Easy table of Contents review en instellen: inhoudsopgave voor WordPress

Easy table of contents inhoudsopgave plugin

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

In de vorige stap heb je de cookiemelding aangemaakt voor je website. Dit doe je om de bezoeker te informeren, maar vooral omdat het moet. Nu gaan we aan de slag met plugins je installeert omdat dit ook echt wat op gaat leveren. In dit hoofdstuk behandelen we de Easy table of Contents plugin. Deze plugin voegt een inhoudsopgave toe aan pagina’s en berichten. Dit heeft meerdere voordelen, zowel voor jou, de zoekmachine als de bezoeker.

Wat is een inhoudsopgave op een WordPress website?

Een inhoudsopgave wordt op een website toegevoegd aan pagina’s en berichten. Het geeft bovenaan een artikel de inhoud weer aan de hand van de door jou gekozen tussenkopjes (headings). In veel gevallen is de inhoudsopgave ook klikbaar, waardoor de bezoeker eenvoudig naar een tussenkopje navigeren binnen een artikel of pagina. Een inhoudsopgave wordt in het Engels een Table of contents genoemd. Vaak afgekort als TOC. Er zijn voor het CMS WordPress diverse plugins die dit automatisch voor je kunnen doen.

Goed om te weten: Een inhoudsopgave moet je niet verwarren met een sitemap. Dit zijn twee hele verschillende begrippen, waar ik later in deze cursus nog op terug ga komen.

Voordelen van een inhoudsopgave toevoegen

Een inhoudsopgave is zowel voor de bezoeker als voor de vindbaarheid van je website in de zoekmachine erg belangrijk. Ook zijn er voordelen voor jou. Een aantal voordelen op rij:

 • De bezoeker kan eenvoudig navigeren op jouw website binnen een pagina, bericht of product
 • Je kan mooie interne links maken naar de juiste plek toe. Zo kan ik bijvoorbeeld jou direct sturen naar het stappenplan voor het instellen van de CookieYes plugin. Dit kan door de klikbare link in de inhoudsopgave te kopiëren.
 • Verbeterde CTR (zie volgende alinea)
 • Bezoeker blijft langer hangen op de pagina. Dit is iets wat Google erg leuk vindt.

Weergave in de zoekmachine van een Table of Contents

Google vindt een inhoudsopgave op een website erg fijn. Jouw website wordt hierdoor ook beter weergeven in de zoekmachine. In het onderstaande voorbeeld zie je goed dat je o.a. extra ruimte kan krijgen in de zoekmachine door een TOC te gebruiken. Het gaat hier om een voorbeeld van een triathlonwebsite. Dankzij de inhoudsopgave die wordt gebruikt, kan Google in de zoekmachine extra links weergeven. Meer ruimte in de zoekmachine en meer klikbare links = een betere CTR.

CTR dankzij inhoudsopgave SEO Table of Contents voorbeeld
De interne links onderaan komen direct uit de inhoudsopgave.

Definitie van Click-through Rate (CTR)

CTR is de verhouding tussen het aantal keren dat een advertentie of zoekresultaat wordt weergegeven en het aantal keren dat er daadwerkelijk op wordt geklikt. Het wordt berekend door het aantal keren dat er op een advertentie of zoekresultaat wordt geklikt te delen door het aantal keren dat de advertentie of het zoekresultaat wordt weergegeven.

CTR = (aantal klikken / aantal weergaven) x 100%

Easy table of Contents review en instellen

In totaal heb ik vier plugins gebruikt voor het automatisch invoegen van een inhoudsopgave. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de plugin Easy Table of Contents. De plugin voldoet aan mijn eisen voor een simpele TOC plugin:

 • Het mag niet ten koste gaan van de laadtijd van de website
 • De links moeten klikbaar zijn, waarna de bezoeker naar het juiste tussenkopje gestuurd wordt
 • Het invoegen moet automatisch gaan
 • Ik moet kunnen instellen na welke paragraaf de inhoudsopgave wordt toegevoegd
 • Het is mogelijk om een inhoudsopgave automatisch in te voegen bij producten van Woocommerce
 • De TOC kan per pagina, product of bericht worden ingeschakeld of uitgeschakeld waar nodig

Ik gebruik deze plugin nu 4 jaar en ben er nog steeds tevreden over. Voor alle websites binnen ons netwerk gebruik ik de gratis versie van deze plugin naar volle tevredenheid.

Tip: Je kan een inhoudsopgave per artikel zelf maken, maar ik adviseer om een plugin te gebruiken die dit automatisch voor je doet. Dit bespaart echt een hele hoop tijd!

Downloaden en instellen van de plugin

Hieronder zie je een kort stappenplan hoe je de plugin kan installeren op jouw nieuwe affiliatewebsite. Als het goed is kan je deze stappen al bijna dromen.

 1. Log in op je website via www.jouwgekozendomeinnaam.nl/wp-admin
 2. Ga naar plugins>Nieuwe plugin
 3. Zoek in de zoekbalk naar Easy Table of Contents
 4. Klik bij de juiste plugin op Nu installeren (zie afbeelding hieronder)
 5. Druk vervolgens op Activeren
Inhoudsopgave aan website toevoegen
De plugin heet Easy Table of Contents en is van de maker Magazine3

Instellingen van de inhoudsopgave

Je krijgt vrijwel direct na het activeren van de plugin diverse meldingen op je scherm. Je hoeft je niet aan te melden voor de nieuwsbrief of de PRO versie ge gebruiken. Je klikt dus als eerst op Nee bedankt, ik blijf voorlopig bij de GRATIS versie. Wellicht dat je in de toekomst de PRO-versie gaat afnemen, maar dat is voor nu zeker niet nodig. Bij de melding voor de nieuwsbrief klik ik zelf altijd op Nee bedankt, maar deze keuze laat ik verder aan jou over.  Je komt nu uit bij het tabblad Instellingen. Hier vink je het volgende allemaal aan:

 • Ondersteuning inschakelen: Berichten en Pagina’s
 • Automatisch invoegen: Berichten en Pagina’s
 • Positie: Voor eerste kop (standaard)
 • Weergeven wanneer: 3 of meer headings zijn aanwezig
 • Headerlabel weergeven: Aanvinken
 • Headerlabel: Veranderen naar Inhoudsopgave
 • Toggle View: Aanvinken
 • Eerste weergave: Aanvinken

Laat de rest staan als standaard. Je kan later nog de kleuren aanpassen (onderaan), maar ik laat deze vaak gewoon staan op standaard.

Huiswerkopdracht

Installeer een TOC plugin. Ik raad zelf de gratis versie van Easy Table of Contents aan. Zet de instellingen goed.  

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.