Eerste brainstorm over de lay-out van de website

Layout website

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Nadat je alle belangrijke pagina’s hebt aangemaakt, is het tijd om te gaan nadenken over de lay-out van de website. Een niet geheel onbelangrijke stap natuurlijk! Ook voor mijn nieuwe affiliatewebsite kijk ik kort naar het toekomstige ontwerp van de website. Ik maak een lijst voor mezelf met een aantal punten die ik terug wil zien op de website. Dit zijn vaak punten die ik niet meteen implementeer, maar waar ik uiteindelijk wel naar toe ga werken. In dit hoofdstuk leg ik uit waar ik naar toe werk en welke dingen ik in de lay-out van een website belangrijk vind.

Wat is een lay-out?

Definitie: De lay-out van een website verwijst naar de manier waarop de verschillende elementen van de website zijn georganiseerd en gepresenteerd op de pagina. Dit omvat de positie van de kopafbeelding, het navigatiemenu, de inhoud, de zijbalk, de voettekst, en andere belangrijke elementen van de website.

WordPress biedt verschillende opties voor het beheren en aanpassen van de lay-out van een website. Dit kan worden gedaan door middel van een aangepast WordPress-thema of template, waarmee de positie en het uiterlijk van verschillende elementen van de website kunnen worden aangepast.

Hoe pas je dit aan?

Met behulp van de WordPress Customizer kun je de lay-out van je website aanpassen en de secties die je wilt weergeven bepalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de zijbalk links of rechts te plaatsen, de breedte van de inhoudsruimte/container aan te passen, de positie van de navigatiebalk te wijzigen, enzovoort. Deze aanpassingen kunnen worden gedaan zonder dat je er ingewikkelde code voor hoeft aan te passen. De aanpassingen kun je direct live bekijken in de preview-modus van de customizer

Goed om te weten: Een goed WordPress thema heeft ook aanpassingen gedaan aan de customizer. Bij bijvoorbeeld GeneratePress krijg je veel extra opties in de customizer voor het aanpassen van de lay-out.

Het lichtgewicht WordPress-thema dat wij gebruiken 
Generatepress WordPress theme tool

GeneratePress

Snel thema

geschikt voor vrijwel alle projecten

Gratis versie beschikbaar

Wij gebruiken de Premium versie van GeneratePress voor al onze grote websites

MijnOnlineInkomen is ook gebouwd in GeneratePress

Bekijk mijn uitgebreide GeneratePress review

Een eerste brainstorm; waar let ik op?

Ik maak voor elke website een kleine lijst met punten waar ik op let qua lay-out en design. Ik moet wel toegeven dat ik dit wel steeds minder ben gaan doen (lees verderop precies waarom). Toch vraag  ik mij voordat ik een demowebsite importeer (hier kom ik in een later hoofdstuk op terug) of zelf een lay-out maakt een aantal dingen af. Dit zijn:

  • Doelgroep: Voor welke doelgroep ga ik de website maken. Een website voor een jong publiek ziet er anders uit dan een website voor een ouder publiek. Ook zal een website waarvan de doelgroep overwegend via mobiel zoekt een andere lay-out hebben dan een website voor mensen die de website vooral via een pc of laptop bezoeken.
  • Lay-outstructuur: Welke elementen wil ik in de website terugzien? Bijvoorbeeld een zijbalk, de grootte van inhoudsruimte, een footer of speciaal soort menu.
  • Mobielvriendelijkheid: Moet ik deze website vooral gaan optimaliseren voor mobiele gebruikers of een beetje van beiden?
  • Kleurschema: Welke kleuren vind ik mooi en wil ik gaan gebruiken voor dit project?
  • Concurrerende websites: Je wilt dat jouw website er anders uit gaat zien dan directe concurrenten. Ik maak voor mijn websites altijd een kleine analyse van de lay-out van de websites die direct aan mijn onderwerp gerelateerd zijn.
Responsive website
Een website moet op elk scherm goed weergeven worden.

Hoe zie ik mijn nieuwe website voor me?

Voor mijn nieuwe website omtrent GPS-trackers heb ik ook de bovenstaande vragen aan mezelf gesteld. Uit mijn korte brainstorm is gekomen:

  • Doelgroep: Deze website heeft een brede doelgroep. Van mensen die op vakantie gaan en een GPS tracker in hun koffer willen stoppen tot ouderen met een caravan die deze willen beveiligen met een GPS tracker. Ik moet dus een lay-out vinden die iedereen aanspreekt.
  • Structuur: Voor deze website wil ik een simpele header met daarin een logische menu-structuur (hier kom ik later in de cursus affiliate marketing nog op terug), een zijbalk en een gemiddelde containerinhoud. Daarnaast wil ik een footer met daarin alle modellen GPS trackers die ik uit wil gaan werken. In de topbar (bovenste balk van de website) wil ik een reclame met daarin een link naar een aanbieder van een GPS tracker toe.
  • Mobielvriendelijkheid: Deze website moet – net zoals elke andere website tegenwoordig – op alle schermen goed inladen, zonder uitzondering. Dit is zowel voor de bezoeker als voor SEO-doeleinden het allerbeste.
  • Kleurschema: Voor GPStrackerreview.nl zoek ik een simpel, zakelijk kleurschema. Waarschijnlijk met een donkerblauwe kleur erin. In de kleurpsychologie staat deze kleur voor betrouwbaarheid en veiligheid. Ik vind dit zelf altijd wel een fijne en rustige kleur voor websites, maar dit is natuurlijk geheel persoonlijk!
  • Concurrenten: Er is geen concurrerende GPS tracker affiliate website die GeneratePress gebruikt en hetzelfde idee heeft qua lay-out als ik. Dat is fijn!

Waarom ik hier niet al te veel tijd aan besteed

Toch ben ik zelf altijd van mening dat tegenwoordig de lay-out een stuk minder belangrijk is geworden voor een website. Het verkeer via mobiele telefoons is enorm gegroeid. Op een telefoon gaan veel designelementen al snel verloren. Het gaat dan veel meer om de snelheid, leesbaarheid en de inhoud van de website. In de tijden dat ik even geen zin heb om content te schrijven, ben ik bezig met aanpassingen aan het design. Hier gaat echter steeds minder tijd in zitten. Ik merk dat ik in verhouding steeds meer tijd besteed aan SEO en het schrijven van content. Dit levert onder streep nu meer op dan heel veel puzzelen met de lay-out.

Huiswerkopdracht

Bekijk meerdere websites van concurrenten die in dezelfde niche als jij zitten. Dit kan Nederlandstalig zijn, maar ook websites in andere talen zijn handig om te bekijken. Maak een lijst met 3 websites waarvan jij de lay-out mooi vindt. Beantwoord – net zoals ik deed in dit hoofdstuk – de 5 vragen over de lay-out van je nieuwe website. Je hoeft nog niets in WordPress zelf te doen. Dit gaan we bij het volgende onderdeel van de cursus doen.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.