Affiliatebelofte op je website: voor mij een essentieel onderdeel

Affiliatebelofte op je website

Dit artikel is onderdeel van deze gratis cursus affiliate marketing, waar je stap voor stap leert hoe je een affiliatewebsite maakt.

Ik vind dat je altijd zo transparant mogelijk moet zijn naar je bezoeker moet zijn op een website. Dit is dan ook de reden dat ik op elke website binnen ons netwerk een affiliatebelofte heb geplaatst. Op sommige websites heb ik hier ook een aparte pagina van gemaakt. Op buitenlandse websites wordt di ook wel een Editorial promise genoemd. In deze belofte vertel je eerlijk tegen je bezoeker dat er links op de website staan waar je commissie over ontvangt. In dit hoofdstuk leg ik kort uit hoe je een zelfde soort belofte op jouw website kan plaatsen.

De redenen waarom ik een affiliate disclaimer / affiliatebelofte plaats

Waarschijnlijk kun je zelf ook wel bedenken waarom de affiliate belofte slim is om te plaatsen. Ben je er nog niet uit of je dit zelf ook wilt? Dan les je hieronder meerdere redenen waarom ik het wel doe.

 1. Opbouwen van vertrouwen. Je bent op deze manier echt open en eerlijk naar je bezoeker toe
 2. Professioneel overkomen: Het draagt zeker bij aan het professioneel overkomen van je website op de bezoeker.
 3. Transparantie: Je geeft de bezoeker een eerlijke kans om te besluiten of ze een product wel of niet via jouw link willen kopen.
 4. Geloofwaardigheid: Wie eerlijk is over de soort links en vergoeding, moet ook wel eerlijk zijn in de reviews toch? Je bouwt op deze manier een goede relatie op met je bezoeker. De bezoeker zal zich ook niet snel bedrogen voelen.   

Hoe ik dit altijd aanpak

Ik heb zelf gekozen voor de belofte die je ook onderaan deze website ziet:

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In de belofte verwijs ik naar het advertentiebeleid. Deze pagina is geen wettelijk verplicht onderdeel in Nederland. Toch kies ik er vaak voor om deze pagina wel te plaatsen op websites. Zo kan je net wat meer kwijt over het begrip affiliatelinks en vooral dat het de bezoeker niets kost als zij hier iets kopen.

In het Advertentiebeleid staat dan ook het volgende:

Op onze website staan links naar webshops. Dit zijn in sommige gevallen affiliate links. Wanneer jij een affiliate link aanklikt en tot aankoop overgaat, krijgen wij daar een klein percentage commissie over. Dit heeft geen invloed op het bedrag dat jij betaalt, je helpt ons op deze manier zonder dat het jou iets extra’s “kost”. Met deze inkomsten kunnen wij de website in de lucht houden. Deze commissie wordt door de webwinkel zelf betaalt.

Voorbeelden van affiliatebeloftes

Je kan het ook anders doen, zonder dat je hier een aparte pagina voor aan hoeft te maken. Je geeft dan meer een soort samenvatting van de tekst die ik op de aparte pagina heb geplaatst. Enkele voorbeelden:

 • “Deze website bevat affiliate links. Als je via deze links een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie zonder dat die jou iets extra kost”
 • “Onze artikelen en reviews bevatten soms affiliate links. Dit betekent dat we een vergoeding kunnen ontvangen als je besluit een product te kopen via onze links.”
 • “Wij zijn een deelnemer aan het [Affiliate Programma Naam] en verdienen een commissie voor aankopen die zijn gedaan via onze aanbevolen links.”
 • “Sommige links op deze site zijn affiliate links. Dit betekent dat we een kleine vergoeding kunnen verdienen als je een aankoop doet, zonder extra kosten voor jou.”
 • “Als onafhankelijke partij schrijven we reviews en artikelen die affiliate links kunnen bevatten. Hierdoor ontvangen wij mogelijk een commissie voor aankopen gedaan via deze links.”

Zelf een affiliate disclaimer toevoegen aan je website via GeneratePress

Als je – net zoals ik – het thema GeneratePress gebruikt, kun je eenvoudig de belofte plaatsen in een GeneratePress element. Dit doe je op de volgende manier:

 • Log in op je WordPress-dashboard.
 • Ga naar “Weergave” en klik op “Elementen”.
 • Klik op “Nieuw toevoegen” en kies “Element” uit het keuzemenu.
 • Geef je nieuwe element een titel, bijvoorbeeld “Affiliate Disclaimer” of “Affiliatebelofte”. Deze titel maak je voor jezelf, zodat je altijd weet om welk element het gaat.
 • Voeg de tekst van je affiliate disclaimer toe
 • Klik op “Weergaveregels” en kies waar je de belofte wilt weergeven. Ik laat de belofte verschijnen bij de hook after_main_content. Ik ken ook website eigenaren die de belofte helemaal bovenaan, bijvoorbeeld onder de uitgelichte afbeelding zetten.
 • Stel de weergaveregels in. Ik laad deze belofte in onder alle berichten en alle pagina’s (zie afbeelding hieronder).
 • Klik op “Update” om de wijzigingen op te slaan.
Affiliatebelofte maken stappenplan voorbeeld GeneratePress

Tip: Gebruik je een ander thema? Dan kan je als alternatief de plugin Ad Inserter (hier te downloaden, gratis)gebruiken. Dit heb ik zelf ook jarenlang gebruikt om o.a. de affiliatebelofte mee weer te geven. Je kan dan een tekst laten weergeven met de hook After content. Zo bereik je hetzelfde als via het onderstaande stappenplan.

Huiswerkopdracht

Beslis voor jezelf of je ook een affiliatebelofte op jouw website wil. Ik raad dit natuurlijk wel aan. Zo ja? Maak de belofte en plaats deze op je website. Wil je dit niet doen? Dan mag je deze opdracht overslaan.

Check het zoekvolume van je zoekwoord hieronder:

Foto van auteur

Edwin

Edwin is sinds 2012 volop bezig met websites ontwikkelen en affiliate marketing. Op MijnOnlineInkomen.nl deelt hij al zijn ervaring.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.