De reis van een domeinnaam: een voorbeeld

Reis van een domeinnaam

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Voordat je zelf een verlopen domeinnaam gaat registreren, is het handig om eerst te kijken wat er allemaal aan vooraf gaat. Een domeinnaam legt – voordat jij het registreert als verlopen domeinnaam – eerst een reis af. Hieronder zie je een voorbeeld van de reis die een domeinnaam kan afleggen. Ook als je zelf geen interesse hebt om zo’n domeinnaam te registreren, is het toch belangrijk om te weten hoe het werkt. Met name de informatie rondom quarantaine en dropcatchers kan interessant zijn.

Een voorbeeld van een domeinreis

In 2002 wordt er een bedrijf opgericht genaamd De Diamanten Dam. Zij zoeken in een registrar of de domeinnaam www.dediamantendam.nl nog vrij is. Dit blijkt zo te zijn. De reis van het domein kan beginnen!

Domeinreis diamanten dam
Foto gemaakt met de text to image AI functie van Canva.com, een diamanten dam.
Onze favoriete tool voor afbeeldingen
Afbeeldingen website

Canva Pro

Enorme bibliotheek met afbeeldingen

Onbeperkt afbeeldingen gebruiken

Slechts €11,99 per maand of €109,99 per jaar

Ook video’s, grafische elementen en audio beschikbaar

90% van onze afbeeldingen op al onze websites komen van Canva Pro af

Registratie:

  • Om de domeinnaam te registreren, betaalt De Diamanten Dam een jaarlijkse vergoeding aan een domeinnaamregistrar, zoals Cloud86 of Vimexx. Dit doen zij op 14 januari 2002 voor het eerst.
  • Zolang de vergoeding betaald wordt, blijft de registratie van de domeinnaam actief.
Onze favoriete domain registrar
Hosting

Cloud86

Betrouwbare partij

.nl vanaf € 10,95 per jaar

.com vanaf €16,95 per jaar

Hier hebben wij de meeste domeinnamen geregistreerd zijn, waaronder mijnonlineinkomen.nl

Ondertussen lanceert in 2003 De Diamanten Dam de website voor het publiek. Er staan meerdere pagina’s op, met onder andere een blogpagina met het laatste nieuws, een kalender met belangrijke data voor klanten van De Diamanten Dam en een contactpagina.

Drie jaar later

In 2005 haalt firma De Diamanten Dam een precieuze award binnen voor beste nieuwkomer op de markt. Meerder kranten en online magazines schrijven een artikel over deze award. In het artikel verwijzen ze met een link naar www.dediamantendam.nl.

Overgenomen

In 2015 wordt het – nog steeds succesvolle – De Diamanten Dam overgenomen door een concurrent. Ze krijgen een bod wat ze niet kunnen weigeren. De concurrent heeft geen interesse in de domeinnaam www.dediamantendam.nl. De jaarlijkse vergoeding aan de registrar wordt stopgezet. Het domeinnaam is nog in bezit van het bedrijf tot en met 14 januari 2016.

Verlopen

Op 14 januari 2016 is de domeinnaam officieel verlopen. De oude website is niet meer bereikbaar en het domein gaat in quarantaine. Als een domeinnaam wordt opgeheven wordt deze in quarantaine geplaatst. Een .nl domeinnaam gaat voor 40 dagen in quarantaine (bron). Binnen deze periode kan het bedrijf dat De Diamanten Dam heeft overgenomen de domeinnaam weer uit quarantaine halen en opnieuw registreren. Er is echter niemand zo slim bij het bedrijf om dit te doen. Zonde wat het domeinnaam heeft, dankzij alle websites die er naar toe verwijzen (backlinks / externe links) wel een leuke SEO-waard gekregen.

Weer voor het publiek beschikbaar

Na exact 40 dagen is het domeinnaam www.dediamantendam.nl weer beschikbaar voor vrije registratie. Vaak worden domeinnamen die een goede waarde hebben door grote bedrijven uit quarantaine gehaald om deze door te kunnen verkopen. Soms is dit in de vorm van een veiling, zoals op domainorder.nl. Deze bedrijven heten dropcatchers. Soms worden de domeinnamen niet meteen geregistreerd, en kan je de domeinnaam zelf gewoon vrij registreren tegen de normale vergoeding van een .nl domeinnaam.

Wat zijn dropcatchers?

Dropcatchers zijn bedrijven of personen die speciaal zijn gericht op het vastleggen van verlopen domeinnamen. Dit gebeurt door middel van een automatische systeem dat constant domeinnamen in de gaten houdt die verlopen zijn of op het punt staan ​​te verlopen. Zodra een domein verloopt, springt het systeem snel in actie om de domeinnaam opnieuw te registreren voor de dropcatcher.

Dropcatchers zijn vaak op zoek naar waardevolle en populaire domeinnamen die ze vervolgens kunnen verkopen aan bedrijven of individuen die de domeinnaam graag willen hebben. Dit kan een lucratieve activiteit zijn, omdat sommige domeinnamen veel geld waard kunnen zijn.

Huiswerkopdracht

Fijn: Geen huiswerkopdracht bij dit hoofdstuk

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.