
  1. Links per sitemap 200
  1. Afbeeldingen in sitemaps: Aan
  1. Uitgelichte afbeeldingen ook opnemen: Aan
  1. Ping zoekmachines: Aan
 6. Druk op de button Wijzigingen opslaan
 7. De sitemap is nu klaar en wordt automatisch geüpdatet als je een nieuw iets plaatst op je website!
Sitemap Rank Math SEO

Sitemap maken met een losse plugin

Er zijn diverse plugins die je kan downloaden om een sitemap te genereren. Eén van de bekendste heet XML Sitemaps. Deze kan je hier vinden in de WordPress bibliotheek. Je kan deze ook direct vanuit het WP dashboard installeren en activeren.

 1. Installeer en activeer de plugin
 2. Ga naar het WordPress Dashboard
 3. Ga naar Instellingen>Sitemap
 4. Zet de instellingen naar wens (zie stappenplan hierboven)
 5. Je krijgt nu de link te zien naar je sitemap. Ook deze wordt automatisch geüpdatet als je iets nieuws plaatst op je website.

Tip: Ik ben zelf niet zo’n fan van teveel plugins installeren. Gebruik je dus al een SEO plugin (AANRADER) zoals Rank Math SEO of Yoast SEO? Gebruik dan de sitemap functie van deze plugins. Anders is de plugin die ik hierboven noem een erg goed alternatief. Dit is een lichtgewicht plugin voor je website.

Sitemap controleren

Als je de sitemap hebt aangemaakt ga je naar de URL toe waar de sitemap staat. Op een nieuwe website zal hier nog niet veel staan. Wel staan – als je de cursus affiliate website maken meedoet – de standaardpagina’s erin. Dit zijn o.a. Home, Blog, Contact, Privacybeleid en Disclaimer. Controleer of er op de url een sitemap staat. Krijg je een foutmelding? Herhaal dan de bovenstaande stappen opnieuw.

Wist je dat: XML is een afkorting voor eXtensible Markup Language. Het is een gestandaardiseerde en flexibele opmaaktaal die wordt gebruikt om gestructureerde gegevens op te slaan en te delen tussen verschillende systemen en applicaties.

Doorgeven aan de zoekmachine: Google en Bing

Je gaat nu de sitemap doorgeven aan de zoekmachine. Dit doe je bij Google via Search Console en bij Bing via Bing Webmaster Tools. Dit doe je als volgt:

Goed om te weten: Om dit stappenplan te volgen moet je Site Kit als plugin hebben geïnstalleerd. Anders moet je je eerst handmatig aanmelden bij Search Console.  

 1. Ga naar https://search.google.com/search-console/about
 2. Druk op Nu Starten
 3. Meld je aan met een Gmail adres (heb je er nog geen? Meld je dan eerst bij Gmail aan!)
 4. Omdat je de website al hebt toegevoegd via Site Kit, zie je jouw website al staan in Search Console. Klik in de zijbalk op Sitemaps
 5. Voer de URL in van de sitemap en druk op verzenden.
 6. Check of de status bij de ingediende sitemap op Succesvol staat
 7. Ga naar Bing Webmaster tools via deze link
 8. Druk op de knop Importeren onder de optie Google Search Console
 9. Meld je aan met het mailadres waar je ook bij Google net hebt aangemeld
 10. Geef Bing.com toestemming om Search Console-gegevens voor je geverifieerde sites bekijken
 11. Vink alle websites in waarvan je de sitemaps wil doorgeven. Druk op importeren
 12. De sitemaps zijn nu toegevoegd aan Bing.
Bing sitemap aanmelden

Foutmelding?

Soms krijg je een foutmelding bij de koppeling tussen Bing en Search Console. Voeg dan de URL handmatig toe. Dit doe je door de URL toe te voegen aan Bing via de optie Uw site handmatig toevoegen, zoals je in de onderstaande afbeelding ziet.

Handmatig toevoegen aan Bing

Druk op toevoegen en de website is toegevoegd aan Bing, inclusief sitemap. Je kan dit controleren door in te loggen bij Bing Webmasters (hier) en bij jouw website in de Bing Webmaster tools te klikken op sitemap. Staat hier het getal 1? Dan gaat het goed. Voeg anders de URL van de sitemap opnieuw toe.

Huiswerkopdracht

Maak een sitemap aan, controleer deze en geef het door aan Google en Bing.  

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.