Just writing Statistics: woorden tellen op een website – review & installatie

Just Writing Statistics plugin WordPress Word Count review

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Ik vind het altijd heel erg prettig om te weten hoeveel woorden er op mijn websites staan. Naast dat ik dit gewoon heel erg leuk vind om te weten, is het ook erg handig om te zien hoeveel woorden er maandelijks op een website zijn bijgeplaatst. Zo kan je goed monitoren of je wel met regelmaat voldoende content hebt geplaatst op een website. Ook is het handig om een WordPress plugin te hebben die de woorden op een website telt als je met meerdere schrijvers werkt. Voorheen deed ik dit met de plugin WP Word Count, maar deze is volledig verlaten en niet meer veilig op een website. Het alternatief: een fork van de WP Word Count plugin genaamd Just Writing Statistics. In dit artikel geef ik een review over deze plugin en lees je info over het installeren.

Leuk: Deze woorden-tel-plugin is helemaal gratis!

Wat is Just Writing Statistics?

Just Writing Statistics is een plugin voor WordPress, gebaseerd op een oudere plugin genamad WP Word Count. Deze plugin geeft je inzicht in het aantal woorden dat je op je website hebt geschreven. De statistieken worden onderverdeeld in categorieën zoals topcontent, alle content, per maand, per jaar, per auteur, per tag en per categorie. Bovendien toont de plugin de leestijd voor elk bericht en elke pagina op je site een leestijd in aantal minuten. Je krijgt ook te zien waar het woordenaantal uit voortkomt

Installatie en het eerste instellen

Deze plugin kan je gewoon vinden in de WordPress plugin bibliotheek. Volg het onderstaande stappenplan om deze plugin te installeren waarmee je het aantal woorden op je website kan tellen.

  1. Login op je website via www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin
  2. Ga naar plugins>nieuwe plugin
  3. Zoek in de zoekbalk aan de rechterkant naar Just Writing Statistics
  4. Het is een wat nieuwere plugin, dus deze verschijnt vaak niet als eerste. Zoek naar de plugin zoals op de afbeelding onder dit artikel. De maker is GregRoss.
  5. Druk op installeren en vervolgens op activeren

Alle woorden voor de eerste keer tellen

Je gaat voor het eerste gebruik de plugin de opdracht geven om de woorden op je website te tellen. Bij een nieuwe website zal dit natuurlijk erg snel gaan, maar dan moet je het alsnog een keer laten doen door de plugin. Voor een bestaande website kan het even duren. Dit doe je als volgt:

  1. Klik in de sidebar van het WordPress dashboard op Writing Statistics, of ga naar Plugins>Geïnstalleerde plugins naar settings van Just Writing Statistics in de lijst.
  2. Je krijgt nu de melding dat je alle woorden eerst een keer moet tellen. Voor een website van meer dan 500.000 woorden raad ik de optie Count content by a date range aan. Voor alle andere websites is de optie Count all content on this site at one time prima geschikt.
  3. Druk nadat je de keuze hebt gemaakt op Calculate Writing Statistics
  4. Dit hoef je maar eenmalig te doen. Je komt vervolgens in het overzicht terecht waar je het aantal woorden van je website kan bekijken.
Just Writing Statistics word count installatie eerste keer

Goed om te weten: Je kan het de plugin ook eerst als bestand downloaden en daarna via Plugins>nieuwe plugin>upload plugin naar je website uploaden. Het downloaden doe je hier.

Het dashboard van de plugin

In het Dashboard kun je – na installatie van de plugin – via Writing Statistics in de balk aan de zijkant alle statistieken bekijken. Deze is onderverdeeld in meerdere tabbladen. In deze tabbladen kan je goed het aantal woorden op de website inzien en filteren per soort:

Je ziet een overzicht van het aantal woorden verdeeld over de website. Je ziet een verdeling van hoeveel woorden er in berichten staan, hoeveel op pagina’s en hoeveel in producten. Daarnaast zie je ook een overzicht van de content met de meeste woorden. Je kan ook filteren per maand, jaar, auteur, op tag en categorie. Ik kijk vaak bij het maandelijks overzicht. Hier zie je in een oogopslag of je wel voldoende content plaatst per maand.

Voorbeeld word count plugin
Op een website binnen ons netwerk hebben wel al bijna een half miljoen woorden geschreven met onze redactie.

Wist je dat: Er in een normaal boek gemiddeld 80.000 woorden staan? Ik heb voor sommige websites al meer dan 5 boeken geschreven aan woorden!

Wat vind ik van Just Writing Statistics? Een review

Het vroegere Word Count was de beste plugin in zijn soort. Gelukkig heeft GregRoss een fork gemaakt van deze verouderde en onveilige plugin, waarvan de makers zijn verdwenen. GregRoss heeft de plugin een goede veiligheidsupdate gegeven en de naam Just Writing Statistics gegeven. Een plugin die precies doet wat je wil: Een overzicht geven van het aantal woorden op een website. Fijn dat je alle gegevens ook in grafieken kan bekijken. Het aantal woorden op een WordPress website kan je filteren in bijvoorbeeld per soort (bericht, pagina, product), auteur, maand, jaar, categorie etc. Een geweldige plugin, die bovendien ook nog eens helemaal gratis is. Ik ben groot fan.

Huiswerkopdracht

Wil je ook op de hoogte blijven van het aantal woorden op je website? Installeer dan deze plugin. Het is wel een optionele plugin, omdat het natuurlijk niet essentieel is om te weten hoeveel woorden je schrijft.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.