LiteSpeed Cache: Je website snel maken – instellingen en review

LiteSpeed cache instellingen & review

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

De snelheid van een website is tegenwoordig een cruciale factor voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een van de meest effectieve manieren om de laadtijd van een website te verminderen, is door gebruik te maken van caching. Ik gebruik hier sinds een paar jaar – naar volle tevredenheid – Litespeed Cache voor. Dit is een geavanceerde caching-oplossing die specifiek is ontwikkeld om de prestaties van WordPress-websites aanzienlijk te verbeteren. Deze plugin werkt perfect samen met onze host Cloud86, omdat zij werken met pijlsnelle LiteSpeed servers. In dit artikel geef ik een LiteSpeed Cache review en lees je over de instellingen die ik gebruik voor de websites.

Over de plugin LiteSpeed Cache

LiteSpeed Cache is een server-level caching-systeem. Het is ontwikkeld door het bedrijf LiteSpeed Technologies. Het werkt door het opslaan van statische versies van dynamische webpagina’s en het vervolgens snel leveren van deze opgeslagen versies aan bezoekers. Hierdoor worden de laadtijden van pagina’s aanzienlijk verkort en wordt de belasting op de server verminderd. De bijbehorende LiteSpeed Cache WordPress-plugin maakt het eenvoudig om de caching-functionaliteit te integreren in WordPress-websites en biedt extra optimalisatiefuncties zoals afbeeldingsoptimalisatie, CSS- en JavaScript-minificatie, en lazy loading.

Niet overal te gebruiken: tips

Je kan alle optimalisatiefuncties gebruiken in de plugin, maar caching werkt niet zonder een LiteSpeed-server of QUIC. Ik raad daarom aan om de Cloud86 review te lezen en hier een hosting af te sluiten. Alle abonnementen maken gebruik van pijlsnelle Litespeed servers, waardoor je altijd gratis in je abonnement gebruik kan maken van de LiteSpeed cache. Dit is geen verkooppraatje van mijn kant. We gebruiken deze hosting ook voor vrijwel ál onze website, waaronder deze website.

Onze favoriete hosting
Hosting

Cloud86

Hier hosten wij vrijwel al onze websites

Geweldige klantenservice

Uitstekende snelheid

Goede prijs/kwaliteit

Lees mijn Cloud86 review

Caching uitgelegd in een simpel voorbeeld

Ik kan begrijpen dat dit nogal klinkt als abracadabra. Waarschijnlijk ben je – als je de affiliate marketing cursus – volgt nog nieuw met websites. Hieronder lees je daarom een uitleg in een simpel voorbeeld:

Caching met LiteSpeed is als het invriezen van een maaltijd in de vriezer om deze later te kunnen opwarmen en opeten. Stel je voor dat je een keer honger hebt, maar geen tijd hebt. Je moet dan toch ingrediënten moet verzamelen, koken en een gerecht bereiden. Dat kost veel tijd en moeite. In plaats daarvan, warm je de eerder gemaakte maaltijd in de vriezer op. Je hoeft het alleen maar op te warmen en te serveren, wat veel sneller gaat.

LiteSpeed cache instellingen en review

Zo werkt LiteSpeed caching ook. Wanneer mensen je website bezoeken, moeten er normaal gesproken veel dingen gebeuren voordat ze de pagina kunnen zien. Maar met LiteSpeed caching, wordt er een kant-en-klare versie van de pagina bewaard, net zoals die maaltijd in de vriezer. Wanneer iemand dan je website bezoekt, serveert LiteSpeed de bewaarde versie direct, waardoor je website veel sneller laadt.

Een aantal kenmerken van LiteSpeed op een rij

Je kan met LiteSpeed echt enorm veel optimaliseren op een website. Veel van de optimalisaties doen ook veel goeds voor je website, zowel voor de bezoeker als de zoekmachine. Hieronder beschrijf ik enkele kenmerken van de plugin.

Vooraf: Voor de cursus affiliate marketing is het de bedoeling dat je de ongeveer weet wat een caching plugin doet en waarom. Je hoeft de onderstaande termen zeker niet voor de volle 100% te begrijpen. 😊

 • Browsercaching: Vermindert de laadtijd van pagina’s door statische bronnen zoals afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden op te slaan in de browsercache van de bezoeker.
 • Afbeeldingsoptimalisatie: Verkleint afbeeldingsbestanden zonder kwaliteitsverlies om de laadtijd van pagina’s te verkorten.
 • CSS- en JavaScript-minificatie: Verwijdert onnodige spaties en tekens uit CSS- en JavaScript-bestanden om de bestandsgrootte te verkleinen en de laadtijd te verkorten.
 • Lazy loading: Laadt afbeeldingen en iframes pas wanneer ze zichtbaar worden in het viewport van de bezoeker. Hierdoor wordt de laadtijd van pagina’s verkort.
 • Database-optimalisatie: Ruimt overbodige gegevens op in de WordPress-database om de websiteprestaties te verbeteren.
 • Content Delivery Network (CDN) ondersteuning: Integreert eenvoudig met populaire CDN’s om de laadtijden van pagina’s wereldwijd te verkorten door het leveren van statische bestanden vanaf een server die geografisch dichter bij de bezoeker staat.
 • HTTP/2 Push: Maakt gebruik van de nieuwste webtechnologieën om bestanden sneller en efficiënter naar de browser van de bezoeker te sturen.
 • Mobiele caching: Creëert afzonderlijke cachebestanden voor mobiele apparaten om de laadtijden van pagina’s voor mobiele bezoekers te optimaliseren.

LiteSpeed Cache installeren: een stappenplan

 1. Log in op je WordPress-dashboard.
 2. Ga naar ‘Plugins’ in het zijmenu en klik op ‘Nieuwe toevoegen’.
 3. Typ ‘LiteSpeed Cache’ in het zoekveld en zoek naar de plugin.
 4. Zodra je de LiteSpeed Cache-plugin hebt gevonden, klik je op ‘Nu installeren’.
 5. Wacht tot de installatie is voltooid en klik vervolgens op ‘Activeren’.
 6. Ga naar ‘LiteSpeed Cache’ in het zijmenu om de instellingen van de plugin te configureren en optimaliseren naar wens.
LiteSpeed Cache review plugin
Dit is de juiste versie van de plugin.

De instellingen die ik gebruik voor LiteSpeed Cache

Ik ga hieronder elk tabblad af van de LiteSpeed Cache plugin instellingen. Daarbij zeg ik precies wat voor instellingen ik gebruik voor mijn affiliate websites. Het gaat hier om een website zonder de plugin Woocommerce, maar deze instellingen zouden – als het goed is – ook voor deze plugin moeten werken. Hoewel ik positieve ervaringen heb met de plugin, is het toch handig om jouw website na elke stap even na te kijken.

Tip: Mobiele gebruikers kunnen inzoomen op de afbeeldingen. Vergeet niet op Wijzigingen opslaan te klikken na elk tabblad.

Domein sleutel aanvragen

Voordat je gebruik kan maken van alle caching- en optimalisatieopties die LiteSpeed Cache heeft te bieden, moet je eerst een domein key aanvragen. Zit je – net zoals ik – bij Cloud86 (bekijk hier de abonnementen), dan is dit binnen een paar tellen geregeld. Ga in de zijbalk naar LiteSpeed Cache en vervolgens naar Algemeen. Hier druk je op de button Vraag domein sleutel aan. Wacht twee minuten en ververs dan de pagina. Je krijgt nu de melding dat de domain key is goedgekeurd.

Algemene instellingen

in het tabblad Algemeen veranderen we verder nog twee dingen bij [1] Algemene instellingen. Het tabblad voor [2] Fijnstelling laten we met rust.

Algemeen Litespeed Cache
 • Gast modus: AAN
 • Gast optimalisatie: AAN

 Caching instellingen van LiteSpeed Cache plugin

Dit is een belangrijk tabblad. Hier gaan we een aantal instellingen aanpassen, om er zo voor te zorgen dat de website op een goede en snelle manier aan de bezoeker wordt geserveerd. De eerste vijf tabbladen laten we met rust. We beginnen bij nummer [6] Object. Cloud86 werkt goed met zowel Redis als Memcached. Toch heb ik de beste ervaring met de Redis extensie.  

Redis cache litespeed

We veranderen in totaal drie dingen, de rest laten we met rust.

 • Object cache: AAN
 • Methode: Redis
 • Poort: 6379

Het volgende tabblad heet [7] Browser. Hier veranderen we één ding:  

 • Browser Cache: AAN

In [8] Geavanceerd hoef je in principe niets te veranderen als je een goedkopere hosting hebt afgenomen of een klein pakket. Heb je een degelijke hosting afgenomen, dan kun je hier Instant Click aanzetten. Ik heb hier erg goede ervaringen mee, maar wij nemen dan ook deze hosting af bij Cloud86. Laat op de standaardinstellingen staan of test instant click uit. Geen ervaring met caching? Laat dan alles gewoon staan.

CDN instellen, of juist niet?

Heb je veel bezoekers die je website vanuit het buitenland bezoeken? Dan kan je er voor kiezen – als je bij Cloud86 zit, om de QUIC.cloud CDN te gebruiken. Heb je een .nl domein geregistreerd en trek je voornamelijk Nederlandse / Belgische bezoekers? Dan hoef je hier niets te doen. Wil je deze CDN gebruiken? Dan hoef je alleen de eerste optie aan te vinken, daarna krijg je – als het nodig is – begeleiding bij het instellen. Hier kan Cloud86 eventueel ook bij assisteren, als je daar je hosting afneemt. Ik richt mij voornamelijk op Nederlandse bezoekers, dus ik stel de CDN niet in. Dit kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor de website qua optimalisaties.

Een korte uitleg over het gebruik van een CDN

CDN is als het ophalen van een pakketje bij een lokaal afhaalpunt in plaats van het te laten bezorgen vanuit een ver warenhuis. Stel je voor dat je iets online bestelt en het warenhuis ver weg is. In plaats van het pakketje direct vanuit dat verre warenhuis naar jou te sturen, wordt het naar een afhaalpunt bij jou in de buurt gestuurd. Je kunt het pakketje sneller ophalen omdat het dichterbij is.

CDN uitleg simpel

Zo werkt CDN ook. Wanneer mensen je website bezoeken, wordt de informatie van je website opgeslagen op verschillende servers over de hele wereld, net als lokale afhaalpunten. Bezoekers krijgen de informatie van de dichtstbijzijnde server, waardoor je website sneller laadt.

Samengevat: Een CDN is de afkorting van Content Delivery Network. Dit is een netwerk van servers verspreid over de hele wereld. Het slaat kopieën van je website op en levert deze aan bezoekers vanaf de dichtstbijzijnde server. Hierdoor wordt de laadtijd van je website sneller. Heb je een Nederlandse hosting en Nederlandse bezoekers? Dan is dit niet nodig.

Optimalisatie afbeeldingen

We veranderen hier alleen dingen bij [2] Instellingen optimalisatie afbeeldingen

Instellingen afbeeldingen optimalisatie met LiteSpeed Cache review
 • Cron-taak voor verzoeken: AAN
 • Behoudt EXIF/XMP-gegevens: UIT
 • Afbeeldingsformaat veranderen in WebP: AAN
 • WebP voor extra srcset: AAN

Pagina optimalisatie

Dit is het meest uitgebreide tabblad van de LiteSpeed Cache instellingen. Dit heeft ook het meeste effect op o.a. de snelheid van de website. Deze instellingen moet je daarom dan ook grondig uittesten. Dat het voor mijn website werkt, betekent niet dat dit voor jouw website ook werkt. Tenzij je dezelfde hosting, plugins en thema gebruikt en de Gratis cursus affiliate marketing volgt.

[1] CSS Instellingen

CSS instellingen LiteSpeed Cache
 • Verklein CSS: AAN
 • CSS Combineer extern en inline: UIT
 • Inline CSS Async Lib: UIT
 • Optimalisatie lettertypeweergave: SWAP

Bij andere instellingen krijg ik op mijn websites wel eens verschuivingen en fouten in de CSS. DE bovenstaande instellingen werken voor mij erg goed.

[2] JS Instellingen

JS instellingen LiteSpeed Cache
 • Verklein JS: AAN
 • Bundel JS: AAN
 • Stel laden JS uit: Uitgesteld

[3] HTML instellingen

HTML instellingen LiteSpeed Cache review

Dit is weer een tabblad waar we de nodige wijzingen in aan gaan brengen. Net zoals bij de vorige wijzingen is het niet heel erg nodig dat je ook elke optie helemaal begrijpt. Je kan natuurlijk de termen die gebruikt worden wel opzoeken mocht je er veel interesse in hebben. Dit is echter niet essentieel voor deze cursus.

 • Verklein HTML: AAN
 • DNS Prefetch beheren: AAN
 • Verwijder query strings: AAN
 • Verwijder WordPress emoji: AAN
 • Verwijder Noscript Tags: AAN

[4] Media instellingen

Media instellingen LiteSpeed

De optie Lazy-load moet je erg goed uittesten. Dit heeft te maken met het uitgesteld laden van afbeeldingen op een website. Een handige functie, waardoor je website echt veel sneller kan worden. Het is ook een functie die bij sommige plugins problemen kan opleveren. Bij de plugins die ik gebruik tijdens deze cursus zal je geen problemen ondervinden.

 • Lazy-load afbeeldingen: AAN
 • Maak LQIP aan in de achtergrond: AAN

Goed om te weten: Heb je Lazy-Load aangezet, dan moet je bij [5] VPI ook Viewport afbeeldingen op AAN zetten. Anders mag je dit met rust laten. Ik zet het dus wel op AAN, omdat ik in de vorige stap Lazy-load heb aangezet.

[7] Lokalisatie

Lokalisatie LiteSpeed Cache plugin
 • Gravatar Caching: AAN
 • Gravatar Cache door cron-taak: AAN

Dit waren de instellingen. We laten de rest van de tabbladen binnen Pagina Optimalisatie met rust. Ook laten we in het zijmenu Database, Crawler en Toolbox met rust.

Alternatieven voor LiteSpeed Cache

Er zijn ook nog veel andere alternatieven qua caching beschikbaar. Zit je bij Cloud86 of een andere Litespeed hosting? Kies dan zeker voor de LiteSpeed Cache plugin. Wil je dit niet of zit je niet bij een hosting die dit aanbiedt? Dan zijn er ook alternatieven voor deze plugin. Uit de onderstaande lijst heb ik positieve ervaringen met WP Rocket, maar dit is wel een vrij dure premium plugin. De gratis versie van WP Fastest Cache heb ik in een ver verleden wel eens gebruikt. Hier was ik toen erg tevreden over, maar qua kwaliteit tikt deze plugin zeker het niveau van LiteSpeed niet aan.

 • WP fastest cache
 • WP supercache
 • JCH Optimize
 • WP-FFPC
 • WP rocket
 • W3TotalCach

Mijn mening over LiteSpeed Cache

In mijn jongere jaren gebruikt ik geen caching plugin voor mijn websites. Ik dacht dat dit niet nodig was. Al snel leerde ik dat een caching plugin essentieel is voor een WordPress website. Ik gebruikte gratis plugins zoals WP Fastest Cache en een nu-niet-meer-bestaande plugin. Toen we al onze websites verhuisde naar Cloud86 ben ik in aanraking gekomen met LiteSpeed Cache. Sindsdien wil ik niet meer anders. Deze plugin is snel, eenvoudig in te stellen en doet precies wat het moet doen. Fijn dat het ook automatisch webP bestanden aan kan maken. Zo worden afbeeldingen snel aan de bezoeker geleverd.

Huiswerkopdracht

Installeer een caching plugin en stel deze in. Ik raad (zoals je wel begrijpt) LiteSpeed aan en de instellingen die ik in dit hoofdstuk heb gegeven. Test je website grondig op zowel desktop als mobiel na het instellen van iedere stap.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.