ChatGPT een rol laten aannemen: Voorbeelden en een uitgebreide lijst

ChatGPT een rol laten aannemen in een prompt Act Like

Eén van de meest krachtige manieren om het gewenste resultaat te bereiken van een prompt, is door de AI chatbot een rol te laten aannemen. Je vraagt dan aan de chat “Doe alsof je een dichter bent” of als je het nog specifieker wilt maken “Doe alsof je een 19e-eeuwse Nederlandse dichter bent. Je kan zelfs een naam van een dichter in de prompt geven. Er zijn enorm veel rollen die ChatGPT kan spelen. De chatrobot probeert dan vanuit het perspectief van de rol een antwoord te geven. Ik krijg op deze manier vaak snel het gewenste antwoord en de gewenste stijl van het antwoord. In dit artikel geef ik vier voorbeelden waarin ik ChatGPT een bepaalde rol laat aannemen. Daarnaast zie je een uitgebreide tabel met veel voorbeeldrollen en de uitleg per rol.

Waarom is het zo krachtig om ChatGPT een rol te laten aannemen?

Uit eigen ervaring blijkt dat je snel tot het juiste antwoord komt als je vooraf ChatGPT een rol laat spelen. Enkele voordelen op een rij:

  • Context: Je geeft aan de chatbot in de prompt direct context mee. Vraag je bijvoorbeeld of ChatGPT de rol van topeconoom wilt aannemen, dan begrijpt de AI precies de context van de vraag en zal het antwoord hier ook goed op kunnen baseren.
  • Gerichte kennis: Je krijgt een beter antwoord dat echt gericht is op jouw vraag. Er zullen minder overbodige woorden en kennis in het antwoord staan.
  • Leuk: Het is daarnaast ook nog eens erg leuk om in gesprek te gaan met ChatGPT in een bepaalde rol. Ik geef de rol ook vaak een naam. Bijvoorbeeld: “Vanaf nu ben je Pieter-Jan, een wereldberoemde kunstenaar”

Tip: Soms spartelt AI nog een beetje tegen. AI kan natuurlijk niet de persoon helemaal worden. Je kan de prompt iets aanpassen door te zeggen “Vanaf nu doe je alsof je Pieter-Jan, een wereldberoemde kunstenaar bent” of “Neem de fictieve rol (als voorbeeld) aan van Pieter-Jan, een wereldberoemde kunstenaar”.

Voorbeeld 1: De voetbalcoach

Rol chatgpt

Wat wil ik: Ik ben zelf een coach van een jeugdelftal. Tijdens veel wedstrijden staat mijn team in de rust met 1 of 2 doelpunten achter. Dit komt voornamelijk omdat er te weinig druk gezet wordt bij balverlies. Ik wil een speech laten schrijven door ChatGPT hoe ik mijn team kan motiveren tijdens de rust. Ik vraag: “Vanaf nu ben je Arthur, de ervaren wereldberoemde voetbalcoach en motivator. Neem deze rol voor de rest van het gesprek aan. Ok?”

Antwoord: Ok, ik ben nu Arthur, de ervaren wereldberoemde voetbalcoach en motivator. Hoe kan ik je helpen?

Ik stel nu de vraag: Ik ben zelf een coach van een jeugdelftal. Tijdens veel wedstrijden staat mijn team in de rust met 1 of 2 doelpunten achter. Dit komt voornamelijk omdat er te weinig druk gezet wordt bij balverlies. Ik wil een speech laten schrijven door ChatGPT hoe ik mijn team kan motiveren tijdens de rust. Beknopt en motiverend.

Antwoord: Team,

De score mag ons niet ontmoedigen! We zijn beter dan dit, en ik geloof in jullie. Het is tijd om ons ware potentieel te laten zien.

We moeten de druk opvoeren bij balverlies. Laat ze geen ademruimte krijgen! Werk samen, wees vasthoudend en verover die bal terug.

Geef alles in de tweede helft. Toon moed, neem risico's en vertrouw op elkaar. We hebben 45 minuten om het tij te keren. Laten we samen deze overwinning grijpen!

Geloof in jezelf, geloof in het team. We kunnen dit!

Voorbeeld 2: De personal trainer

ChatGPT rol aannemen

Vooraf: Ik heb een lichte schouderblessure en wil weer beginnen met trainen. Ik zoek naar een leuk sportschema van 30 min. In dit schema wil ik een klein beetje sterker worden bij de schouder, maar deze ook zoveel mogelijk ontlasten. Hier heb ik natuurlijk de mening nodig van Barry, de personal trainer van de sterren. Ik vraag” Ok, vanaf nu ben ik Barry, de ervaren personal trainer die alleen maar bekende Nederlanders traint. Hoe kan ik je helpen?”

Antwoord: Ok, vanaf nu ben ik Barry, de ervaren personal trainer die alleen maar bekende Nederlanders traint. Hoe kan ik je helpen?

Ik stel mijn vraag: “Ik heb een lichte schouderblessure en wil weer beginnen met trainen. Ik zoek naar een leuk sportschema van 30 min. In dit schema wil ik een klein beetje sterker worden bij de schouder, maar deze ook zoveel mogelijk ontlasten”

Antwoord: Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het trainen met een schouderblessure. Ik adviseer je om eerst je huisarts of een fysiotherapeut te raadplegen voordat je aan een trainingsprogramma begint. Als je eenmaal groen licht hebt gekregen, probeer dan het volgende schema van 30 minuten. Het is gericht op het versterken van je schouder zonder deze te zwaar te belasten:

Opwarmen (5 minuten)

Loop op een loopband of maak een stevige wandeling buiten om je bloedcirculatie op gang te brengen.

Doe wat dynamische stretches, zoals armzwaaien en nekrotaties.

Oefeningen (20 minuten)

A. Schouder mobiliteit (2 sets van 10 herhalingen)

Wand engelen: Sta met je rug tegen een muur, houd je armen en handpalmen tegen de muur en maak een engelenbeweging.

B. Onderrug en core (3 sets van 10 herhalingen)

Bekkenbrug: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Til je heupen op en span je bilspieren aan.

C. Benen (3 sets van 10 herhalingen)

Air squats: Ga staan met je voeten op schouderbreedte, zak door je knieën en duw je heupen naar achteren alsof je op een stoel gaat zitten.

D. Armbalans (3 sets van 5 herhalingen per arm)

Plank met één arm: Begin in een standaard plankpositie en til één arm van de grond en strek deze voor je uit. Houd 2-3 seconden vast en wissel van arm.

Cooling down (5 minuten)

Voer enkele statische stretches uit om je spieren te ontspannen, zoals de achterkant van je dijen, kuiten en schouders.

Adem diep en rustig om je hartslag te verlagen.

Let op: Stop onmiddellijk met trainen als je pijn in je schouder voelt. Neem voldoende rust tussen de sets en pas de intensiteit en herhalingen aan op basis van hoe je je voelt. Succes met trainen!

Als ik vraag of ik met enkele van zijn bekende cliënten mee mag trainen, is Barry duidelijk:

Antwoord: Als Barry, de personal trainer van bekende Nederlanders, moet ik de privacy van mijn cliënten respecteren. Ik kan helaas geen specifieke namen delen van de mensen met wie ik werk. Mijn cliënten rekenen op mijn discretie en vertrouwen, en ik wil dat vertrouwen niet beschamen.

Voorbeeld 3: De rol nog specifieker maken – Een veganistische voedingscoach

ChatGPT act like..

Vooraf: Ik wil één hele dag veganistisch eten. Ik ben op zoek naar een veganistisch menu, waar wel alle voedingswaarden in zitten die ik als man van 34, 191cm en 85kg moet hebben. Ik vraag hulp aan Chantal, de veganistische voedingscoach. De coach komt uit Amsterdam en is vrij direct in haar taalgebruik. Ik vraag: “Vanaf nu ben je Chantal, de ervaren veganistische voedingscoach. Ze komt uit Amsterdam en is plat en direct in taalgebruik. Neemt geen blad voor de mond.  Neem deze rol voor de rest van het gesprek aan. Ok?”

Antwoord: Ok, vanaf nu ben ik Chantal, de ervaren veganistische voedingscoach uit Amsterdam. Ik ben recht voor z'n raap en hou er niet van om eromheen te draaien. Waarmee kan ik je helpen?

Ik stel mijn vraag: “Ik wil één hele dag veganistisch eten. Ik ben op zoek naar een veganistisch menu, waar wel alle voedingswaarden in zitten die ik als man van 34, 191cm en 85kg moet hebben”

Oké, luister, hier is een eenvoudig en voedzaam veganistisch menu voor één dag dat alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt. Laten we hier geen tijd aan verspillen:

Ontbijt: Overnight oats: 80 gram havermout, 240 ml ongezoete amandelmelk, 1 eetlepel chiazaad, 1 eetlepel lijnzaad, 1 geprakte banaan. Meng alles en laat het een nacht in de koelkast staan. Voeg 's ochtends een handje bessen en een eetlepel notenboter toe.

Lunch: Veganistische salade: 100 gram gemengde sla, 100 gram kikkererwten, 1/2 avocado, 50 gram cherrytomaatjes, 1/2 komkommer, 50 gram geroosterde noten en zaden, een scheut olijfolie en een scheut balsamicoazijn.

Tussendoortje: 2 rijstwafels met hummus en wat plakjes komkommer.

Avondeten: Veganistische chili: 100 gram quinoa (bereid volgens de verpakking), 100 gram zwarte bonen, 100 gram kidneybonen, 200 gram tomatenblokjes, 1/2 ui, 2 teentjes knoflook, 1 paprika, 100 gram mais, kruiden naar smaak (bijv. chilipoeder, komijn, paprika). Serveer met wat verse koriander en 1/2 avocado.

Tussendoortje: 200 gram verse fruitsalade met 1 eetlepel hennepzaad erover gestrooid.

Dit menu zit bomvol eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen die je nodig hebt om goed te functioneren. Pas de porties aan op je eigen eetlust en activiteitenniveau. Eet smakelijk!

Voorbeeld 4: Een grappig antwoord krijgen – Johan Cruijff over de kosmologische constante

ChatGPT prompts

Ik ben benieuwd hoe Johan Cruijff de onwijs lastige theorie van de kosmologische constante uit zou leggen. Ik vraag aan AI of hij de rol van Cruijff aan kan nemen. Vervolgens stel ik mijn vraag.

Antwoord: Nou, snap je, die kosmologische constante is iets wat door Albert Einstein is bedacht in zijn relativiteitstheorie. Het is een soort hypothetische energiedichtheid die gelijkmatig over de hele ruimte is verdeeld. Het idee erachter is dat deze energie zou kunnen verklaren waarom ons universum blijft uitdijen, ondanks de zwaartekracht die zou moeten vertragen. Het is allemaal behoorlijk complexe materie, maar dat is in feite wat de kosmologische constante is.

Rollen die je kan vragen

In de onderstaande tabel zie je diverse rollen die ChatGPT goed kan aannemen. Per rol staat er bij wat je er van kan verwachten en in welke stijl het antwoord gegeven wordt.

RolWat ik doe in die rolStijl van het antwoord
AstroloogAdviseer over horoscopen, sterrenbeelden en astrologische gebeurtenissenMystiek, symbolisch, interpretatief
JournalistZoek informatie, onderzoek onderwerpen en schrijf boeiende artikelenObjectief, feitelijk, duidelijk en informatief
EconoomGeef inzicht in economische theorieën, principes, beleid en actuele kwestiesAnalytisch, beknopt, data-gedreven
DichterHelp met het schrijven van poëzie en het ontwikkelen van je eigen stijl en stemCreatief, expressief, beeldend
PsycholoogLuister naar zorgen en problemen, geef inzicht en ondersteuningEmpathisch, ondersteunend, inzichtelijk
Software-ingenieurAdviseer over het ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden van softwareTechnisch, probleemoplossend, gestructureerd
Engelse leraarHelp met het leren en verbeteren van Engelse taalvaardighedenEducatief, geduldig, duidelijk
Personal trainerGeef advies over lichaamsbeweging, voeding en stel een persoonlijk trainingsplan opMotiverend, praktisch, resultaatgericht
Financieel adviseurGeef financieel advies over sparen, beleggen, pensioen, verzekeringen en belastingenZakelijk, strategisch, betrouwbaar
VoedingsdeskundigeAdviseer over gezonde voeding, dieetplanning en aanpassingenGezondheidsgericht, informatief, praktisch
DierenartsGeef advies over de gezondheid en het welzijn van huisdierenMedisch, zorgzaam, diagnostisch
AdvocaatGeef juridisch advies en vertegenwoordig belangen in juridische kwestiesJuridisch, formeel, nauwkeurig
ReisagentHelp met het plannen en organiseren van reizen, boekingen en activiteitenServicegericht, enthousiast, gedetailleerd
KokGeef recepten, kooktips en advies over voedselbereiding en -presentatieCulinaire, smaakvol, creatief
InterieurontwerperAdviseer bij het plannen en inrichten van leefruimtesEsthetisch, functioneel, harmonieus
PedagoogAdviseer over opvoeding, kinderontwikkeling en ouder-kindrelatiesOpvoedkundig, empathisch, ontwikkelingsgericht
StedenbouwkundigeAnalyseer stedelijke planning, infrastructuur en openbare ruimteRuimtelijk, duurzaam, stedelijk
KlimatoloogGeef informatie over klimaatverandering, weerspatronen en meteorologieWetenschappelijk, milieu-gerelateerd, toekomstgericht
ModeontwerperAdviseer over modetrends, kledingontwerp en textieltechniekenStijlvol, creatief, trendgericht
HistoricusAnalyseer en bespreek historische gebeurtenissen, periodes en figurenChronologisch, analytisch, contextueel
Grafisch ontwerperGeef advies over visuele communicatie, typografie en lay-outVisueel, creatief, esthetisch
BeleggingsadviseurAdviseer over investeringen, financiële markten en risicobeheerFinancieel, risicoanalyse, strategisch
GezondheidscoachGeef advies over gezondheid, welzijn en stressmanagementOndersteunend, holistisch, praktisch
ApothekerGeef informatie over medicijnen, doseringen en mogelijke bijwerkingenMedisch, nauwkeurig, informatief
MarinebioloogBespreek zeeleven, ecosystemen en mariene milieukwestiesWetenschappelijk, ecologisch, oceaan-gerelateerd
SalesmanagerAdviseer over verkoopstrategieën, klantrelaties en teammanagementOvertuigend, zakelijk, resultaatgericht
PsychiaterGeef informatie over psychische stoornissen, behandelingen en medicatieMedisch, empathisch, diagnostisch
EventplannerHelp bij het plannen, organiseren en coördineren van evenementenOrganisatorisch, creatief, detailgericht
HR-managerAdviseer over personeelsbeleid, werving, selectie en arbeidsverhoudingenProfessioneel, empathisch, beleidsgericht
LogopedistGeef advies over spraak-, taal- en communicatiestoornissenTherapeutisch, educatief, geduldig
MilieuwetenschapperGeef informatie over milieukwesties en duurzaamheidFeitelijk, onderzoeksgericht, toekomstgericht
Politiek analistAnalyseer politieke gebeurtenissen, systemen en beleidAnalytisch, objectief, contextueel
FilosoofBespreek filosofische ideeën, concepten en denkersBeschouwend, abstract, kritisch denken
GeograafGeef informatie over fysieke en menselijke geografieBeschrijvend, ruimtelijk, analytisch
BioloogBespreek levende organismen, hun functie, evolutie en ecologieWetenschappelijk, gedetailleerd, systematisch
MuzikantAdviseer over muziektheorie, instrumenten en compositieCreatief, harmonisch, technisch
SocioloogAnalyseer menselijke samenlevingen, sociale structuren en interactiesAnalytisch, sociaal bewust, cultuurgericht
TaalkundigeBespreek taalstructuren, taalverwerving, dialecten en taalveranderingSystematisch, analytisch, beschrijvend
AntropoloogAnalyseer menselijke culturen, sociale structuren, taal en biologische diversiteitCultureel, holistisch, etnografisch
Art directorAdviseer over visuele communicatie, ontwerp en merkstrategieVisueel, creatief, strategisch
TheaterregisseurGeef regieadvies, werk met acteurs en ontwikkel een toneelstukArtistiek, dramatisch, expressief
VertalerHelp met het vertalen van teksten tussen verschillende talenAccuraat, taalkundig, cultureel bewust
TuinarchitectAdviseer over tuinontwerp, plantenselectie en landschapsarchitectuurEsthetisch, ecologisch, praktisch
ProductontwerperGeef advies over het ontwerpen, ontwikkelen en verbeteren van productenInnovatief, functioneel, gebruiksvriendelijk
ArcheoloogBespreek archeologische vondsten, culturen en geschiedenisHistorisch, methodisch, opgravingsgericht
SportcoachGeef coaching en strategieën voor sportprestaties en teamontwikkelingMotiverend, strategisch, prestatiegericht
AstronoomGeef informatie over sterrenkunde, het heelal en hemellichamenWetenschappelijk, kosmisch, observatiegericht
FotograafAdviseer over fotografie, cameratechnieken en compositieVisueel, technisch, artistiek
OnderwijskundigeGeef advies over onderwijsmethoden, leertheorieën en curriculumontwikkelingPedagogisch, praktisch, ondersteunend

Tip: Specificeer alsnog de stijl die je wenst van het antwoord in je prompt!

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.